Amatorzy konopi indyjskich nie poprzestają już tylko na ciasteczkach z marihuaną, ale idą w swoich kulinarnych wędrówkach dalej. Generalnie mamy dwie opcje tworzenia produktów żywnościowych z marihuaną – dodając susz lub masło konopne (z THC).
Jak przygotować pożywne naleśniki z dodatkiem marihuany? Poniżej znajdziesz przepis.
Pamiętaj o tym, że konopie indyjskie w Polsce są nielegalne, a za ich posiadanie lub uprawę grozi od 3 do 8 lat pozbawienia wolności. Artykuł powstał jedynie w celach edukacyjnych. Może być pomocny osobom, które przebywają w krajach, gdzie uprawa i posiadanie marihuany (w tym marihuany medycznej) na własny użytek jest dozwolone. Więcej informacji w zakładce prawo.
Ważne: Inaczej przedstawia się kwestia medycznej marihuany (legalnej, na receptę) – niektórzy pacjenci wybierają zażywanie marihuany drogą pokarmową, ale zawsze musi się to odbywać przy nadzorze lekarza – to on ustala dawkę.
Przeczytaj kilka słów na temat marihuany:
Jak przygotować masło z THC przeczytasz tutaj.
Naleśniki lubi chyba każdy, a ich przygotowanie nie jest szczególnie skomplikowane. Nie inaczej będzie z naleśnikami z użyciem masła THC. Najważniejszą kwestią jest rozsądne dawkowanie masła, nadmiar może skutkować nieprzyjemnymi efektami.
Oto co należy przygotować do zrobienia naleśników (porcja na ok. 6 naleśników):
Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, poradzi sobie z tym każdy:
Pamiętaj, efekty THC spożywanego na drodze pokarmowej odczujesz później i mocniej – ostrożnie dawkuj masło konopne!
Możesz również przygotować zdrowe naleśniki z mąki konopnej wytwarzanej z nasion konopi siewnych lub z wykorzystaniem masła CBD.
O autorze:
Marzena Gburska-Bauszewska
Artykuły Marzena Gburska-Bauszewska