Kanapki jemy codziennie, chyba prawie wszyscy – szybko się je robi i równie szybko je. Czasem jednak mamy ochotę na coś bardziej urozmaiconego, kolorowego, zdrowego i pysznego. Doskonałym rozwiązaniem na szybką i wartościową przekąskę będą kanapki lub grzanki z konopnym pesto. Jak je zrobić i z czego? Odpowiedzi szukaj w naszym przepisie.
Dlaczego nasze grzanki z pesto będą zdrowe?
Jakie dodatki wybierzesz do swoich grzanek/ kanapek, zależy od twojej wyobraźni i apetytu. Poniżej znajdziesz naszą propozycję.
Z czego przygotujesz pesto i grzanki – lista składników
Przygotowanie konopnego pesto zaczynamy od zgromadzenia potrzebnych składników – przepis na proste i szybkie pesto z dodatkiem oleju konopnego. Oto lista składników:
- olej konopny – 1/2 szklanki,
- bazylia – garść,
- rukola- garść,
- natka pietruszki – garść
- sok z cytryny – mała łyżeczka,
- parmezan starty – 1 łyżka,
- do smaku sól, pieprz, można dodać mały ząbek czosnku,
- orzeszki (np. piniowe, nerkowca lub pestki dyni/ słonecznika) – podprażone – łyżeczka.
Natomiast do grzanek potrzebujesz:
- chleb (najlepszy wartościowy, pełnoziarnisty, choć najpopularniejszy jest tostowy),
- awokado,
- pomidor,
- mozzarella,
- nasiona konopi łuskane do posypania,
- i nasze ww. pesto konopne.
Do wykonania pesto i grzanek oczywiście będzie potrzebny blender oraz toster, ale można przygotować również zwykłe kanapki, czyli bez podgrzewania kromek.
Tak podane składniki, pełne dobroczynnych witamin, będą świetną opcją na śniadanie czy podwieczorek/ kolację. Pamiętaj tylko, by zawsze na świeżo przygotowywać grzanki, czyli robisz i jesz.
Jak to zrobić? To prostsze, niż myślisz!
Aby przygotować pesto i grzanki potrzebujesz niewiele czasu, zajmie to około 15-20 minut. Od czego zacząć?
- Przygotuj pesto – wymienione składniki wrzuć do małego blendera, zmiksuj na gładką masę, dopraw do smaku.
- Przygotowane pieczywo podgrzej w tosterze,
- Awokado i pomidora umyj, pokrój na plasterki, mozzarelle możesz pokroić lub porwać na mniejsze kawałki,
- Na każda kromkę chleba rozsmaruj zrobione pesto, a następnie dodaj ulubione składniki, plaster awokado, pomidora, sera, posyp całość nasionami konopi lub białkiem konopnym.
Wartościowy i smaczny posiłek gotowy!
Poza cennymi składnikami pochodzącymi z oleju konopnego i nasion, w przepisie występuje pomidor – koktajl odżywczy, bogaty w potas, miedź, błonnik, witaminę C, A, B. Awokado natomiast – zawiera potas, kwas foliowy, witaminy (np. A, C, E, K, witaminy z grupy B), błonnik, kwasy tłuszczowe omega-3/ omega-6.