Opis szczepu
Chocolato to unikalny szczep marihuany, który wywodzi się z połączenia odmian Chocolate Kush i Gelato.
Rośliny mogą osiągnąć wysokość od 100 do 150 cm, a czas kwitnienia wynosi zazwyczaj od 8 do 10 tygodni. Wygląd krzaków jest charakterystyczny, z gęstymi, żywicznymi pąkami, które często przybierają ciemnofioletowe odcienie.
Szczep Chocolato jest hybrydą, z dominacją genetyki indica (około 70% indica i 30% sativa). Dostępny jest zarówno w wersji pełnosezonowej, jak i feminizowanej. Wersje automatyczne (autoflowering) tego szczepu również są dostępne na rynku.
Uprawa tej odmiany nie jest trudna, ale wymaga pewnej uwagi, szczególnie jeśli chodzi o optymalne warunki wzrostu i kwitnienia. Szczep daje obfite plony, które mogą wynosić od 400 do 500 gramów na metr kwadratowy w warunkach indoor.
Działanie Chocolato jest głęboko relaksujące i euforyczne, dzięki czemu świetnie sprawdza się jako środek na stres i napięcie. Jednocześnie obecność sativy w genotypie sprawia, że efekt nie jest przytłaczający i pozwala na zachowanie klarowności umysłu.
Głównym terpenem w tym szczepie jest mircen, który przyczynia się do relaksującego efektu oraz nadaje charakterystyczny, ziemisty aromat.
Wrażenia i doznania
Doznania
- Euforia
- Zwiększa apetyt
- Mrowienie
Działania lecznicze
- Depresja
- Bezsenność
- Brak apetytu
Skutki uboczne
- Oszołomienie
- Ból głowy
Charakterystyka uprawy
Wymagane doświadczenie w uprawie
Umiarkowane
Wysokość rośliny
100-150 cm
Wydajność uprawy(plantacji)
500 g/m2
Czas kwitnienia
8-10 tygodni