Jajecznica to danie pozornie banalne, ale króluje na talerzach podczas śniadań, prawda? Dzisiaj przedstawiamy wersję z medyczną marihuaną. Taka forma zażywania kannabinoidów czasami jest najodpowiedniejsza dla pacjentów leczących się medyczną marihuaną. Jajecznica z pomidorami to danie pożywne, dostarczające cennych dla organizmu składników. Zatem do dzieła.
Pamiętaj o tym, że konopie indyjskie w Polsce są nielegalne, a za ich posiadanie lub uprawę grozi od 3 do 8 lat pozbawienia wolności. Artykuł powstał jedynie w celach edukacyjnych. Może być pomocny osobom, które przebywają w krajach, gdzie uprawa i posiadanie marihuany (w tym marihuany medycznej) na własny użytek jest dozwolone. Więcej informacji w zakładce prawo.
Uwaga: tekst ma charakter informacyjny, posiadanie, zażywanie marihuany jest nielegalne. Dostępna jest, na receptę, wyłącznie medyczna marihuana, o jej dawkowaniu zawsze decyduje lekarz.
Lista potrzebnych składników jest krótka, potrzebujesz:
Każdy choć raz w życiu przygotowywał jajecznicę (lub przygotuje). Przepisów na idealną jajecznicę jest bardzo dużo. Część teorii głosi, by na zimną patelnię wrzucić masło i jajka i całość stopniowo i długo podgrzewać. Druga wersja to najpierw delikatne rozgrzanie masła i podsmażenie dodatków, potem wjeżdżają jajka. My dzisiaj prezentujemy wersję drugą, zatem:
Jajko dostarcza organizmowi wielu cennych składników – np. witaminy A, E, D, K, z grupy B, minerały – potas, magnez, fosfor, żelazo, cynk, selen, a także jest źródłem białka, dobrych kwasów omega-3, omega-6.
Pomidory to bogactwo witamin np. witaminy A, E, C, błonnika, potasu i magnezu. Niska kaloryczność to kolejna zaleta pomidorów – 100 g to tylko ok. 20 kcal.
Nasza jajecznica smakuje doskonale ze świeżą bagietkę z masłem lub z tostami. Smacznego!
O autorze:
Marzena Gburska-Bauszewska
Artykuły Marzena Gburska-Bauszewska