Dania czy napoje z dodatkiem marihuany nie są dzisiaj niczym zaskakującym. Amatorzy konopi indyjskich tworzą z dodatkiem marihuany wiele produktów – znane są ciastka z THC, żelki, nalewki czy wódka. Czy słyszałeś o syropie z marihuany? Poniżej prezentujemy prostu przepis na syrop, który może być wykorzystywany w kuchni na wiele sposobów.
Pamiętaj o tym, że konopie indyjskie w Polsce są nielegalne, a za ich posiadanie lub uprawę grozi od 3 do 8 lat pozbawienia wolności. Artykuł powstał jedynie w celach edukacyjnych. Może być pomocny osobom, które przebywają w krajach, gdzie uprawa i posiadanie marihuany (w tym marihuany medycznej) na własny użytek jest dozwolone. Więcej informacji w zakładce prawo.
Na początek zapamiętaj:
Aby rozpocząć przygotowanie syropu, zaopatrz się w odpowiednie ilości składników (porcja na szklankę syropu), oto lista:
Niezbędny sprzęt:
Gliceryna spożywcza utrzymuje odpowiednią wilgotność produktu, wykorzystywana jest także jako substancja słodząca i konserwująca. Nie jest toksyczna.
Przygotowanie syropu nie jest skomplikowane, wymaga trochę czasu i cierpliwości 🙂
A jak możesz wykorzystać przygotowany słodki syrop?
Doskonale sprawdzi się do polania np. naleśników, lodów, gofrów, ciastek czy owsianki. Możesz również dolać kilka kropel do herbaty, toniku lub wody mineralnej.
Pamiętaj by dobrze zaplanować dawkowanie marihuany, czyli dodać tyle suszu do porcji, by zaspokoiła Twoje potrzeby. Z uwagi na cenę MM, najlepiej jeśli wykonasz syrop testowo w bardzo malej ilości. Jeśli Ci posmakuje, zawsze możesz wykorzystać przepis jeszcze raz.
O autorze:
Marzena Gburska-Bauszewska
Artykuły Marzena Gburska-Bauszewska