Naleśniki to prosty i szybki pomysł na śniadanie czy kolację. Delikatne ciasto i dodatki w postaci owoców dostarczą witamin i zapewnią uczucie sytości na wiele godzin. Przedstawiamy przepis na konopne naleśniki stworzone na bazie mąki konopnej. Znajdziesz również porcję wiedzy i informacji na temat samej mąki pozyskiwanej z nasion konopi siewnych.
Zobacz, co kryje się w konopnej mące:
Mąka konopna zaliczana jest do tzw. Superfoods.
Składniki potrzebne do przygotowania naleśników konopnych
Aby wyczarować pyszne naleśniki konopne, musisz przygotować następujące składniki (proporcje na ok. 4-5 naleśników):
- mąka pszenna – 3/4 szklanki
- mąka konopna – 1/2 szklanki
- mleko – 3/4 szklanki
- jajko – 1 duże
- sól – do smaku
- olej do smażenia
- ulubione owoce: maliny, borówki, truskawki
Porada: jeżeli chcesz przygotować bezglutenowe naleśniki – mąkę pszenną zastąp mąką gryczaną.
Mąka gryczana to bogactwo cennych składników: białka, błonnika, witamin z grupy B, magnezu czy żelaza. Reguluje pracę układu pokarmowego. Ma niski indeks glikemiczny, nie zawiera glutenu. W połączeniu z mąką konopną będzie doskonałym wyborem dla osób dbających o zdrowie, uprawiających sport, chorych na cukrzycę, choroby układu krążenia.
Jak przygotować naleśniki konopne
Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, każdy na pewno nie raz je przygotowywał.
- Łączymy najpierw mleko i jajko w misce, delikatnie mieszając kilka chwil,
- Następnym krokiem jest dodanie składników suchych, czyli mąki oraz soli
- Ciasto nie może być ani wodniste ani gęste, można w razie potrzeby dodać mąki/ mleka, ma być gładkie i lejące
- Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni krótko z obu stron – na złoty kolor
- Podajemy z ulubionymi owocami
Zdrowy i sycący posiłek gotowy. Dbałość o zdrowie i kondycję organizmu ma być nie tylko obowiązkiem, ale i przyjemnością. Z pomocą przychodzą nam właśnie produkty konopne.
Mąka konopna to bogactwo cennych związków, podobnie jak nasiona konopi czy białko. Jeżeli chcesz jeszcze bardziej wzbogacić swoje naleśniki w moc konopi, dodaj do naleśnikowego ciasta pół łyżeczki białka konopnego.
Smacznego!