W codziennym zabieganiu szukamy produktów żywnościowych, które możemy szybko przygotować i mieć pewność, że dostarczają nam cennych składników. Chcemy mieć w kuchni coś, co doda smaku nawet zwykłej kanapce. Taki produktem (składnikiem) może być pesto. Zrobione z oleju konopnego, pozyskiwanego z nasion konopi siewnych. Próbowałeś? Jeśli nie, sprawdź nasz prosty przepis.
Co wyjątkowego znajdziesz w konopnym pesto?
Tradycyjne, włoskie pesto (zielone) to połączenie bazylii, orzeszków piniowych oraz czosnku, które miksuje się z dodatkiem oliwy. W sklepach znajdziemy kilka odmian pesto, również czerwone, z suszonymi pomidorami.
Lista składników to:
Do zrobienia pesto potrzebujesz zwykłego blendera, którym w kilka chwil zmiksujesz wszystkie wyżej wymienione składniki.
Jak możesz wykorzystać przygotowane pesto?
Idealnie nadaje się do kanapek, grzanek, do makaronu, sałatek, zup, mięsa, ryb czy nawet sera. Smacznego!
O autorze:
Marzena Gburska-Bauszewska
Artykuły Marzena Gburska-Bauszewska