Jajecznica. Chyba najbardziej banalne danie, ale…pożywne, zdrowe i warte polecenia na śniadanie czy lekką kolację. Jeżeli jeszcze dodamy do tego warzywa i konopne Superfoods, otrzymamy wartościowy posiłek. Co my dodajemy do jajecznicy? Spójrz na poniższy przepis.
A teraz instrukcja, jak szybko przygotować jajecznicę z dodatkiem konopi.
Lista składników na konopną jajecznicę
Zanim przystąpisz do przygotowania szybkiej i zdrowej jajecznicy konopnej, skomponuj następującą listę składników:
- jajka – 4 szt.
- białko konopne – 1 łyżeczka
- nasiona konopi (łuskane) – 1 łyżeczka
- masło – 1 łyżka
- przyprawy: sól, pieprz
- możesz dodać warzywa – pomidory, cukinię, paprykę kolorową itp.
Pamiętaj, białko konopne ma intensywny zielony kolor.
Jak to zrobić? Potrzeba tylko 10 minut!
Zrobienie jajecznicy nikomu nie powinno sprawić kłopotu, to proste danie. Zatem:
- Jajka wbij do miski, należy je rozbełtać.
- Jeżeli wybierasz opcję z warzywami, należy pokroić w kostkę pomidory, paprykę i cukinię.
- Na patelnię wyłóż masło i odczekaj chwile, by się rozpuściło.
- Delikatnie podsmaż warzywa.
- Wlewaj jajka na patelnię i delikatnie cały czas mieszaj, smażąc jajecznicę na niewielkim ogniu. Przypraw solą i pieprzem.
- Ponieważ białka konopnego nie należy mocno podgrzewać, możesz posypać nim jajecznicę w ostatniej minucie smażenia, szybko przemieszać i wykładać na talerz. Inna opcja to posypanie białkiem konopnym jajecznicy już podanej na talerzu.
- Ostatni krok to obfite posypanie dania nasionami konopi.
Wariantów jajecznicy jest bardzo dużo, możesz modyfikować przepis w zależności od tego, co masz w lodówce 🙂 Jajecznicę możesz również przełożyć na kromkę chleba lub połówkę bułki. Smacznego!