Nie znamy nikogo, kto by nie lubił czekolady. Słodki, aromatyczny smak, rozpływający się w ustach… Czekolada mleczna, gorzka, z dodatkami, wybór jest naprawdę duży. Miłośnicy konopi starają się połączyć moc konopi indyjskich i słodycz czekolady. Dla pacjentów stosujących medyczną marihuanę jako terapię, podanie jej w formie jedzenia jest jednym ze sposobów wykorzystania potencjału kannabinoidów. Jak można tego dokonać? Prezentujemy dwa, niezwykle proste, przepisy na gorącą czekoladę oraz czekoladki z dodatkiem medycznej marihuany.
Jaki jest cel tworzenia czekolady z marihuaną? To proste, by poczuć moc, właściwości kannabinoidów, czyli THC. Użytkownicy rekreacyjni szukają w konsumpcji produktów z dodatkiem marihuany odprężenia, haju, relaksu. Dla pacjentów stosujących medyczną marihuanę cenne są przed wszystkim przeciwbólowe, przeciwzapalne i łagodzące stan niepokoju właściwości THC.
Składniki potrzebne do zrobienia czekolady
Przygotowanie czekolady z dodatkiem medycznej marihuany rozpocznij od zgromadzenia potrzebnych produktów, oto lista:
Czekolada z masłem konopnym (proporcje na 1 filiżankę gorącej czekolady):
- czekolada gorzka – 70 g,
- mleko – 1,5 szklanki,
- miód lub cukier – wedle uznania,
- masło konopne – 1-2 łyżki, w zależności od pożądanej mocy napoju,
- do dekoracji płatki czekoladowe, bita śmietana.
Czekolada w kostkach z suszem konopnym (proporcja na ok. 10 kostek czekolady):
- czekolada – 70 g,
- susz (marihuana) – 2 g,
- do dekoracji orzechy, nasiona łuskane konopi siewnych, jagody goji.
Jak przygotować czekoladę z medycznej marihuany?
Procedura przyrządzenia czekolady z mocą konopi jest banalna. Sprawdź. Nie zajmie to więcej niż kilka minut, nie licząc oczywiście czasu na wystygnięcie i schłodzenie czekolady w foremkach (potrzebnych do drugiej wersji).
Oto jak, krok po kroku, przygotować czekoladę:
Wariant 1:
- Pierwszy krok to rozpuszczenie w kąpieli wodnej (w naczyniu znajdującym się nad wrzącą wodą) masła, czekolady i miodu/ cukru.
- Drugi krok to doprowadzenie do wrzenia mleka i połączenie wszystkich składników – czekoladę przelewamy do filiżanki.
- Gorącą czekoladę można udekorować bitą śmietaną lub posypać wiórkami czekoladowymi.
Wariant 2:
- Pierwszym krokiem jest dekarboksylacja suszu konopi – patrz tutaj.
- Czekoladę należy rozpuścić w kąpieli wodnej (czyli w naczyniu wstawionym w większe z podgrzaną/ wrzącą wodą, zapobiegnie to przypalenie się czekolady).
- Susz należy drobno zmielić.
- Do czekoladowej masy dodajemy susz, mieszamy i wylewamy całość do małych foremek.
- Dla dekoracji możesz posypać czekoladę nasionami konopi lub jagodami goji.
- Odstawiamy do wystudzenia, a potem schłodzenia/ uzyskania pożądanej konsystencji w lodówce.
I voila, czekolada gotowa.
Możesz przygotować również wersję z suszem/ masłem CBD. Dodatki w postaci nasion konopi, jagód goji to dodatkowy bonus witamin i prozdrowotnych składników – to tzw. Superfoods.