Żywność konopna to świetna propozycja dla wszystkich tych, którzy chcą się odżywiać zdrowo. Niepozorne nasiona konopi siewnych są źródłem wiele bardzo cennych związków. Wytwarzana z nich jest m.in. mąka konopna, która będzie składnikiem naszej tarty. I może zielony odcień mąki konopnej nie przekonuje wielu, już jej prozdrowotny profil robi wrażenie.
Pyszna i zdrowa tarta z warzywami będzie pożywnym śniadaniem lub lekkostrawną kolacją. W diecie bogatej w cukier, otaczający nas z każdej strony, warto wprowadzić stopniowo małe zmiany i poczuć różnicę. Posiłki komponowane na bazie konopnych produktów – tzw. Superfoods, to szansa na lepsze samopoczucie i zdrowie.
Nasza smaczna tarta nie wymaga wielkiego koszyka składników, potrzebujesz zaledwie kilku. Zobacz, co musisz przygotować do zrobienia tarty warzywnej (tradycyjna okrągła blaszka):
Jeżeli chcesz urozmaicić swoje danie, możesz również dodać świeżą paprykę – żółtą/ czerwoną, kalafior czy brokuły – wedle uznania i indywidualnego smaku.
To zabieramy się do pracy, przeczytaj, jak przygotować tartę.
Takie danie będzie pożywne i zapewni uczucie sytości oraz porcję wartościowych składników. Jeżeli nie zjesz od razu całości, tartę można odgrzać krótko w piekarniku, w ostateczności smakuje nawet na zimno. Smacznego.
Mąka konopna to wartościowy składnik, który może zostać wykorzystany do przyrządzenia wielu dań. Dania z dodatkiem mąki z nasion konopi można polecić:
O autorze:
Marzena Gburska-Bauszewska
Artykuły Marzena Gburska-Bauszewska