Marihuana (w tym medyczna) może być zażywana na wiele sposobów – na drodze waporyzacji, pod język, dodając ją do posiłków. Ważną kwestią jest to, że inaczej i w różnym okresie czasu odczuwane są efekty zażycia THC w zależności od sposobu podania marihuany. Osoby mające np. problemy ze strony układu oddechowego nie powinny konsumować konopi na drodze waporyzacji (czyli podgrzania i wdychania aktywnych składników), tutaj trzeba poszukać innej drogi. Jednym z rozwiązań jest przygotowanie nalewki z medyczną marihuaną.

Inspiracją do tego przepisu jest receptura z bloga Smiling Spoon.

Pamiętaj o tym, że konopie indyjskie w Polsce są nielegalne, a za ich posiadanie lub uprawę grozi od 3 do 8 lat pozbawienia wolności. Artykuł powstał jedynie w celach edukacyjnych. Może być pomocny osobom, które przebywają w krajach, gdzie uprawa i posiadanie marihuany (w tym marihuany medycznej) na własny użytek jest dozwolone. Więcej informacji w zakładce prawo.

Działanie marihuany w nalewce lub alkoholu

Składniki potrzebne do zrobienia nalewki

Przedstawiony przepis dedykowany jest tym, którzy chcą wesprzeć proces leczenia kannabinoidami obecnymi w konopiach.

Do wykonania nalewki potrzebne są konopie najwyższej jakości, o bogatej zawartości kannabinoidów (THC, ale też CDB, terpenów i innych związków).

Najbardziej bezpieczny i wartościowy jest susz pochodzący z ekologicznych upraw, od sprawdzonych dostawców. Medyczna marihuana wydawana jest wyłącznie w aptekach, na receptę. Tylko dobrej jakości konopie (susz), dadzą wartościową nalewkę.

Zatem, aby przygotować nalewkę z THC musisz przygotować:

  • susz (marihuana medyczna) – ok. 2,5-5g (musisz wiedzieć, jakie stężenie THC występuje w danej odmianie), zacznij od nalewki o słabszej mocy,
  • alkohol (spirytus 95%) – 30 ml.

Potrzebna będzie również szklana, nieduża butelka do przechowywania nalewki oraz materiał do przefiltrowania płynu.

Jak zrobić nalewkę krok po kroku

Nalewkę można przygotować w kilka chwil:

butelka
  1. Dokonujemy dekarboksylacji suszu (sprawdź tutaj)
  2. Pokruszony susz należy umieścić w szklanej butelce, a następnie zalać go spirytusem.
  3. Przygotowaną miksturę należy odstawić w ciemne miejsce na kilka tygodni 3-4. Warto co kilka dni wstrząsnąć butelką.
  4. Po wskazanym czasie należy usunąć materiał roślinny, przecedzając płyn np. przez gazę lub filtr do kawy.

Co jeszcze trzeba wiedzieć:

Nalewkę należy przechowywać w ciemnym miejscu lub w butelce z ciemnego szkła tak, by ograniczyć dostęp ciepła i promieni UV – zapobiegnie to utracie cennych składników nalewki.

Jak zażywać nalewkę z marihuany?

Aby korzystać z działania kannabinoidów nalewkę można zażywać:

  • pod język – odczekać kilka sekund, by składniki aktywne przeniknęły przez błony śluzowe,
  • jako dodatek (kilka kropli) do napoju, koktajlu, deserów, zup, kawy czy herbaty.

Pamiętaj, kannabinoidy podane drogą pokarmową działają później i dłużej, podane pod język zaczną działać w ciągu kilkunastu minut. Zacznij dawkowanie od 1-2 kropli.

Nie częstuj nikogo nalewką z marihuaną, rekreacyjne zażywanie THC jest zabronione. Dawkowanie THC w przypadku pacjentów mających zaleconą terapię medyczną marihuaną zawsze ustala lekarz.

Aby uniknąć możliwych, silnych działań niepożądanych po zażyciu THC, warto rozważyć opcję przygotowania nalewki z suszu CBD lub połączenia właściwości CBD i THC.

Uwaga: Czasami nalewkę z marihuaną nazywa się Zielonym Smokiem (Green Dragon)- może być przygotowana również z wykorzystaniem kwiatów, liści i łodyg.