Curring jest jednym z procesów podczas produkcji marihuany. Proces ten przeprowadza się głównie po to, aby poprawić smak, zapach i jakość gotowej marihuany. Podczas curringu dochodzi do przemian biochemicznych i wyrównuje się poziom wilgotności, co w efekcie przekłada się na wyższą moc marihuany i lepsze doznania podczas palenia. Wielu początkujących growerów całkowicie pomija ten etap lub wykonuje go źle, co w konsekwencji może prowadzić do utraty cennych zbiorów. O tym czym jest curring, jak go przeprowadzić i na co zwrócić szczególną uwagę dowiecie się z poniższego artykułu.

Co to jest curring?

Curring rozumieć można jako powolne suszenie kwiatów konopi w specyficznych warunkach. Warunki panujące podczas currigu mają duży wpływ na to, jaki smak, zapach i moc będzie miała gotowa marihuana. Proces ten pozwala także na zachowanie trwałości marihuany i znajdujących się w niej składnikach bioaktywnych.

Kurowanie jest jednym z wielu niezwykle ważnych procesów w uprawie marihuany. Podczas niego cukier zawarty w kwiatach konopnych rozkłada się i część kannabinoidów przekształca się do aktywnej formy THC. Curring pozwala na usunięcie nieprzyjemnego smaku powstającego po paleniu marihuany. Znanych jest kilka metod prowadzenia curringu i są to:

  • curring suchy
  • curring mokry

Curring suchy polega na umieszczeniu wstępnie wysuszonych kwiatów konopi w szklanym słoiku. Kwiaty układa się tak, aby zajęły około 3/4 wysokości słoika. Następnie słoik umieszcza się w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu na okres około 2-4 tygodni . Słoik należy otwierać co 8-12 godzin, aby wymienić powietrze w środku. Ten sposób prowadzenia polecany jest głównie niedoświadczonym hodowcom.

Curring mokry jest procesem bardziej skomplikowanym kurowania marihuany. Polega na wykorzystaniu dyfuzji, aby wypłukać wszelkie zanieczyszczenia, pestycydy, chlorofil, nasiona i inne substancje niepożądane. Kurowanie przeprowadza się przez umieszczenie wstępnie wysuszonych kwiatów konopi w słoiku. Kwiaty umieszcza się tak, aby zajęły 3/4 objętości słoika i zalewa się je wodą. Tak przygotowane słoiki umieszcza w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu. Kurowanie wodne trwa około 7 dni. Polecany jest doświadczonym hodowcom. Proces ten pozwala na uratowanie topów, które zarażone zostały pleśnią, jednak rzadko jest to stosowane. Po zakończonym kurowaniu mokrym należy przeprowadzić ponowne suszenie.

Marihuana w słoikach
Źródło: growdiaries.com

W przeciwieństwie do kurowania suchego, nie należy otwierać słoików podczas prowadzenia curringu mokrego. Otwieranie słoików może doprowadzić do rozwoju bakterii fermentacyjnych, grzybów i pleśni, a w konsekwencji utraty całego zbioru.

Należy pamiętać o tym, że kurowanie suche i mokre dają podobne efekty, jednak zaawansowani palacze bardziej cenią sobie marihuanę, która była poddana kurowaniu na mokro. Palacze określali smak i zapach jako łagodniejszy, przyjemniejszy i mniej gryzący.

W jakim celu wykonuje się curring?

Curring to proces niezwykle ważny, jednak bardzo często pomijany przez początkujących hodowców. Proces ten często nazywany jest „uszlachetnianiem” marihuany, ponieważ po jego zakończeniu cechuje się ona wysoką jakością i przyjemnym smakiem.

Kurowanie jest procesem prostym w prowadzeniu, jednak zmiany zachodzące w marihuanie podczas niego są bardzo złożone. Proces ten prowadzony jest aby: znacząco poprawić moc gotowej marihuany, jej smak, zapach i wrażenia podczas palenia. Podczas kurowania suchego i mokrego dochodzi do przemian biochemicznych, które przyczyniają się do przemiany nieaktywnych form kannabinoidów do THC. Podczas kurowania marihuany wyrównuje się poziom wilgotności.

Prawidłowo kurowana marihuana posiada około 12% wilgotności, co zapobiega powstawaniu pleśni i poprawia smak gotowej marihuany. Podczas kurowania dochodzi także do rozpadu substancji, takich jak: cukry, skrobia, azotany, minerały, co zwiększa stężenie kannabinoidów w suszu. Prawidłowo prowadzony kuring pozwala cieszyć się trwałością marihuany nawet do 2 lat, bez utraty smaku i zapachu.

Co jest potrzebne do curringu?

Po wielu tygodniach ciężkiej pracy przy uprawie marihuany przyszedł czas na ostatni etap, którym jest curring. Dzięki temu procesowi będziesz mógł cieszyć się marihuaną najwyższej jakości. Co jest potrzebne do tego procesu?

Jeżeli chcesz prawidłowo przeprowadzić curring, będziesz potrzebować:

  • pojemniki,
  • rękawiczki lateksowe,
  • taśmę izolacyjną,
  • nożyczki,
  • higrometr do roślin,
  • kwas askorbinowy (witamina C),
  • liście wiatrakowe pozostające po trimmingu,
  • pochłaniacze wilgoci.
Curring - marihuana w słoiku
Żródło: healtheuropa.eu

Pojemniki, które możesz wykorzystać w kurowaniu, to między innymi: słoiki, pojemniki plastikowe, butelki plastikowe itd. Doświadczeni hodowcy polecają korzystać ze szklanych słoików, ponieważ pojemniki plastikowe pozostawiają charakterystyczny posmak.

Rękawiczki lateksowe przydadzą się podczas przenoszenia kwiatów konopi. Na naszych rękach zbiera się mnóstwo zanieczyszczeń, takich jak: bakterie i pleśń, które potrafią przenieść się na kwiaty i doprowadzić do utraty plonów.

Taśma izolacyjna wykorzystywana jest do oklejania pojemników w celu ograniczenia dostępu światła.

Nożyczki wykorzystywane są do przycinania kwiatów. Najlepiej sprawdzą się ostre nożyczki z krótkimi ostrzami.

Higrometr przydatny jest do kontrolowania wilgotności roślin.

Kwas askorbinowy jest naturalnym przeciwutleniaczem. Dodanie niewielkich ilości kwasu askorbinowego pozwoli zachować świeżość marihuany na długi czas.

Liście wiatrakowe można wykorzystać do lepszego wyrównania wilgotności w kwiatach. Umieszczenie liścia wiatrakowego w pojemniku pozwala na szybsze wyrównanie wilgoci we wszystkich kwiatach.

Pochłaniacze wilgoci umożliwiają szybsze usunięcie wilgoci z kwiatów i skrócenie czasu procesu.

Kto może go przeprowadzić?

Kuring marihuany jest bardzo prosty, jednak należy uzbroić się w cierpliwość. Proces ten jest czasochłonny i może trwać 7-30 dni. Proces ten może przeprowadzić każda osoba z odpowiednią wiedzą i potrzebnymi do tego narzędziami.

Początkującym hodowcom poleca się prowadzenie kurowania suchego, ponieważ jest dużo prostszy i istnieje małe ryzyko utraty zbiorów. Kuring wodny polecany jest doświadczonym hodowcom. Podczas curringu wodnego istnieje większe ryzyko popełnienia błędów i utraty zbiorów.

Gotowa marihuana po curringu
Źródło: odmianymarihuany.pl

Porady, wady i zalety curringu

Podczas prowadzenia curringu istnieje mała szansa na popełnienie błędów. Oto kilka porad od doświadczonych hodowców:

  • Zabezpiecz pojemniki przed dostępem światła. Przydatna może okazać się czarna taśma izolacyjna.
  • Korzystaj z osuszacza powietrza.
  • Nie przedłużaj czasu procesu. Dłuższy czas prowadzenia curringu wcale nie polepszy efektów końcowych.
  • Unikaj wstrząsania pojemnikiem w czasie procesu.
  • Nie prowadź curringu w wysokiej temperaturze. Wysoka temperatura może doprowadzić do rozwoju drobnoustrojów.
  • Nie skracaj czasu procesu. Zbyt krótki czas curringu nie przyniesie oczekiwanych rezultatów.
  • Unikaj umieszczania zbyt dużej ilości kwiatów w pojemniku. Zbyt zbite kwiaty mogą zacząć pleśnieć.
  • Pamiętaj o wietrzeniu. Wymiana powietrza w pojemniku jest ważna, jeżeli tego nie zrobisz, topy mogą mieć zatęchły zapach.
  • Używaj jedynie wody destylowanej. Woda zawierająca minerały i chlor niekorzystnie wpływa na jakość marihuany.
  • Codziennie zmieniaj wodę w pojemniku. Wymiana wody pozwoli na lepsze wypłukanie zanieczyszczeń i uchroni topy przed rozwojem bakterii.
  • Zachowaj czystość. Podczas prowadzenia curringu zwróć uwagę na czystość pojemników i sprzętu, dzięki czemu ograniczysz możliwość rozwoju mikroorganizmów.
  • Kontroluj wilgotność. Zbyt duża wilgotność może doprowadzić do rozwoju pleśni i grzybów, a zbyt mała wilgotność znacząco pogorszy cechy organoleptyczne topów.
  • Używaj słoików. Plastikowe pojemniki i opakowania mogą zostawiać charakterystyczny posmak.

Tylko od was zależy, którą metodę curringu wybierzecie, jednak każda z metod prowadzenia curringu ma swoje wady i zalety.

Curring suchy jest dużo prostszy w prowadzeniu i podczas prowadzenia procesu istnieje małe ryzyko popełnienia błędów. Zaletami tej metody są: łatwość prowadzenia, duża tolerancja na błędy hodowcy, małe zaangażowanie hodowcy, utrwalenie oryginalnego zapachu kwiatów i zachowanie smaku kwiatów. Do wad tej metody można zaliczyć: długi czas procesu, gorszy smak i zapach marihuany, niższą moc suszu, możliwość wystąpienia zatęchłego smaku i zapachu.

Curring mokry polecany jest głównie doświadczonym hodowcom, ponieważ jest to proces bardziej skomplikowany i istnieje duże ryzyko utraty zbiorów. Zaletami tej metody są: krótki czas prowadzenia procesu, lepszy smak i zapach marihuany, usunięcie wszelkich zanieczyszczeń z marihuany, znaczne zwiększenie mocy marihuany. Do wad tej metody zaliczyć można: duże ryzyko wystąpienia pleśni i innych mikroorganizmów, konieczność ponownego suszenia topów, zmniejszenie wagi plonu.