Dania czy napoje z dodatkiem marihuany nie są dzisiaj niczym zaskakującym. Amatorzy konopi indyjskich tworzą z dodatkiem marihuany wiele produktów – znane są ciastka z THC, żelki, nalewki czy wódka. Czy słyszałeś o syropie z marihuany? Poniżej prezentujemy prostu przepis na syrop, który może być wykorzystywany w kuchni na wiele sposobów.

Pamiętaj o tym, że konopie indyjskie w Polsce są nielegalne, a za ich posiadanie lub uprawę grozi od 3 do 8 lat pozbawienia wolności. Artykuł powstał jedynie w celach edukacyjnych. Może być pomocny osobom, które przebywają w krajach, gdzie uprawa i posiadanie marihuany (w tym marihuany medycznej) na własny użytek jest dozwolone. Więcej informacji w zakładce prawo.

Na początek zapamiętaj:

Działanie THC w jedzeniu i syropach

Składniki do syropu z marihuaną

cukier
Cukier
susz marihuany medycznej
Susz medycznej marihuany
gliceryna
Woda i gliceryna

Aby rozpocząć przygotowanie syropu, zaopatrz się w odpowiednie ilości składników (porcja na szklankę syropu), oto lista:

  • woda – 1,5 szklanki
  • cukier puder – 1,5 szklanki
  • susz konopny – ok. 1 g
  • gliceryna spożywcza – 1 łyżka

Niezbędny sprzęt:

  • butelka
  • sitko
  • rondel

Gliceryna spożywcza utrzymuje odpowiednią wilgotność produktu, wykorzystywana jest także jako substancja słodząca i konserwująca. Nie jest toksyczna.

Jak przygotować syrop?

Przygotowanie syropu nie jest skomplikowane, wymaga trochę czasu i cierpliwości 🙂

naleśniki z syropem z marihuany
  1. Pierwszy krok to zmielenie suszu marihuany i dekarboksylacja (pisaliśmy o niej tutaj).
  2. W rondlu umieszczamy cukier i wodę, gotujemy na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu,
  3. Dodajemy do mikstury zdekarboksylowany susz konopny, gotujemy około 15-20 na małym ogniu,
  4. Następnym krokiem jest dodanie gliceryny i podgrzewanie wywaru, cały czas mieszając do zgęstnienia całej masy (około 5-7 minut),
  5. Powstały syrop należy ostudzić, potem przefiltrować przez sitko i przelać do ciemnej butelki.
syrop odcedzany od suszu na sitku

A jak możesz wykorzystać przygotowany słodki syrop?

Doskonale sprawdzi się do polania np. naleśników, lodów, gofrów, ciastek czy owsianki. Możesz również dolać kilka kropel do herbaty, toniku lub wody mineralnej.

Pamiętaj by dobrze zaplanować dawkowanie marihuany, czyli dodać tyle suszu do porcji, by zaspokoiła Twoje potrzeby. Z uwagi na cenę MM, najlepiej jeśli wykonasz syrop testowo w bardzo malej ilości. Jeśli Ci posmakuje, zawsze możesz wykorzystać przepis jeszcze raz.