W codziennym zabieganiu szukamy produktów żywnościowych, które możemy szybko przygotować i mieć pewność, że dostarczają nam cennych składników. Chcemy mieć w kuchni coś, co doda smaku nawet zwykłej kanapce. Taki produktem (składnikiem) może być pesto. Zrobione z oleju konopnego, pozyskiwanego z nasion konopi siewnych. Próbowałeś? Jeśli nie, sprawdź nasz prosty przepis.
Co wyjątkowego znajdziesz w konopnym pesto?
Tradycyjne, włoskie pesto (zielone) to połączenie bazylii, orzeszków piniowych oraz czosnku, które miksuje się z dodatkiem oliwy. W sklepach znajdziemy kilka odmian pesto, również czerwone, z suszonymi pomidorami.
Czego potrzebujesz by przygotować konopne pesto?
Lista składników to:
- olej konopny – 1/2 szklanki
- bazylia – garść
- rukola – garść
- natka pietruszki – garść
- sok z cytryny – 1 łyżeczka
- parmezan (starty) – 1 łyżka
- sól do smaku,
- czosnek – 1 ząbek
- orzeszki – piniowe, nerkowca, słonecznik, pestki dyni (podprażone) – 1 łyżeczka
Pesto w 5 minut – jak je zrobić?
Do zrobienia pesto potrzebujesz zwykłego blendera, którym w kilka chwil zmiksujesz wszystkie wyżej wymienione składniki.
- Umyj sałatę, zioła.
- Wrzuć wszystkie składniki do blendera, dolej olej konopny.
- Miksuj kilka chwil, do uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji.
- Dopraw przyprawami i gotowe!
Jak możesz wykorzystać przygotowane pesto?
Idealnie nadaje się do kanapek, grzanek, do makaronu, sałatek, zup, mięsa, ryb czy nawet sera. Smacznego!