Szakszuka – dla niektórych może brzmieć obco i oryginalnie. Czym jest szakszuka? Ano prostym, ale pożywnym daniem – w którym rządzą jajka i warzywa. Pochodzenie szakszuki jest nie do końca jasne, źródła podają, że to danie rodem z Tunezji. Skąd by szakszuka nie była, my lubimy w jej towarzystwie zacząć dzień (niekoniecznie z dodatkiem marihuany, ale o tym później).

Pamiętaj o tym, że konopie indyjskie w Polsce są nielegalne, a za ich posiadanie lub uprawę grozi od 3 do 8 lat pozbawienia wolności. Artykuł powstał jedynie w celach edukacyjnych. Może być pomocny osobom, które przebywają w krajach, gdzie uprawa i posiadanie marihuany (w tym marihuany medycznej) na własny użytek jest dozwolone. Więcej informacji w zakładce prawo.

Szakszuka to bogactwo witamin, związków mineralnych, białka itd, zawartych w jajkach, nasionach konopi i warzywach. Każdy może dodać do swojej szakszuki dowolne warzywa, u nas są to oczywiście pomidory (obowiązkowe w szakszuce) i papryka. Możesz dodać również oliwki, brokuły, pieczarki, ser feta lub szpinak.

Pamiętaj tylko o kilku kwestiach:

dekarboksylacja do dań

Składniki potrzebne do zrobienia szakszuki

Warzywa i składniki do szakszuki
  • jajka – 3 szt.
  • cebula – 1 szt.
  • pomidory (bez skóry/krojone) – 1 puszka
  • papryka czerwona – 1 szt.
  • nasiona konopi siewnych (łuskanych) – 2 łyżki
  • masło konopne lub susz (marihuana) – 1 łyżeczka masła lub szczypta suszu (jak zrobić masło z THC)
  • pietruszka natka – garść
  • sól, pieprz, papryka słodka, ostra, kmin rzymski
  • olej rzepakowy – 2 łyżki

Pomidory to cenne źródło m.in. potasu, magnezu, żelaza, wit. z grupy B, wit. C, E, błonnika.

Jajka dostarczają białka, cynku, selenu, magnezu, potasu, wapnia oraz witamin z grupy B, wit. A, E, K, D.

Podobnie nasiona konopi to bogactwo cennych związków – białka, błonnika, witamin np. A, E, K, B, magnezu, cynku i wapnia.

Proponowana szakszuka będzie zatem pożywnym i wartościowych posiłkiem, zapewniającym energię na cały dzień.

Jak ją przygotować, sprawdź poniżej.

Jak to zrobić w 15 minut

Lubimy dania jednogarnkowe, szybko się jej robi i zmywania nie ma dużo 🙂 Szakszukę robimy na dużej patelni. Zaczynamy:

  1. Na patelni delikatnie podsmażamy na oleju (3-4 minuty) pokrojoną w kostkę cebulę.
  2. Wylewamy na patelnię pokrojone pomidory z puszki, również dusimy kilka minut, doprawiamy do smaku papryką słodką – ostrą, solą itd.
  3. Kolejnym krokiem jest dodanie papryki czerwone pokrojonej w małą kostkę – pozostawiamy na patelni kolejne 5-7 minut, aż papryka zmięknie, ale nie odejdzie z niej skóra.
  4. W wersji z suszem (marihuaną) posypujemy zawartość na patelni rozdrobnionym suszem (wcześniej zdekarboksylowanym).
  5. W wersji z masłem THC – delikatnie je podgrzewamy, by stało się miękkie i dodajemy do całości na koniec przygotowania dania (nie powinno się smażyć na maśle THC – straci moc cennych kannabinoidów).
  6. W naszej pomidorowej masie robimy trzy wgłębienia łyżką i do każdego wbijamy po jajku, czekamy do czasu, aż jajka się zetną.
  7. Kiedy jajka będą gotowe (mają wyglądać jak jajka sadzone) całość polewamy/ mieszamy z masłem THC – uwaga: jeżeli użyliśmy już suszu – z masła rezygnujemy.
  8. Całość posypujemy nasionami konopi i natką pietruszki.

Smacznego! To danie nie tylko syci na długie godziny, ale również pięknie wygląda, co powoduje, że śniadanie będzie również ucztą dla oczu. Podajemy z grzankami. Polecamy.

Rada: W wersji bez THC, użyj suszu CBD lub tylko samych łuskanych nasion konopi.