Kanapki jemy codziennie, chyba prawie wszyscy – szybko się je robi i równie szybko je. Czasem jednak mamy ochotę na coś bardziej urozmaiconego, kolorowego, zdrowego i pysznego. Doskonałym rozwiązaniem na szybką i wartościową przekąskę będą kanapki lub grzanki z konopnym pesto. Jak je zrobić i z czego? Odpowiedzi szukaj w naszym przepisie.
Dlaczego nasze grzanki z pesto będą zdrowe?
Jakie dodatki wybierzesz do swoich grzanek/ kanapek, zależy od twojej wyobraźni i apetytu. Poniżej znajdziesz naszą propozycję.
Przygotowanie konopnego pesto zaczynamy od zgromadzenia potrzebnych składników – przepis na proste i szybkie pesto z dodatkiem oleju konopnego. Oto lista składników:
Natomiast do grzanek potrzebujesz:
Do wykonania pesto i grzanek oczywiście będzie potrzebny blender oraz toster, ale można przygotować również zwykłe kanapki, czyli bez podgrzewania kromek.
Tak podane składniki, pełne dobroczynnych witamin, będą świetną opcją na śniadanie czy podwieczorek/ kolację. Pamiętaj tylko, by zawsze na świeżo przygotowywać grzanki, czyli robisz i jesz.
Aby przygotować pesto i grzanki potrzebujesz niewiele czasu, zajmie to około 15-20 minut. Od czego zacząć?
Wartościowy i smaczny posiłek gotowy!
Poza cennymi składnikami pochodzącymi z oleju konopnego i nasion, w przepisie występuje pomidor – koktajl odżywczy, bogaty w potas, miedź, błonnik, witaminę C, A, B. Awokado natomiast – zawiera potas, kwas foliowy, witaminy (np. A, C, E, K, witaminy z grupy B), błonnik, kwasy tłuszczowe omega-3/ omega-6.
O autorze:
Marzena Gburska-Bauszewska
Artykuły Marzena Gburska-Bauszewska