Sezon wakacyjny coraz bliżej, a co za tym idzie czas na orzeźwiające lody, dające chwilę ochłody w upalne dni. Przepisów na lody jest wiele, ale chodzi o to, by przygotować je szybko, a smak był kremowy i jedwabisty.
Miłośnicy marihuany wymyślają coraz bardziej urozmaicone wersje lodów z THC, my prezentujemy przepis na lody z dodatkiem masła cannabutter (masło THC).
Przed przystąpieniem do wykonania domowych lodów trzeba pamiętać:
Lista składników potrzebnych do wykonania lodów
Przygotuj następujące składniki do wykonania (porcja na ok. 500-600 ml lodów):
- masło konopne z THC – wedle uznania, ale zalecamy ostrożność, przykładowo 1 łyżeczka
- mleko zagęszczone niesłodzone – 3/4 szklanki
- czekolada mleczna – 2 szt.
- czekolada gorzka – 1 szt. (można zmieniać proporcje czekolada mleczna-gorzka)
- śmietanka kremówka 36% – 1 szklanka
- cukier do smaku – 2 łyżeczki, może być cukier puder
- pojemnik do ubijania
- rondel
- pojemnik do lodów
Śmietanka kremówka musi być schłodzona.
Jak przygotować lody z marihuaną?
Całkowity czas od rozpoczęcia pracy do opcji jemy lody to około 5-6 godzin, ale warto tyle zaczekać, bo czekoladowy smak wynagradza wszystko.
Pamiętaj, zamiast masła THC możesz użyć masła przygotowanego z CBD, lody będę miały pyszny smak i prozdrowotny profil.
Jak przygotować cannabutter przeczytasz tutaj.
Zaczynamy:
- Mleko zagęszczone trzeba podgrzać, ale nie gotować.
- Dodajemy do mleka czekolady, wcześniej połamane na mniejsze kawałki, lrozpuszczamy, lekko studzimy całość.
- Kolejny krok to dodanie masła THC, całość dokładnie mieszamy.
- Tak przygotowaną masę wkładamy do lodówki.
- Przygotowujemy śmietankę, ubijamy ją w mikserze lub wysokim naczyniu na małych obrotach – dodajemy cukier i miksujemy kilka minut, by całość połączyła się w jednolitą, aksamitną masę.
- Ostatni etap to delikatne wymieszanie masy czekoladowej z śmietanką i przełożenie całości do pojemnika.
- Odstawiamy lody do zamrażalnika na 4-5 godzin.
Możesz posypać lody czekoladą, wiórkami kokosowymi lub ulubionymi owocami.