Należysz go grona tych, którzy bez chleba nie wyobrażają sobie dnia? Zatem ten przepis jest dla ciebie. Prosty i łatwy w wykonaniu. A chleb, który otrzymasz, będzie pełen wartościowych związków. Nie zawsze trzeba rezygnować z chleba chcąc zadbać o sylwetkę i zdrowie. Konopne składniki w tym pomogą.
Zanim przejdziemy do przepisu, na początek garść cennych informacji. Jak nazwa wskazuje, składnikiem chleba będzie mąka konopna. Co to takiego?
Jak samodzielnie stworzyć zdrowy, konopny chleb? Do dzieła.
Lista składników na chleb z dodatkiem konopnej mąki nie jest długa ani skomplikowana. My proponujemy wersję orkiszowo-konopną. Podane proporcje są na mały chlebek.
Potrzebujesz następujące składniki i sprzęty:
Co możesz dodać, by urozmaicić domowy chleb?
Dosyp garść nasion konopi (łuskanych), czarnuszkę lub odżywczą, bezglutenową, komosę ryżową (quinoa) – 1/3 szklanki – ugotowaną wcześniej.
Pamiętaj: czarnuszka i komosa ryżowa to również bezglutenowe Superfoods, są źródłem cennego błonnika i białka.
I tak oto w niecałe dwie godziny masz na swoim stole pyszny, zdrowy, domowy chleb. A ten będzie doskonałą bazą do urozmaiconych kanapek, dodaj tylko sałatę, twarożek, rzodkiewki lub awokado i posyp dobroczynnymi nasiona konopi. Smacznego.
Dla wszystkich tych, którzy chcą zadbać o zdrowie i kondycję organizmu. I choć mąka orkiszowa, będąca częścią powyższego przepisu, zawiera gluten, odznacza się dobrym profilem aminokwasowym i lepszą strawnością niż tradycyjna mąka pszenna.
Chleb konopny jest szczególnie polecany osobom chorującym na cukrzycę, sportowcom, młodzieży czy osobom zmagającym się z problemami układu pokarmowego, a także chcącym obniżyć poziom złego cholesterolu i podwyższone ciśnienie krwi.
O autorze:
Marzena Gburska-Bauszewska
Artykuły Marzena Gburska-Bauszewska