Żywność konopna to świetna propozycja dla wszystkich tych, którzy chcą się odżywiać zdrowo. Niepozorne nasiona konopi siewnych są źródłem wiele bardzo cennych związków. Wytwarzana z nich jest m.in. mąka konopna, która będzie składnikiem naszej tarty. I może zielony odcień mąki konopnej nie przekonuje wielu, już jej prozdrowotny profil robi wrażenie.
Pyszna i zdrowa tarta z warzywami będzie pożywnym śniadaniem lub lekkostrawną kolacją. W diecie bogatej w cukier, otaczający nas z każdej strony, warto wprowadzić stopniowo małe zmiany i poczuć różnicę. Posiłki komponowane na bazie konopnych produktów – tzw. Superfoods, to szansa na lepsze samopoczucie i zdrowie.
- Mąka konopna zawiera nawet do 35% białka (mąka pszenna to ok. 10% białka).
- Wartościowy jest również zawarty w niej błonnik.
Jakie składniki musisz przygotować?
Nasza smaczna tarta nie wymaga wielkiego koszyka składników, potrzebujesz zaledwie kilku. Zobacz, co musisz przygotować do zrobienia tarty warzywnej (tradycyjna okrągła blaszka):
Jeżeli chcesz urozmaicić swoje danie, możesz również dodać świeżą paprykę – żółtą/ czerwoną, kalafior czy brokuły – wedle uznania i indywidualnego smaku.
To zabieramy się do pracy, przeczytaj, jak przygotować tartę.
- mąka konopna – 1/2 szklanki,
- mąka pszenna – 1 szklanka,
- jajko – 1 szt.
- sól do smaku,
- masło – 100-120 g
- Do farszu możesz wykorzystać następujące składniki:
- pieczarki – 6 sztuk,
- cebula – 1 szt.,
- cukinia – 1szt.,
- ser starty (np. parmezan) – 2 łyżki,
- przyprawy – sól, papryka słodka, pieprz, białko konopne,
- olej rzepakowy – 2 łyżki.
Jak to szybko zrobić?
- Pierwszym krokiem jest zrobienie ciasta (kruchego) i chociaż niektórzy uważają to za zaawansowaną sztukę, kluczem jest szybkie połączenie składników.
- Mąką łączymy z zimnym masłem (najlepiej pokroić je na mniejsze kawałki). Ugniatamy ciasto.
- Do ciasta dodajemy jajko i sól, wyrabiamy najlepiej ręcznie do momentu, aż będzie można ze składników ulepić kulę. Wstawiamy tak przygotowane ciasto (owinięte folią spożywczą) do lodówki na 30-40 minut.
- Teraz czas na nadzienie naszej tarty – pieczarki i cukinię kroimy na mniejsze kawałki (kostka lub w plasterki), cebulę na drobną kostkę. Podsmażamy na oleju najpierw pieczarki z cebulą, by lekko zmiękły, kilka minut. Dodajemy pokrojoną cukinię, podsmażamy kolejne kilka minut (5-7). Pamiętaj, warzywa mają być lekko twarde. Dopraw je ulubionymi przyprawami.
- Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim okrągłą blachę (wyłożoną papierem do pieczenia). Nakłuwamy ciasto widelcem. Rozkładamy farsz, czyli nasze warzywa. Całość posypujemy serem (np. parmezanem),
- Tartę wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180-190 stopni) i pieczemy około 30-40 minut, sprawdzając, czy ciasto się nie przypala.
- Na koniec możesz posypać upieczoną tartę białkiem konopnym.
Takie danie będzie pożywne i zapewni uczucie sytości oraz porcję wartościowych składników. Jeżeli nie zjesz od razu całości, tartę można odgrzać krótko w piekarniku, w ostateczności smakuje nawet na zimno. Smacznego.
Dla kogo polecane są dania z mąką konopną?
Mąka konopna to wartościowy składnik, który może zostać wykorzystany do przyrządzenia wielu dań. Dania z dodatkiem mąki z nasion konopi można polecić:
- osobom ćwiczącym, sportowcom,
- chorym na cukrzycę,
- osobom chcącym zadbać o prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego,
- każdemu, kto chce poprawić kondycję organizmu i zyskać odpowiedni poziom energii każdego dnia.