Kawa to napój, który towarzyszy nam od pierwszych chwil po porannym przebudzeniu. Kawa to towarzyszka naszych spotkań prywatnych i służbowych. Pobudza, dodaje energii. Jeżeli jesteś fanem Superfoods i dbasz o to, co jesz czy pijesz, ciekawym pomysłem będzie kawa konopna, przygotowywana z prażonych nasion konopi siewnych.

Skład nasion konopnych w diecie

Jakie będą zalety picia takiej kawy i co kryją w sobie niepozorne nasiona konopi siewnych?

Pamiętaj,

Nasiona konopi siewnych są legalnie i nie mają działania psychoaktywnego.

Przygotowanie w domu kawy konopnej jest proste i nie zajmie dużo czasu. Sprawdź, czego będziesz potrzebować do jej przygotowania.

Czego potrzebujesz, aby przygotować kawę konopną

Kawa konopna, czyli tak naprawdę napój z nasion konopi, nie wymaga wielu przygotowań czy składników. Najważniejszą kwestią wg nas jest sama jakość nasion użytych do przepisu. Najbardziej wartościowe są konopie pochodzące z ekologicznych upraw, to bowiem gwarantuje doskonałą jakość nasion, bogatych w składniki odżywcze.

Zatem, co należy przygotować do wykonania konopnej kawy (proporcje na 1 filiżankę kawy):

  • prażone nasiona konopi siewnych – 1 łyżka,
  • szklanka wody,
  • śmietanka lub mleko – dla lubiących kawę z mlekiem,
  • dodatki – np. goździki, cynamon, mielony imbir, wanilia (miąższ), itp.

Uwaga: kawę możesz przygotować wykorzystując gotowe już prażone nasiona konopi – dostępne w sklepach lub samodzielnie uprażyć niełuskane nasiona na suchej, mocno rozgrzanej patelni (przez kilka chwil do momentu uzyskania intensywnego zapachu i delikatnego zarumienienia się nasion).

kawa z konopią

Uprażone nasiona konopi mają intensywny orzechowy aromat.

Uwaga: Nasiona, świeżo uprażone, muszą zostać zmielone (np. w młynku).

Prażone nasiona konopi to:

  • doskonały orzechowy smak,
  • bogactwo witamin, białka, błonnika,
  • idealny dodatek do kawy, sałatek, deserów, itp.

Jak to zrobić – krok po kroku

Przygotowanie pysznej i zdrowej, bezkofeinowej kawy konopnej przebiega w kilku krokach:

  1. Zmielenie prażonych nasion konopi,
  2. Łyżkę nasion wsypujemy do szklanki wody i całość zagotowujemy, trzymamy na małym ogniu około 5 minut. Można dodać dowolne przyprawy dla urozmaicenie smaku kawy.
  3. Przelewamy kawę do filiżanki, można dodać mleko i posłodzić.

Smacznego.

Kawa smakuje doskonale na ciepło, ale można ją pić również jako chłodny napój.

Prażone nasiona konopi, same w sobie, stanowią zdrową przekąskę, można je podjadać w ciągu dnia. W wersji zmielonej doskonale nadadzą się, poza zrobieniem kawy, do posypania ziemniaków, kasz, makaronów, urozmaicą również smak i wartość owsianek, jogurtu, można je dodać do wszelkiego rodzaju koktajli.

Skusisz się na ekologiczną, bezkofeinową i zdrową kawę konopną?