Sałatka to ten rodzaj dania, które robi się szybko i zawsze smakuje. Wystarczy kilka składników, by wyczarować koktajl witaminowy, a jednocześnie zaspokoić głód. W zależności od składników możemy przygotować sałatkę np. z grillowaną piersią kurczaka lub, jak my tutaj, wersję warzywno-owocową. Apetyczną, kolorową i zdrową. Masz ochotę na wartościowy, lekki posiłek? Przygotuj naszą sałatkę.
Wykorzystamy w niej nasiona konopi oraz konopny olej. Zobacz, jakie to bogactwo cennych związków.
Przygotowanie sałatki to zazwyczaj kwestia kilku minut i kilku składników.
Zanim wybierzesz się na zakupy, przygotuj sobie listę potrzebnych produktów:
Konopie to bogactwo cennych związków, a co dobrego znajdziemy w pozostałych składnikach sałatki?
Mango – soczysty owoc, bogaty w witaminy C, A, E, B6, a także potas, magnez, mangan. To owoc o niskiej kaloryczności – ok. 60-70 kcal na 100 g.
Granat – równie imponujący wyglądem owoc to bogactwo witamin i minerałów: witaminy A, C, E, z grupy B, wapń, cynk, potas, zawiera również flawonoidy. Ma niski indeks glikemiczny, w 100 g ma ok. 80 kcal. Źródłem cennych składników są pestki granatu.
Kozi ser również posiada komplet dobroczynnych związków – są to białko, witaminy (np. A, B), wapń, fosfor, cynk, magnez, kwas foliowy i inne. Ser kozi jest kaloryczny – średnio ok. 350 – 450 kcal na 100 g (w zależności od rodzaju), ale polecany jest ze względu na bogactwo cennych związków.
Kiedy zgromadzisz wszystkie potrzebne produkty, możesz przystąpić do robienia sałatki.
A teraz pozostaje najprzyjemniejsza część, czyli przygotowanie sałatki – zajmie to chwilę – ok. 5-10 minut.
Przygotuj dużą, szklaną miskę. Na dno rozłóż sałatę, następnie kawałki mango i sera. Całość posypać pestkami granatu oraz skropić olejem i doprawić do smaku. Ostatnią czynnością będzie obfite posypanie całości łuskanymi nasionami konopi.
Podpowiedź:
Jeżeli chcesz urozmaicić sałatkę, możesz do niej dodać także nasiona chia (zawierające błonnik i magnez), będą ciekawym akcentem kolorystycznym. Jeżeli nie lubisz granatu, zastąp go np. suszonymi jagodami goji – mają owocowo-kwaskowy smak i są bogate w żelazo i niacynę.
Smacznego. Wartościowa przekąska gotowa.
O autorze:
Marzena Gburska-Bauszewska
Artykuły Marzena Gburska-Bauszewska