Kiedy mamy ochotę na lekki, ale pożywny posiłek, zawsze z pomocą przychodzi nam zupa. Z dobrych, najlepiej ekologicznych warzyw, na bulionie. Sycąca, ale nie obciążająca. Naszą dzisiejszą propozycją jest zupa krem z zielonego groszku i cukinii. Dodatkiem do zupy będą odżywcze nasiona konopi siewnych. Przygotowanie zupy nie zajmie dużo czasu.
Kilka cennych informacji:
Również zielony groszek i cukinia to bogactwo wartościowych związków.
Zielony groszek to bomba witaminowa – zawiera np. witaminę A, z grupy B, C, K, E, związki mineralne – selen, fosfor, magnez, żelazo, wapń czy cynk. Zielony groszek, dzięki zawartym w nim związkom, zapobiega starzeniu się organizmu, wzmacnia też układ odpornościowy. Ma niską kaloryczność – ok. 40 kcal/100 g.
W cukinii natomiast znajdziemy m.in. potas, żelazo, magnez oraz liczne witaminy – np. C, K, B1, PP (niacyna – wit. B3). Cukinia ma niską wartość kaloryczną – ok. 20 kcal/100g. Zaletą jej jest również niski indeks glikemiczny – przez co wskazana jest dla osób chorych na cukrzycę.
Przygotowanie tej zupy nie różni się niczym od robienia innych zup, najważniejsze, by ugotować ją na dobrej jakości warzywach, najlepiej ekologicznych. Poszukaj takich u siebie na bazarku 🙂
Lista składników jest następująca:
Jeżeli masz już wcześniej ugotowany bulion, przygotowanie zupy zajmie około 30 min. W przypadku robienia bulionu od początku, czas ten wydłuży się do około 1,5 godziny (bulion robimy tradycyjnie, mięso, włoszczyzna, ziele angielskie, liście laurowe).
Zupę możesz również udekorować łyżką gęstej śmietany i dopiero posypać całość nasionami.
Smacznego!
O autorze:
Marzena Gburska-Bauszewska
Artykuły Marzena Gburska-Bauszewska