Pizza. Każdy lubi, ale… że niezdrowa, kaloryczna, itd. Proponujemy zatem wziąć na warsztat lubianą i pyszną pizzę w konopnej wersji. Na pewno będzie zdrowsza, ale równie dobra co ta klasyczna.
Z czego wykonamy naszą pizzę? Oczywiście z mąki, ale konopnej – pozyskiwanej z nasion konopi siewnych. Kilka słów, czego można się spodziewać po mące konopnej:
Aby pizza miała wyborny smak i walor zdrowotny, ciasto będzie się składało z mąki pszennej oraz konopnej. Dodatki można wybrać według własnego uznania i fantazji. Poniżej nasza propozycja smacznej pizzy konopnej.
Oto czego potrzeba do jej wykonania – proporcje na małą pizzę dla jednej osoby.
Składniki na pizzę konopną:
Co jeszcze możesz dodać do pizzy? Po upieczeniu pizzę można posypać ziarnami konopi siewnych (łuskanymi) lub delikatnie oprószyć białkiem konopnym.
Teraz przechodzimy do wykonania – nie jest to sztuka skomplikowana. Zatem od czego zacząć:
Pizzę pieczemy w temperaturze 175-180 stopni około 25-30 minut, sprawdzając, czy ciasto się nie przypala.
Uwaga: Pizza nie wyrośnie spektakularnie, nie należy spodziewać się grubego, puszystego ciasta, ale będzie chrupka i pyszna. Smacznego!
O autorze:
Marzena Gburska-Bauszewska
Artykuły Marzena Gburska-Bauszewska