Naleśniki to prosty i szybki pomysł na śniadanie czy kolację. Delikatne ciasto i dodatki w postaci owoców dostarczą witamin i zapewnią uczucie sytości na wiele godzin. Przedstawiamy przepis na konopne naleśniki stworzone na bazie mąki konopnej. Znajdziesz również porcję wiedzy i informacji na temat samej mąki pozyskiwanej z nasion konopi siewnych.

Zobacz, co kryje się w konopnej mące:

Właściwości mąki konopnej

Mąka konopna zaliczana jest do tzw. Superfoods.

Składniki potrzebne do przygotowania naleśników konopnych

mąka konopna
owoce
jajko
mąka
mleko

Aby wyczarować pyszne naleśniki konopne, musisz przygotować następujące składniki (proporcje na ok. 4-5 naleśników):

  • mąka pszenna – 3/4 szklanki
  • mąka konopna – 1/2 szklanki
  • mleko – 3/4 szklanki
  • jajko – 1 duże
  • sól – do smaku
  • olej do smażenia
  • ulubione owoce: maliny, borówki, truskawki

Porada: jeżeli chcesz przygotować bezglutenowe naleśniki – mąkę pszenną zastąp mąką gryczaną.

Mąka gryczana to bogactwo cennych składników: białka, błonnika, witamin z grupy B, magnezu czy żelaza. Reguluje pracę układu pokarmowego. Ma niski indeks glikemiczny, nie zawiera glutenu. W połączeniu z mąką konopną będzie doskonałym wyborem dla osób dbających o zdrowie, uprawiających sport, chorych na cukrzycę, choroby układu krążenia.

Jak przygotować naleśniki konopne

Smażenie naleśnika konopnego

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, każdy na pewno nie raz je przygotowywał.

  1. Łączymy najpierw mleko i jajko w misce, delikatnie mieszając kilka chwil,
  2. Następnym krokiem jest dodanie składników suchych, czyli mąki oraz soli
  3. Ciasto nie może być ani wodniste ani gęste, można w razie potrzeby dodać mąki/ mleka, ma być gładkie i lejące
  4. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni krótko z obu stron – na złoty kolor
  5. Podajemy z ulubionymi owocami

Zdrowy i sycący posiłek gotowy. Dbałość o zdrowie i kondycję organizmu ma być nie tylko obowiązkiem, ale i przyjemnością. Z pomocą przychodzą nam właśnie produkty konopne.

Mąka konopna to bogactwo cennych związków, podobnie jak nasiona konopi czy białko. Jeżeli chcesz jeszcze bardziej wzbogacić swoje naleśniki w moc konopi, dodaj do naleśnikowego ciasta pół łyżeczki białka konopnego.

Smacznego!