Kawa to napój, który towarzyszy nam od pierwszych chwil po porannym przebudzeniu. Kawa to towarzyszka naszych spotkań prywatnych i służbowych. Pobudza, dodaje energii. Jeżeli jesteś fanem Superfoods i dbasz o to, co jesz czy pijesz, ciekawym pomysłem będzie kawa konopna, przygotowywana z prażonych nasion konopi siewnych.
Jakie będą zalety picia takiej kawy i co kryją w sobie niepozorne nasiona konopi siewnych?
Pamiętaj,
Nasiona konopi siewnych są legalnie i nie mają działania psychoaktywnego.
Przygotowanie w domu kawy konopnej jest proste i nie zajmie dużo czasu. Sprawdź, czego będziesz potrzebować do jej przygotowania.
Czego potrzebujesz, aby przygotować kawę konopną
Kawa konopna, czyli tak naprawdę napój z nasion konopi, nie wymaga wielu przygotowań czy składników. Najważniejszą kwestią wg nas jest sama jakość nasion użytych do przepisu. Najbardziej wartościowe są konopie pochodzące z ekologicznych upraw, to bowiem gwarantuje doskonałą jakość nasion, bogatych w składniki odżywcze.
Zatem, co należy przygotować do wykonania konopnej kawy (proporcje na 1 filiżankę kawy):
- prażone nasiona konopi siewnych – 1 łyżka,
- szklanka wody,
- śmietanka lub mleko – dla lubiących kawę z mlekiem,
- dodatki – np. goździki, cynamon, mielony imbir, wanilia (miąższ), itp.
Uwaga: kawę możesz przygotować wykorzystując gotowe już prażone nasiona konopi – dostępne w sklepach lub samodzielnie uprażyć niełuskane nasiona na suchej, mocno rozgrzanej patelni (przez kilka chwil do momentu uzyskania intensywnego zapachu i delikatnego zarumienienia się nasion).
Uprażone nasiona konopi mają intensywny orzechowy aromat.
Uwaga: Nasiona, świeżo uprażone, muszą zostać zmielone (np. w młynku).
Prażone nasiona konopi to:
- doskonały orzechowy smak,
- bogactwo witamin, białka, błonnika,
- idealny dodatek do kawy, sałatek, deserów, itp.
Jak to zrobić – krok po kroku
Przygotowanie pysznej i zdrowej, bezkofeinowej kawy konopnej przebiega w kilku krokach:
- Zmielenie prażonych nasion konopi,
- Łyżkę nasion wsypujemy do szklanki wody i całość zagotowujemy, trzymamy na małym ogniu około 5 minut. Można dodać dowolne przyprawy dla urozmaicenie smaku kawy.
- Przelewamy kawę do filiżanki, można dodać mleko i posłodzić.
Smacznego.
Kawa smakuje doskonale na ciepło, ale można ją pić również jako chłodny napój.
Prażone nasiona konopi, same w sobie, stanowią zdrową przekąskę, można je podjadać w ciągu dnia. W wersji zmielonej doskonale nadadzą się, poza zrobieniem kawy, do posypania ziemniaków, kasz, makaronów, urozmaicą również smak i wartość owsianek, jogurtu, można je dodać do wszelkiego rodzaju koktajli.
Skusisz się na ekologiczną, bezkofeinową i zdrową kawę konopną?