Sałatka to ten rodzaj dania, które robi się szybko i zawsze smakuje. Wystarczy kilka składników, by wyczarować koktajl witaminowy, a jednocześnie zaspokoić głód. W zależności od składników możemy przygotować sałatkę np. z grillowaną piersią kurczaka lub, jak my tutaj, wersję warzywno-owocową. Apetyczną, kolorową i zdrową. Masz ochotę na wartościowy, lekki posiłek? Przygotuj naszą sałatkę.

Wykorzystamy w niej nasiona konopi oraz konopny olej. Zobacz, jakie to bogactwo cennych związków.

Co zawiera olej konopny i nasiona

Składniki na sałatkę

nasiona

Przygotowanie sałatki to zazwyczaj kwestia kilku minut i kilku składników.

Zanim wybierzesz się na zakupy, przygotuj sobie listę potrzebnych produktów:

  • mix sałat (dowolny, mogą być młode listki botwinki, rukola itp)
  • mango – 1 szt.
  • granat – 1 szt.
  • ser kozi – 50 g
  • nasiona konopi łuskane – 2 łyżki
  • olej do polania sałatki – najlepiej konopny
  • przyprawy do smaku – pieprz, sól

Konopie to bogactwo cennych związków, a co dobrego znajdziemy w pozostałych składnikach sałatki?

Mango – soczysty owoc, bogaty w witaminy C, A, E, B6, a także potas, magnez, mangan. To owoc o niskiej kaloryczności – ok. 60-70 kcal na 100 g.

Granat – równie imponujący wyglądem owoc to bogactwo witamin i minerałów: witaminy A, C, E, z grupy B, wapń, cynk, potas, zawiera również flawonoidy. Ma niski indeks glikemiczny, w 100 g ma ok. 80 kcal. Źródłem cennych składników są pestki granatu.

Kozi ser również posiada komplet dobroczynnych związków – są to białko, witaminy (np. A, B), wapń, fosfor, cynk, magnez, kwas foliowy i inne. Ser kozi jest kaloryczny – średnio ok. 350 – 450 kcal na 100 g (w zależności od rodzaju), ale polecany jest ze względu na bogactwo cennych związków.

Kiedy zgromadzisz wszystkie potrzebne produkty, możesz przystąpić do robienia sałatki.

Jak zrobić sałatkę?

A teraz pozostaje najprzyjemniejsza część, czyli przygotowanie sałatki – zajmie to chwilę – ok. 5-10 minut.

  1. Mango należy obrać i pokroić w kostkę lub cienkie plasterki,
  2. Z granatu wyjąć/ wyłuskać pestki,
  3. Ser kozi pokroić/ porwać na mniejsze kawałki,
  4. Sałatę myjemy, jeżeli nie została umyta wcześniej przez producenta.

Przygotuj dużą, szklaną miskę. Na dno rozłóż sałatę, następnie kawałki mango i sera. Całość posypać pestkami granatu oraz skropić olejem i doprawić do smaku. Ostatnią czynnością będzie obfite posypanie całości łuskanymi nasionami konopi.

Podpowiedź:

Jeżeli chcesz urozmaicić sałatkę, możesz do niej dodać także nasiona chia (zawierające błonnik i magnez), będą ciekawym akcentem kolorystycznym. Jeżeli nie lubisz granatu, zastąp go np. suszonymi jagodami goji – mają owocowo-kwaskowy smak i są bogate w żelazo i niacynę.

Smacznego. Wartościowa przekąska gotowa.