Sezon wakacyjny coraz bliżej, a co za tym idzie czas na orzeźwiające lody, dające chwilę ochłody w upalne dni. Przepisów na lody jest wiele, ale chodzi o to, by przygotować je szybko, a smak był kremowy i jedwabisty.

Miłośnicy marihuany wymyślają coraz bardziej urozmaicone wersje lodów z THC, my prezentujemy przepis na lody z dodatkiem masła cannabutter (masło THC).

Pamiętaj o tym, że konopie indyjskie w Polsce są nielegalne, a za ich posiadanie lub uprawę grozi od 3 do 8 lat pozbawienia wolności. Artykuł powstał jedynie w celach edukacyjnych. Może być pomocny osobom, które przebywają w krajach, gdzie uprawa i posiadanie marihuany (w tym marihuany medycznej) na własny użytek jest dozwolone. Więcej informacji w zakładce prawo.

Przed przystąpieniem do wykonania domowych lodów trzeba pamiętać:

Czym jest dekarboksylacja

Lista składników potrzebnych do wykonania lodów

Przygotuj następujące składniki do wykonania (porcja na ok. 500-600 ml lodów):

  • masło konopne z THC – wedle uznania, ale zalecamy ostrożność, przykładowo 1 łyżeczka
  • mleko zagęszczone niesłodzone – 3/4 szklanki
  • czekolada mleczna – 2 szt.
  • czekolada gorzka – 1 szt. (można zmieniać proporcje czekolada mleczna-gorzka)
  • śmietanka kremówka 36% – 1 szklanka
  • cukier do smaku – 2 łyżeczki, może być cukier puder
  • pojemnik do ubijania
  • rondel
  • pojemnik do lodów

Śmietanka kremówka musi być schłodzona.

Jak przygotować lody z marihuaną?

lody z konopi

Całkowity czas od rozpoczęcia pracy do opcji jemy lody to około 5-6 godzin, ale warto tyle zaczekać, bo czekoladowy smak wynagradza wszystko.

Pamiętaj, zamiast masła THC możesz użyć masła przygotowanego z CBD, lody będę miały pyszny smak i prozdrowotny profil.

Jak przygotować cannabutter przeczytasz tutaj.

Zaczynamy:

  1. Mleko zagęszczone trzeba podgrzać, ale nie gotować.
  2. Dodajemy do mleka czekolady, wcześniej połamane na mniejsze kawałki, lrozpuszczamy, lekko studzimy całość.
  3. Kolejny krok to dodanie masła THC, całość dokładnie mieszamy.
  4. Tak przygotowaną masę wkładamy do lodówki.
  5. Przygotowujemy śmietankę, ubijamy ją w mikserze lub wysokim naczyniu na małych obrotach – dodajemy cukier i miksujemy kilka minut, by całość połączyła się w jednolitą, aksamitną masę.
  6. Ostatni etap to delikatne wymieszanie masy czekoladowej z śmietanką i przełożenie całości do pojemnika.
  7. Odstawiamy lody do zamrażalnika na 4-5 godzin.

Możesz posypać lody czekoladą, wiórkami kokosowymi lub ulubionymi owocami.