Sektor spożywczy nie pozostaje obojętny na potencjał konopi. Wykorzystuje ich doskonałe właściwości odżywcze i prozdrowotny wpływ na ludzki organizm. Obok popularnego oleju konopnego czy białka na rynku mamy również mąkę konopną. Jakie ma właściwości i do czego możną ją wykorzystać? Tego dowiesz się z naszego artykułu. Przeczytaj.

Czym jest mąka konopna?

  • Mąka konopna powstaje z ziaren konopi siewnych, które zostają bardzo drobno zmielone i odtłuszczone.
  • Główną zaletą mąki konopnej jest to, iż nie zawiera ona glutenu, bogata jest natomiast w białko, kwasy tłuszczowe, witaminy i minerały.
  • Charakteryzuje się brązowo – zielonym kolorem oraz orzechowy smakiem.

Z jakich konopi powstaje mąka konopna?

Mąka konopna powstaje z nasion konopi siewnych – legalnych, nie wywołujących psychoaktywnego działania (nie ma w tym gatunku konopi dużego stężenia THC, które odpowiada za działanie marihuany).

Konopie siewne charakteryzują się bogatym profilem kannabinoidów, flawonoidów i terpenów. Ze względu na swoje prozdrowotne właściwości wykorzystywane są w wielu sektorach – kosmetycznym, przemysłowym czy włókienniczym. Również przemysł spożywczy nie pozostaje obojętny na właściwości konopi – ich profil odżywczy czy pozytywny wpływ na regenerację i wzmacnianie organizmu. Mąka konopna jest produktem, który możemy zakupić w sklepach ze zdrową żywnością. Staje się coraz bardziej popularna ze względu na odżywcze właściwości i wysoką wartość energetyczną. Dania z niej tworzone są sycące i pożywne.

Wartości odżywcze i skład mąki konopnej

mąka konopna ciasteczka

Przyjrzyjmy się bliżej mące uzyskiwanej z konopi siewnych. Co w niej znajdziemy? Są to:

  • białko konopne,
  • aminokwasy (np. histydynę, lizynę, fenyloalaninę czy tryptofan) – organizm nie potrafi ich wytworzyć samodzielnie, muszą być dostarczane z pożywieniem.
  • witaminy z grupy B, witaminę E,
  • błonnik,
  • kwasy omega 3 i omega 6,
  • minerały, np. magnez, żelazo, potas,
  • mąka konopna nie zawiera glutenu.

Mąka konopna ze sklepu ma niski indeks glikemiczny, może być spożywana przez osoby chorujące na cukrzycę.

Na rynku znajdziemy mąkę konopną oferowaną przez wielu producentów. Przykładowo w 100 g porcji mąki jednej z firm znajdziemy następującą ilość składników odżywczych:

Mąka konopna – składWartość odżywcza w 100 g
Tłuszcze9,9 g
Kwasy nasycone1,1 g
Węglowodany40,6 g
w tym cukry2,7 g
Błonnik31,6 g
Białko 35,5 g
Wartość energetyczna392 kcal
Składniki odżywcze w mące konopnej
mąka konopna energia

Właściwości mąki konopnej

Mąka konopna, podobnie jak same konopie, może pochwalić się wieloma cennymi właściwościami, które wpływają na funkcjonowanie ludzkiego organizmu.

Czego możesz się spodziewać po konopnej mące?

  • poprawia kondycję organizmu,
  • stymuluje metabolizm,
  • dodaje energii,
  • regeneruje mięśnie dzięki dużej zawartości białka,
  • poprawia krążenie krwi,
  • może obniżać poziom cholesterolu LDL (tzw. zły cholesterol),
  • wpływa na wzmocnienie odporności,
  • wspomaga organizm chorych zmagających się z cukrzycą – zapobiega skokom insuliny,
  • reguluje perystaltykę jelit.

Dla kogo można polecić konopną mąkę?

Mąka konopna i przyrządzane na jej bazie dania/ koktajle, dzięki swoim właściwościom i dobrej przyswajalności, szczególnie polecane są osobom uprawiającym sport, młodzieży, cukrzykom, osobom na diecie bezglutenowej, z problemami układu pokarmowego (zaparcia).

Uwaga: Mąka konopna ma inną lepkość niż tradycyjna mąka np. pszenna. Trudno ją rozwałkować. Warto w trakcie przygotowywania ciasta dodać ok. 15 % zwykłej mąki. Ciasto z samej mąki konopnej nie urośnie.

Mąka konopna a mąka biała – różnice

Jak już napisaliśmy, mąka konopna wyróżnia się odmiennym składem i właściwościami w stosunku do tradycyjnej mąki pszennej.

Jakie to są różnice?

  • Mąka konopna nie zawiera glutenu, nie urośnie podczas pieczenia, wykazuje inną lepkość.
  • Ma zielonkawy kolor i orzechowo-słonecznikowy posmak, co wzbogaca smak potraw.
  • Cechuje się bogatym składem, aż do 35 % białka.
  • Zawiera znaczącą ilość polifenoli, czyli przeciwutleniaczy (zmniejszają ryzyko np. chorób układu krwionośnego).

„W przypadku związków polifenolowych największą ich ogólną zawartością charakteryzowały się mąka z konopi (7,72 mg/g s.m.) oraz mąka z kasztanów (7,75mg/g s.m.). Zdecydowanie mniejszą ich ilość, także w stosunku do nasion stwierdzono w łuskanych nasionach konopi (1,65 mg/g s.m.). Na podstawie porównania uzyskanych wyników z zawartością polifenoli w mące pszennej podaną przez Hunga i wsp. (11) – 0,62 mg/g s.m. można stwierdzić, że mąka z konopi i kasztanów jadalnych stanowi dość dobre źródło związków fenolowych i tym samym może być stosowana jako dodatek do produktów zbożowych podnoszący ich wartość prozdrowotną”

ZAWARTOŚĆ WYBRANYCH SKŁADNIKÓW ODŻYWCZYCH I ZWIĄZKÓW BIOLOGICZNIE AKTYWNYCH W PRODUKTACH
Z KONOPI SIEWNYCH (CANNABIS SATIVA L.) ORAZ KASZTANÓW JADALNYCH (CASTANEA SATIVA MILL.) – Elwira Worobiej, Julita Mądrzak, Małgorzata Piecyk

Dla porównania (źródło www.tabele-kalorii.pl):

Mąka pszenna typ 500 zawiera: białko 10% – węglowodany 74% – tłuszcz 1%

Mąka konopna zawiera: białko 33% – węglowodany 42 % – tłuszcz 10%

mąka pszenna skład
mąka-konopna-sklad

Co można zrobić z mąki konopnej – kilka kulinarnych inspiracji

naleśniki z mąki konopnej

Mąka konopna jest lekkostrawna, sycąca i pożywna. Warto włączyć ją do codziennej diety, wzbogacając nią smak dobrze nam znanych potraw. Co możesz zrobić z mąki z konopi – przykłady prezentujemy poniżej:

  • chleb,
  • ciasto,
  • muffinki,
  • naleśniki,
  • na surowo może być dodawana do: koktajli, zup (w celu zagęszczenia),
  • możesz posypać mąką konopną sałatkę lub owsiankę.

A może śniadaniowe naleśniki z mąki konopnej z dodatkiem jabłek, cynamonu, miodu i masła orzechowego? Brzmi smakowicie – przepis znajdziesz na:

https://www.zyj-zielono.pl/2018/08/sniadaniowe-nalesniki-z-maki-konopnej.html

Konopne naleśniki czy pizza?

pizza z mąki konopnej

Pizza z konopnej mąki? Jak najbardziej jest możliwa. Sprawdź, jak szybko można ją przygotować:

https://www.smilingspoon.pl/pizza-konopna/

Smacznego!

Mąka z konopi a wpływ na zdrowie i organizm

Podsumowując wcześniejsze akapity jeszcze raz podkreślić należy ogromną rolę konopi i jej przetworów w zakresie prozdrowotnego oddziaływania na organizm. Bogactwo wartościowych składników, witamin, minerałów, białka, itd. korzystnie wpływa na funkcjonowanie całego organizmu. Różnorodność oferowanych w branży spożywczej produktów tworzonych na bazie konopi jest duża, dlatego też każdy może wybrać najodpowiedniejszy dla siebie.

Przeczytaj, co mówi o produktach z konopi praca Natalii Janusz pt. Makroekonomiczne konsekwencje gospodarcze
upowszechnienia konopi przemysłowych w XXI wieku

„Jedną z gałęzi przemysłu wykorzystującej konopie jest przemysł spożywczy. Żywność konopna to znany od tysięcy lat, a zarazem nowoczesny i zdrowy dodatek do każdego rodzaju jedzenia zawierający wysokiej jakości składniki. Ziarno konopne na bazie którego przygotowuje się większość żywności konopnej zawiera wszystkie aminokwasy oraz kwasy tłuszczowe Omega 3,6 i 9 potrzebne do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego ciała w odpowiednich dla niego proporcjach. Około 35% zawartości nasion stanowi lekkostrawne białko wysokiej jakości, które w tak kompletnej postaci nie występuje nigdzie indziej w przyrodzie, jednak znajduje się w nich także błonnik i witaminy z grupy B i E. Jedna trzecia nasion to węglowodany zapewniające paliwo i błonnik pokarmowy niezbędny do prawidłowego trawienia. (…) Produkty żywnościowe produkowane na bazie konopi siewnych wywierają pozytywny wpływ, efekt na nasz organizm – regenerują komórki i tkanki w całym organizmie oraz zwiększają jego odporność. Żywność konopna polepsza trawienie i wpływa korzystnie na zdrowie układu pokarmowego, a także obniża cholesterol zmniejszając ryzyko zawału serca i miażdżycy”

Gdzie kupić mąkę konopną?

Mąka konopna nie jest dostępna w wielu sklepach, ale bez problemu kupisz ją w sklepach ze zdrową żywnością i tych, które mają w ofercie produkty konopne. Cena za 1 kg mąki waha się w granicach 10-15 zł.

Podsumowanie

Mówi się, że nie ma jednego doskonałego środka na wszystkie dolegliwości. Konopie zdają się zaprzeczać temu twierdzeniu. Liczne badania wykazały ich leczniczy potencjał w zakresie medycyny. Branża spożywcza również wprowadziła na rynek przetwory konopne, które cieszą się dużą popularnością wśród osób dbających o zrównoważoną dietę, chcących czerpać aktywne składniki z tego, co daje nam natura. Konopna mąką to dobra alternatywa dla mąki pszennej, zawiera bowiem więcej białka, dodatkowo pozbawiona jest glutenu, co w dobie częstej nietolerancji tego składnika zdecydowanie przemawia na korzyść konopi.