Opis szczepu
UK Cheese wywodzi się z Wielkiej Brytanii i ma interesującą historię. Jego pochodzenie sięga lat 80-tych i 90-tych, kiedy grupa hodowców z London Underground Collective odkryła unikalny fenotyp w hodowli szczepu Skunk #1, który wyróżniał się swoim intensywnym, serowym zapachem.
Odmiana ta to roślina o średniej wielkości, osiągająca wysokość w granicach od 100 do 130 cm. Roślina słynie ze swojego jasnozielonego koloru z miedzianymi włoskami, a jej pąki są gęsto pokryte kryształkami. Czas kwitnienia szczepu wynosi zazwyczaj od 8 do 9 tygodni.
Szczep jest pełnosezonową hybrydą, z lekką przewagą genów sativa nad indica.
UK Cheese jest uważany za łatwy w uprawie, co czyni go popularnym wyborem zarówno wśród początkujących, jak i doświadczonych hodowców. Szczep daje dobre plony, z wydajnością dochodzącą do 450-500 gramów na metr kwadratowy.
Działanie to doskonała równowaga pomiędzy genami sativa i indica. Sativa zapewnia użytkownikom pobudzenie i kreatywność, podczas gdy indica dodaje relaksujący efekt.
Szczep jest oferowany przez wiele banków nasion, ale szczególnie znane są nasiona oferowane przez firmę Seedsman.
Wrażenia i doznania
Doznania
- Szczęśliwość
- Relaks i odprężenie
- Zwiększa apetyt
Działania lecznicze
- Stres
- Ból
- Depresja
Skutki uboczne
- Suchość ust
- Suchość oczu
- Oszołomienie
Charakterystyka uprawy
Wymagane doświadczenie w uprawie
Małe
Wysokość rośliny
100-130 cm
Wydajność uprawy(plantacji)
500 g/m2
Czas kwitnienia
8-9 tygodni