Indie słyną z kuchni bogatej w najbardziej aromatyczne przyprawy świata, bogatej i barwnej kultury, zabytków liczących setki lat i tradycji żywych od tysiącleci. To z Indii pochodzi dobrze znana nam roślina o właściwościach leczniczych i relaksacyjnych – konopie indyjskie. Marihuana stanowi też bardzo ważny element kulturowy tamtejszego społeczeństwa.

Rola konopi w Indiach

Hinduizm jest jednym ze starszych nurtów religijnych, który ukształtował się jeszcze w starożytności. Zasady spisane są w czterech głównych księgach, nazywanych Wedami. Znajduje się tam cała praktyka religijna, która ściśle związana jest także… z konopiami.

Konopie obecne są w wielu dziedzinach życia społecznego hindusów. Wykorzystywana jest nie tylko w obrzędach, ale także kuchni i przemyśle! Dziś święta roślina z Indii przynosi spokój ludziom na całym świecie.

Duchowość poprzez ziele

Hindusi wierzą w przeróżne bóstwa, a jednym z nich jest Śiwa (Shiva). Według legend to właśnie on zapoznał ludzkość z marihuaną. Badania archeologiczne pokazują, że marihuana była wykorzystywana w obrzędach już 2000 lat p.n.e. Na terenie dzisiejszych Indii odnaleziono niezliczone ilości glinianych fajek w pobliżu pozostałości świątyń. Fajki posiadały na sobie pozostałości właśnie suszu konopnego.

Do dziś wiele kast społecznych i duchownych wykorzystuje marihuanę w celu zbliżenia się do bogów.

Słodko-pikantne oblicze Indii

Bhang jest popularnym napojem spożywanym w Indiach. Wytwarzany jest z konopi indyjskich, mleka, suszonych kwiatów i przypraw. W zależności od regionu przepis na napój może się różnić, ale przyprawy takie jak kurkuma, cynamon i kardamon są stałym elementem napoju.

proces tworzenia Bhangu
Proces tworzenia napoju Bhang, fot. Marcusprasad, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Napój wykorzystywany jest w celach religijnych i medycznych, a podaje się go nawet dzieciom.

W kulturze hinduskiej Bhang stanowi nieodłączny element oficjalnego powitania gości i obrzędów weselnych. Współcześnie napój spożywany jest także w celach rekreacyjnych.

Po spożyciu napoju można spodziewać się odurzenia wywołanego obecnością THC.

Nie jest to jedyna potrawa wytwarzana z konopi. Charas jest formą konopnego koncentratu, która powstaje przez pocieranie żywicy do momentu powstania kulki, a następnie wymieszanie ich z przyprawami. Kulki te są ważnym elementem obrzędów religijnych, niejednokrotnie palone ze specjalnych fajek i dodawane do niektórych dań.

Co ważne, pomimo bogatej historii, marihuana jest dziś w Indiach nielegalna. Sklepy oferujące Bhang muszą posiadać oficjalne rządowe zezwolenie.

Znaczenie Bhang w kulturze Indii

Napój kojarzony jest z głównym bogiem Hindu, Shivą. Utożsamieniem zniszczenia i zmian, nowego cyklu życia a także stworzenia. Legenda związana z tym bogiem mówi, że zstąpił on kiedyś ze świętych gór i przyniósł ze sobą Bhang. Mikstura ta miała zwiększać boskie moce. Napój nie jest więc zwykłym pożywieniem, a posiada wręcz sakralne znaczenie.

W czym może pomóc indyjski napój?

Napój znany jest już od wielu wieków i wykorzystywany w wielu dziedzinach życia. W zależności od rejonu kraju napój wykorzystywany jest nieco inaczej, a jego receptura różni się.

Hindusi wykorzystują Bhang do celów, takich jak:

  • zmniejszanie nudności i wymiotów,
  • zmniejszanie bólu,
  • łagodzenie skurczy mięśni i działanie przeciwdrgawkowe,
  • pomoc w walce z bezsennością,
  • pobudzenie apetytu,
  • pomoc w walce z nowotworami,
  • leczenie malarii,
  • walka z reumatyzmem,
  • pobudzenie libido.

Przepis na bhang

Przygotowanie napoju jest bardzo proste i poradzi sobie z tym nawet niedoświadczony kucharz. Poniżej przedstawiamy jeden z wielu przepisów na indyjski specjał.

Składniki:

  • 15 gramów suchych liści konopi indyjskich,
  • 1 litr mleka,
  • 1/2 szklanki wody,
  • 1/2 łyżeczki ziaren kminu,
  • 1/2 łyżeczki ziaren kardamonu,
  • 1/2 łyżeczki ziaren anyżu,
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • 1/2 szklanki cukru lub miodu,
  • garść orzechów nerkowca,
  • garść rodzynek,

Przygotowanie:

  1. Rozdrobnij liście konopi na mniejsze kawałki.
  2. Wlej wodę do garnka i dodaj rozdrobnione liście.
  3. Gotuj na małym ogniu przez około 30 minut, aż woda zredukuje się o połowę.
  4. Dodaj mleko, ziarna kminu, kardamonu i anyżu.
  5. Gotuj na małym ogniu przez kolejne 30 minut, od czasu do czasu mieszając.
  6. Odstaw z ognia i odcedź mieszankę przez sitko, aby pozbyć się liści konopi i ziaren przypraw.
  7. Wymieszaj masło klarowane i cukier lub miód do uzyskania jednolitej konsystencji.
  8. Wymieszaj orzechy nerkowca i rodzynki z napojem.

Turystyka konopna

Jest to zjawisko zyskujące na popularności w Europie. Wielu obywateli wybiera kraje, w których narkotyki są legalne jako cel swoich wakacyjnych podróży. Indie stają się coraz częściej wybieranym przez turystów. Wydawać by się mogło, że konopie w Indiach są legalne i można z nich korzystać bez konsekwencji. W rzeczywistości jest jednak inaczej – są nielegalne, więc turystyka związana z marihuaną może być ryzykowna. Turystom zaleca się unikanie spożywania marihuany.

Źródła

  • https://ph02.tci-thaijo.org/index.php/jtir/article/view/221554
  • https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/02791072.1977.10472053?journalCode=ujpd19
  • https://www.ejfa.me/index.php/journal/article/view/1130
  • https://link.springer.com/chapter/10.1007/3-7643-7358-X_1
  • https://www.degruyter.com/document/doi/10.1515/9783110812060/pdf#page=249
  • https://www.taylorfrancis.com/chapters/edit/10.1201/9780429260667-1/pharmacohistory-cannabis-sativa-raphael-mechoulam
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK425767/