Jajecznica. Chyba najbardziej banalne danie, ale…pożywne, zdrowe i warte polecenia na śniadanie czy lekką kolację. Jeżeli jeszcze dodamy do tego warzywa i konopne Superfoods, otrzymamy wartościowy posiłek. Co my dodajemy do jajecznicy? Spójrz na poniższy przepis.

A teraz instrukcja, jak szybko przygotować jajecznicę z dodatkiem konopi.

Lista składników na konopną jajecznicę

jajka
masło
warzywa
nasion akonopi
białko konopne

Zanim przystąpisz do przygotowania szybkiej i zdrowej jajecznicy konopnej, skomponuj następującą listę składników:

  • jajka – 4 szt.
  • białko konopne – 1 łyżeczka
  • nasiona konopi (łuskane) – 1 łyżeczka
  • masło – 1 łyżka
  • przyprawy: sól, pieprz
  • możesz dodać warzywa – pomidory, cukinię, paprykę kolorową itp.

Pamiętaj, białko konopne ma intensywny zielony kolor.

Jak to zrobić? Potrzeba tylko 10 minut!

jajecznica z nasionami konopi

Zrobienie jajecznicy nikomu nie powinno sprawić kłopotu, to proste danie. Zatem:

  1. Jajka wbij do miski, należy je rozbełtać.
  2. Jeżeli wybierasz opcję z warzywami, należy pokroić w kostkę pomidory, paprykę i cukinię.
  3. Na patelnię wyłóż masło i odczekaj chwile, by się rozpuściło.
  4. Delikatnie podsmaż warzywa.
  5. Wlewaj jajka na patelnię i delikatnie cały czas mieszaj, smażąc jajecznicę na niewielkim ogniu. Przypraw solą i pieprzem.
  6. Ponieważ białka konopnego nie należy mocno podgrzewać, możesz posypać nim jajecznicę w ostatniej minucie smażenia, szybko przemieszać i wykładać na talerz. Inna opcja to posypanie białkiem konopnym jajecznicy już podanej na talerzu.
  7. Ostatni krok to obfite posypanie dania nasionami konopi.

Wariantów jajecznicy jest bardzo dużo, możesz modyfikować przepis w zależności od tego, co masz w lodówce 🙂 Jajecznicę możesz również przełożyć na kromkę chleba lub połówkę bułki. Smacznego!