Jajecznica to danie pozornie banalne, ale króluje na talerzach podczas śniadań, prawda? Dzisiaj przedstawiamy wersję z medyczną marihuaną. Taka forma zażywania kannabinoidów czasami jest najodpowiedniejsza dla pacjentów leczących się medyczną marihuaną. Jajecznica z pomidorami to danie pożywne, dostarczające cennych dla organizmu składników. Zatem do dzieła.

Pamiętaj o tym, że konopie indyjskie w Polsce są nielegalne, a za ich posiadanie lub uprawę grozi od 3 do 8 lat pozbawienia wolności. Artykuł powstał jedynie w celach edukacyjnych. Może być pomocny osobom, które przebywają w krajach, gdzie uprawa i posiadanie marihuany (w tym marihuany medycznej) na własny użytek jest dozwolone. Więcej informacji w zakładce prawo.

Uwaga: tekst ma charakter informacyjny, posiadanie, zażywanie marihuany jest nielegalne. Dostępna jest, na receptę, wyłącznie medyczna marihuana, o jej dawkowaniu zawsze decyduje lekarz.

dekarboksylacja THCa

Składniki na jajecznicę z medyczną marihuaną

jajka
masło THC
pomidory

Lista potrzebnych składników jest krótka, potrzebujesz:

  • jajka – 4 szt.
  • masło konopne – 1 łyżeczka (zaczynamy od najmniejszych dawek). Przepis, jak zrobić masło konopne THC – możesz też połączyć masło THC i zwykłe w proporcji 1:1
  • przyprawy: sól, pieprz
  • pomidory – 1 szt.

Jak przygotować jajecznicę w 10 minut?

Każdy choć raz w życiu przygotowywał jajecznicę (lub przygotuje). Przepisów na idealną jajecznicę jest bardzo dużo. Część teorii głosi, by na zimną patelnię wrzucić masło i jajka i całość stopniowo i długo podgrzewać. Druga wersja to najpierw delikatne rozgrzanie masła i podsmażenie dodatków, potem wjeżdżają jajka. My dzisiaj prezentujemy wersję drugą, zatem:

jaj
  1. Na patelni rozgrzej łyżeczkę masła, po kilku chwilach dodaj pokrojonego w kostkę pomidora. Podsmażamy lekko 2-3 minuty.
  2. Jajka wbijamy do miski i mieszamy, by całość miała jednolitą konsystencję.
  3. Wylewamy jajka na patelnię, powoli mieszamy, aż jajecznica się zetnie, przyprawiamy do smaku.

Jajko dostarcza organizmowi wielu cennych składników – np. witaminy A, E, D, K, z grupy B, minerały – potas, magnez, fosfor, żelazo, cynk, selen, a także jest źródłem białka, dobrych kwasów omega-3, omega-6.

Pomidory to bogactwo witamin np. witaminy A, E, C, błonnika, potasu i magnezu. Niska kaloryczność to kolejna zaleta pomidorów – 100 g to tylko ok. 20 kcal.

Nasza jajecznica smakuje doskonale ze świeżą bagietkę z masłem lub z tostami. Smacznego!