Kanapki jemy codziennie, chyba prawie wszyscy – szybko się je robi i równie szybko je. Czasem jednak mamy ochotę na coś bardziej urozmaiconego, kolorowego, zdrowego i pysznego. Doskonałym rozwiązaniem na szybką i wartościową przekąskę będą kanapki lub grzanki z konopnym pesto. Jak je zrobić i z czego? Odpowiedzi szukaj w naszym przepisie.

Dlaczego nasze grzanki z pesto będą zdrowe?

Co zawiera białko konopne

Jakie dodatki wybierzesz do swoich grzanek/ kanapek, zależy od twojej wyobraźni i apetytu. Poniżej znajdziesz naszą propozycję.

Z czego przygotujesz pesto i grzanki – lista składników

Przygotowanie konopnego pesto zaczynamy od zgromadzenia potrzebnych składników – przepis na proste i szybkie pesto z dodatkiem oleju konopnego. Oto lista składników:

  • olej konopny – 1/2 szklanki,
  • bazylia – garść,
  • rukola- garść,
  • natka pietruszki – garść
  • sok z cytryny – mała łyżeczka,
  • parmezan starty – 1 łyżka,
  • do smaku sól, pieprz, można dodać mały ząbek czosnku,
  • orzeszki (np. piniowe, nerkowca lub pestki dyni/ słonecznika) – podprażone – łyżeczka.

Natomiast do grzanek potrzebujesz:

  • chleb (najlepszy wartościowy, pełnoziarnisty, choć najpopularniejszy jest tostowy),
  • awokado,
  • pomidor,
  • mozzarella,
  • nasiona konopi łuskane do posypania,
  • i nasze ww. pesto konopne.

Do wykonania pesto i grzanek oczywiście będzie potrzebny blender oraz toster, ale można przygotować również zwykłe kanapki, czyli bez podgrzewania kromek.

Tak podane składniki, pełne dobroczynnych witamin, będą świetną opcją na śniadanie czy podwieczorek/ kolację. Pamiętaj tylko, by zawsze na świeżo przygotowywać grzanki, czyli robisz i jesz.

Jak to zrobić? To prostsze, niż myślisz!

Aby przygotować pesto i grzanki potrzebujesz niewiele czasu, zajmie to około 15-20 minut. Od czego zacząć?

  1. Przygotuj pesto – wymienione składniki wrzuć do małego blendera, zmiksuj na gładką masę, dopraw do smaku.
  2. Przygotowane pieczywo podgrzej w tosterze,
  3. Awokado i pomidora umyj, pokrój na plasterki, mozzarelle możesz pokroić lub porwać na mniejsze kawałki,
  4. Na każda kromkę chleba rozsmaruj zrobione pesto, a następnie dodaj ulubione składniki, plaster awokado, pomidora, sera, posyp całość nasionami konopi lub białkiem konopnym.

Wartościowy i smaczny posiłek gotowy!

Poza cennymi składnikami pochodzącymi z oleju konopnego i nasion, w przepisie występuje pomidor – koktajl odżywczy, bogaty w potas, miedź, błonnik, witaminę C, A, B. Awokado natomiast – zawiera potas, kwas foliowy, witaminy (np. A, C, E, K, witaminy z grupy B), błonnik, kwasy tłuszczowe omega-3/ omega-6.