Marihuana to popularna używka, stosowana przede wszystkim przez ludzi młodych. Często uznawana jest za niegroźną rozrywkę podczas imprez. Marihuana zażywana jest pod wieloma postaciami – może być palona, waporyzowana. Z marihuany przygotowuje się również produkty spożywcze. Jakie? Dowiesz się z kolejnych części tekstu.
Co można zrobić z marihuany?
Amatorzy marihuany wykorzystują konopie do tworzenia przeróżnych produktów spożywczych, w których wykorzystuje się silną moc tej używki. Jak wiadomo – marihuana jest narkotykiem, zatem oficjalnie nie zakupimy produktów z jej udziałem. Pozostaje samodzielne przyrządzenie.
Miłośnicy konopi pieką ciastka z marihuaną, tworzą masło (cannabutter) z liści i topów. Spotkać można się również z przepisami na herbatę z marihuany czy konopne mleko z THC.
Po co tworzone są te wszystkie specyfiki?
Odpowiedź jest prosta, dla doświadczenia silnego działania THC.
- THC to tetrahydrokannabinol, jeden z kannabinoidów znajdujących się w konopiach – duże ilości THC zawarte są w konopiach indyjskich (zależy to od odmiany konopi – najsilniejsze mają nawet do 30% THC).
Skutki zażywania marihuany odczuwalne są już w kilka minut po jej zażyciu (palenie/waporyzacja). THC przenikając przez płuca, krwiobieg, dociera do mózgu i wywołuje szereg reakcji organizmu – dzieje się tak, ponieważ THC oddziałuje na receptory kannabinoidowe, będące częścią układu endokannabinoidowego.
Działanie marihuany można podzielić na dwie fazy:
Faza I:
- uczucie tzw. haju,
- błogości,
- rozweselenia, itp.
Faza II:
- wyciszenie,
- zaburzenia percepcji,
- senność,
- wzmożony apetyt, itp.
Więcej znajdziesz w opracowaniu: działanie i właściwości marihuany.
Długotrwałe spożywanie marihuany to realne ryzyko uzależnienia i pojawienie się coraz bardziej dotkliwych skutków ubocznych, takich jak np.:
- zaburzenia koordynacji ruchowej,
- zaburzenia pamięci,
- problemy z układem oddechowym,
- bóle i zawroty głowy,
- psychozy, stany lękowe,
- zespół amotywacyjny, itd.
Makumba z marihuany – co to jest i jakie ma działanie?
Wracając do makumby. Co to takiego? Makumba z marihuany to napój z konopi i mleka.
Mleko z marihuaną – czyli makumba jest napojem o silnym działaniu. Tworzony jest na bazie konopi indyjskich. Najczęściej do jego przygotowania wykorzystuje się pozostałości rośliny – łodygi i liście, ale można dodać również kwiaty (topy), choć dla niektórych jest to marnowanie materiału konopnego.
Uwaga: Kannabinoidy nie rozpuszczają się w wodzie, zatem przygotowanie jakiegokolwiek napoju (herbata czy opisywana makumba) wymaga użycia tłuszczu, by zawarte w wywarze kannabinoidy mogły pokazać aktywną moc.
Działanie makumby, czyli mleka z marihuany, jest silne, zależy to w dużej mierze od odmiany marihuany i stężenia THC w niej zawartego.
O czym należy jeszcze pamiętać:
Jakie efekty można zaobserwować po wypiciu mleka z marihuany?
Takie, jak te przedstawione w poprzednim akapicie, w silniejszym wydaniu niż przy paleniu marihuany. Spożycie marihuany na drodze pokarmowej powoduje, że efekty odczuwane są później, nawet po ok. 1,5 – 2 godz. Zatem nie należy poprawiać jednej porcji kolejną, z uwagi na możliwe wystąpienie bardzo silnych skutków ubocznych, z halucynacjami włącznie.
Przepis na makumbę z liści i łodyg
Wykonanie mleka z marihuany nie jest skomplikowane. Poniżej znajdziesz przepis.
Potrzebne składniki:
- liście i łodygi konopi indyjskich (mogą być również kwiaty),
- mleko – 3,2 % tłuszczu,
- masło,
- cukier,
- garnek,
- sitko.
- Roślinę należy podzielić na kawałki i dobrze wygotować około 1 godziny, odcedzić, przepłukać dodatkowo wodą.
- Wygotowane części konopi należy umieścić w dużym garnku, wlać mleko – tyle, by roślina była zalana mlekiem i swobodnie w nim pływała. Dodajemy 2-3 łyżki masła, w zależności od ilości konopi użytych do przepisu. Dla lepszego smaku można dodać niewielką ilość cukru.
- Następny krok to podgrzanie mieszanki, nie można doprowadzić do mocnego zagotowania. Czas gotowania – około 30-45 minut.
- Całość należy odcedzić, by oddzielić materiał roślinny od mleka. Jest gotowe do picia.
Czy napój jest legalny i bezpieczny?
Nie, makumba nie jest legalna.
Marihuana jest uznana za narkotyk, zatem jej posiadanie i spożywanie jest zakazane.
Amatorzy marihuany tworzą mleko na własny użytek, we własnych domach. Piją wywar również na własną odpowiedzialność, nigdy nie można przewidzieć „mocy”, jaką zaprezentuje makumba – zależy to od ilości użytej rośliny, odmiany, stężenia THC i tolerancji/ kondycji danego organizmu.
Uwaga! Pijesz ten napój tylko na własną odpowiedzialność!
UWAGA!
Uprawa konopi indyjskich (marihuany) jest w Polsce zabroniona i nielegalna. Mówi o tym ustawa o przeciwdziałaniu narkomanii z dnia 29 lipca 2005 roku.
Art. 63. [Nielegalna uprawa maku, konopi lub krzewu koki]
- Kto, wbrew przepisom ustawy, uprawia mak, z wyjątkiem maku niskomorfinowego, konopie, z wyjątkiem konopi włóknistych, lub krzew koki, podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.
- Tej samej karze podlega, kto, wbrew przepisom ustawy, zbiera mleczko makowe, opium, słomę makową, liście koki, żywicę lub ziele konopi innych niż włókniste.
- Jeżeli przedmiotem czynu, o którym mowa w ust. 1, jest uprawa mogąca dostarczyć znacznej ilości słomy makowej, liści koki, żywicy lub ziela konopi innych niż włókniste, sprawca podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8.
Polskie prawo nie zabrania posiadania nasion konopi indyjskich, ale zakazuje uprawy, czyli kiełkowania i wysadzania nasion do ziemi co skutkować może wytworzeniem ziela konopi innych niż włókniste (przekraczające limit THC 0,3%).
Materiały publikowane w serwisie Hemplo.pl stanowią jedynie zbiór informacji o konopiach. Nie promujemy i nie zachęcamy do uprawy konopi innych niż włókniste. Nie stosując się do obowiązujących wymogów prawa, podlegasz karze pozbawienia wolności do lat 8.