Żywność z konopi była stosowana już od starożytności
Zdrowa żywność to termin dzisiaj bardzo popularny – tzw. superfoods znajdziemy na półkach marketów spożywczych, specjalistycznych sklepów ze zdrowymi produktami, a nawet popularnych drogerii. W ten trend wpisują się konopie, będące skarbnicą dobroczynnych składników odżywczych. Mało kto wie, ale jako cenne źródło pożywienia, znajdowały zastosowanie… w zasadzie od zawsze. Historia niepozornych nasion konopi jest bardzo długa. Zdziwisz się, jak bardzo!
Dlaczego wykorzystywano konopie jako żywność?
Konopie, a także ich nasiona, to bogactwo dobroczynnych składników. Znajdziemy w nich cenne związki, mające dobroczynny wpływ na ludzki organizm. Bogate są w witaminy, minerały, dobre kwasy tłuszczowe, białko. I chociaż ludzie czasów starożytnych nie mieli wiedzy, którą my dysponujemy dzisiaj, wiedzieli i czuli, że dobroczynne nasiona konopne mają w sobie cenną moc. Dlatego też stanowiły one ważną część ich diety.
Konopie w diecie starożytnej
Pozyskiwane z konopi nasiona mogły być wykorzystywane na kilka sposobów. Można było jeść je na surowo lub ugotowane. Można je mielić w celu uzyskania proszku – mąki. Olej konopny pozyskiwany z nasion można było wykorzystywać na surowo lub do gotowania, chociaż dzisiaj wiemy, że po podgrzaniu traci część swoich cennych właściwości.
Jak mogły być wykorzystywane konopie w starożytnym świecie?
Konopie w starożytnej (ale również i późniejszej) cywilizacji odgrywały bardzo istotną rolę, opisywaną tutaj jako znaczącą część diety mieszkańców tamtych czasów, ale również jako ważny składnik ówczesnych leków czy tekstyliów.
Czy są na to jakieś dowody? Badacze czerpią wiedzę na ten temat z dawnych tekstów, legend, rycin itp. Warto wspomnieć również o wykopaliskach archeologicznych z rejonu centralnych Chin, w których stwierdzono obecność nasion konopi w grobowcu czasów dynastii Tang (618 – 907 rok n. e.). W znalezisku odnaleziono nasiona oraz łuski konopne.
„W starożytnych chińskich tekstach marihuana była znana jako jedna z pięciu podstawowych roślin spożywczych znanych jako wu gu. Archeolodzy odkryli konopie indyjskie w grobowcach znalezionych w całym kraju, niektóre z nich mają nawet 6600 lat. Wcześniej naukowcy teoretyzowali, że obecność konopi w grobowcach wskazuje na wykorzystanie rośliny do celów duchowych i pogrzebowych. Dowody odkryte w grobowcu Guo Xing ilustrują jednak znaczenie konopi jako podstawowej rośliny spożywczej”
Źródło: High Times Magazine
Jedno ziarno konopi sekretem diety Buddy
Jedna z legend głosi, że Budda, podczas swojej sześcioletniej ascezy i medytacji, żywił się codziennie tylko jednym nasionem konopi. Pytanie, ile w owej legendzie mamy prawdy. Nasiona konopi są skarbnicą drogocennych składników odżywczych – ale raczej nie na tyle, by jedno ziarno dziennie pozwoliło przetrwać lata. Czy dzisiaj ktokolwiek zdecydowałby się na detoks przy pomocy ziarna konopi w celu doznania duchowej przemiany…?
Konopne dania dawniej i dziś w Polsce – czy zostaną z nami na zawsze?
Czy żywność konopna pozostanie z nami na dłużej? Dziś to chyba pytanie retoryczne. Biorąc pod uwagę cenne właściwości nasion konopnych i możliwości wykorzystania ich potencjału oraz fakt, że coraz chętniej dzisiaj sięgamy po to, co dała nam natura, można założyć, że konopna żywność zagości na stałe na naszych stołach. Zaznaczyć należy, że pisząc dzisiaj „żywność konopna” mamy na myśli surowce pozyskiwane z konopi siewnych, legalnych w Polsce. Konopie indyjskie (poza medyczną marihuaną) nie są w naszym kraju legalne. Ale nawet wspomniane konopie siewne do teraz budzą w niektórych lęk, a przecież to roślina, która uprawiana jest od wieków.
Siemieniotka i łochdziaki – co to takiego?
Jak konopie funkcjonowały na polskim gruncie? Co to zupa siemieniatka (siemieniotka) i łochdziaki?
„Na przełomie XIX i XX wieku len i konopie hodowane były w prawie każdym gospodarstwie (…) Z pozyskanych nasion konopnych tłoczono olej, który szeroko stosowano w ówczesnym przemyśle. Służył on m.in. do oświetlenia i do produkcji mydła. Polska wieś doceniała konopie nie tylko za ich użyteczność, właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe, lecz także za ich walory kulinarne.
Popularnością cieszyły się potrawy wykorzystujące nasiona konopi, spożywane szczególnie w czasie świąt i postów, jak zupa siemieniatka sporządzana z siemienia konopnego – podawana jako potrawa obrzędowa w wigilię Bożego Narodzenia, czy łochdziaki – pierożki wypełnione farszem z nasionami konopi”
Kaniewski R., Pniewska I., Kubacki A., Strzelczyk M., Chudy M., Oleszak G., Konopie siewne (Cannabis sativa L.) – wartościowa roślina użytkowa i lecznicza, Postępy Fitoterapii 2017; 18(2): 139-144 DOI: https://doi.org/10.25121/PF.2017.16.2.139
Jeżeli szukasz współczesnych przepisów na dania z konopiami w roli głównej, zajrzyj do kącika kulinarnego Hemplo. Znajdziesz tam przepisy m.in. na: konopne sałatki, smoothie, naleśniki, pizzę czy pesto konopne. Nasiona, mąkę czy olej konopny kupisz bez problemu w popularnych drogeriach sieciowych czy marketach spożywczych. Smacznego i na zdrowie!
Źródła
Kaniewski R., Pniewska I., Kubacki A., Strzelczyk M., Chudy M., Oleszak G., Konopie siewne (Cannabis sativa L.) – wartościowa roślina użytkowa i lecznicza, Postępy Fitoterapii 2017; 18(2): 139-144 DOI: https://doi.org/10.25121/PF.2017.16.2.139
Li, H.-L. (1974). An Archaeological and Historical Account of Cannabis in China. Economic Botany, 28(4), 437–448. http://www.jstor.org/stable/4253540
Świechowska I., Konopie roślina przeklęta czy zapomniana, Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie, Poznań 2019
Touw M. (1981). The religious and medicinal uses of Cannabis in China, India and Tibet. Journal of psychoactive drugs, 13(1), 23–34. https://doi.org/10.1080/02791072.1981.10471447
Study Shows Cannabis was Food Staple for Ancient Chinese Dynasty, https://hightimes.com/news/study-shows-cannabis-was-food-staple-for-ancient-chinese-dynasty/
Wielbicielka prozdrowotnych trendów. Docenia wielokierunkowe działanie i znakomite właściwości konopi wykorzystywane w sektorze kosmetycznym. Interesuje się możliwościami zastosowania potencjału konopi w dziedzinie medycyny.
Absolwentka filologii polskiej Uniwersytetu Gdańskiego. Posiada kilkunastoletnie doświadczenie zawodowe w obszarach administracji i edukacji. Wiele lat spędziła w dużych korporacjach. Zajmuje się obecnie copywritingiem, który jest dla niej źródłem nowych wyzwań zawodowych i inspiracji. W wolnych chwilach uprawia zioła i kwiaty na balkonie oraz pisze bajki dla dzieci.