Nie znamy nikogo, kto by nie lubił czekolady. Słodki, aromatyczny smak, rozpływający się w ustach… Czekolada mleczna, gorzka, z dodatkami, wybór jest naprawdę duży. Miłośnicy konopi starają się połączyć moc konopi indyjskich i słodycz czekolady. Dla pacjentów stosujących medyczną marihuanę jako terapię, podanie jej w formie jedzenia jest jednym ze sposobów wykorzystania potencjału kannabinoidów. Jak można tego dokonać? Prezentujemy dwa, niezwykle proste, przepisy na gorącą czekoladę oraz czekoladki z dodatkiem medycznej marihuany.

Pamiętaj o tym, że konopie indyjskie w Polsce są nielegalne, a za ich posiadanie lub uprawę grozi od 3 do 8 lat pozbawienia wolności. Artykuł powstał jedynie w celach edukacyjnych. Może być pomocny osobom, które przebywają w krajach, gdzie uprawa i posiadanie marihuany (w tym marihuany medycznej) na własny użytek jest dozwolone. Więcej informacji w zakładce prawo.

Jaki jest cel tworzenia czekolady z marihuaną? To proste, by poczuć moc, właściwości kannabinoidów, czyli THC. Użytkownicy rekreacyjni szukają w konsumpcji produktów z dodatkiem marihuany odprężenia, haju, relaksu. Dla pacjentów stosujących medyczną marihuanę cenne są przed wszystkim przeciwbólowe, przeciwzapalne i łagodzące stan niepokoju właściwości THC.

Składniki potrzebne do zrobienia czekolady

Przygotowanie czekolady z dodatkiem medycznej marihuany rozpocznij od zgromadzenia potrzebnych produktów, oto lista:

Czekolada z masłem konopnym (proporcje na 1 filiżankę gorącej czekolady):

  • czekolada gorzka – 70 g,
  • mleko – 1,5 szklanki,
  • miód lub cukier – wedle uznania,
  • masło konopne – 1-2 łyżki, w zależności od pożądanej mocy napoju,
  • do dekoracji płatki czekoladowe, bita śmietana.

Czekolada w kostkach z suszem konopnym (proporcja na ok. 10 kostek czekolady):

  • czekolada – 70 g,
  • susz (marihuana) – 2 g,
  • do dekoracji orzechy, nasiona łuskane konopi siewnych, jagody goji.

Jak przygotować czekoladę z medycznej marihuany?

Procedura przyrządzenia czekolady z mocą konopi jest banalna. Sprawdź. Nie zajmie to więcej niż kilka minut, nie licząc oczywiście czasu na wystygnięcie i schłodzenie czekolady w foremkach (potrzebnych do drugiej wersji).

Oto jak, krok po kroku, przygotować czekoladę:

Wariant 1:

  1. Pierwszy krok to rozpuszczenie w kąpieli wodnej (w naczyniu znajdującym się nad wrzącą wodą) masła, czekolady i miodu/ cukru.
  2. Drugi krok to doprowadzenie do wrzenia mleka i połączenie wszystkich składników – czekoladę przelewamy do filiżanki.
  3. Gorącą czekoladę można udekorować bitą śmietaną lub posypać wiórkami czekoladowymi.
gorąca czekolad z marihuaną

Wariant 2:

  1. Pierwszym krokiem jest dekarboksylacja suszu konopi – patrz tutaj.
  2. Czekoladę należy rozpuścić w kąpieli wodnej (czyli w naczyniu wstawionym w większe z podgrzaną/ wrzącą wodą, zapobiegnie to przypalenie się czekolady).
  3. Susz należy drobno zmielić.
  4. Do czekoladowej masy dodajemy susz, mieszamy i wylewamy całość do małych foremek.
  5. Dla dekoracji możesz posypać czekoladę nasionami konopi lub jagodami goji.
  6. Odstawiamy do wystudzenia, a potem schłodzenia/ uzyskania pożądanej konsystencji w lodówce.

I voila, czekolada gotowa.

Możesz przygotować również wersję z suszem/ masłem CBD. Dodatki w postaci nasion konopi, jagód goji to dodatkowy bonus witamin i prozdrowotnych składników – to tzw. Superfoods.