Czy warto jeść mąkę konopną?
Mąka konopna jest zdrowa. Powstaje ze zmielonych ziaren konopi siewnych (legalnych, bez działania psychoaktywnego). Jej pierwsza zaleta – nie zawiera glutenu. W dobie licznych alergii i nietolerancji parametr ten jest bardzo istotny dla wszystkich, którzy poszukują żywności bezglutenowej. Co jeszcze znajdziemy w konopnej mące – zestaw witamin, błonnik, dobre kwasy omega-3, omega-6, aminokwasy, minerały, błonnik. Dlatego też, biorąc pod uwagę jej bardzo dobry profil odżywczy, mąkę konopną warto włączyć do codziennej diety. Co warto jeszcze wiedzieć o mące z konopi? Ma przyjemny lekko orzechowo-słonecznikowy posmak i zielony kolor.
Mąka konopna jest zdrowsza od tradycyjnej mąki pszennej – dlatego znajdzie zastosowanie u osób dbających o zdrowie i kondycję.
Dlaczego żywność konopna zyskała w ostatnim czasie tak dużą popularność? Ludzie szukają zdrowych i naturalnych produktów, tzw. Superfoods – nieprzetworzonych, z dobrym składem. Wszyscy chcemy dbać o kondycję organizmu w jak najbardziej naturalny sposób, wykorzystując to, co proste w składzie, pochodzące z roślin, bez szkodliwych dodatków. Wszystkie te warunki spełnia żywność konopna, a w tym opisywana mąka. Zobacz, jak możesz wykorzystać w swojej kuchni mąkę z konopi.
Gdzie znajduje zastosowanie mąka z konopi?
Mąka konopna znalazła zastosowanie w kuchni. Należy jednak pamiętać, że:
- Mąka ta ma inną lepkość, nie zawiera glutenu – zatem nie urośnie podczas pieczenia. Robiąc ciasto z mąki konopnej należy dodać do niej mąkę tradycyjną.
W jaki sposób możemy wykorzystać mąkę konopną?
Z powodzeniem można ten produkt wykorzystać do pieczenia: chleba, ciasta, pizzy, naleśników, muffinek.
Na surowo również może być wykorzystywana – jako dodatek do zup (zagęszczenie), do koktajli, można mąką konopną posypać sałatkę czy owsiankę.
I choć mąka z konopi to nowy produkt, już ma wielu zwolenników. Jej szeroki prozdrowotny profil zachęca do wykorzystywania mąki do wielu dań, które będą zdrowe i sycące.
Czy mąka konopna jest zdrowa?
Owszem, zdrowotne właściwości mąki konopnej są duże. Jak wpływa na organizm?
- poprawia kondycję organizmu,
- stymuluje metabolizm,
- dodaje energii,
- poprawia krążenie krwi,
- reguluje pracę jelit,
- regeneruje mięśnie,
- zapobiega skokom insuliny,
- wspomaga walkę ze złym cholesterolem LDL, obniżając jego poziom.
Możliwości produktów/ dań tworzonych na bazie mąki z konopi są szerokie.
Co jeszcze warto zaznaczyć – mąka konopna ma niski indeks glikemiczny, co jest szczególnie ważne w przypadku diety chorych na cukrzycę.
Nie jest przesadą stwierdzenie, że konopie to samo zdrowie. Zawarte w nich cenne składniki oddziałują wielopłaszczyznowo na ludzki organizm i mają udowodnione prozdrowotne działanie.
Czy wiesz, że mąka konopna zawiera aż 35% białka – dla porównania pszenna ma białka na poziomie ok. 10%. Jest różnica, prawda?
Kto może ją jeść?
Każdy, nie ma przeciwwskazań w zakresie spożywania produktów na bazie mąki z konopi. Wyjątkiem jest nadwrażliwość i alergia na konopie.
Mąka konopna jest lekkostrawna, sycąca, nie zawiera glutenu. Polecana jest dla każdego, kto chce zadbać o własne zdrowie w naturalny sposób. Szczególnie powinni zwrócić uwagę na ten wyjątkowy produkt osoby: uprawiające sport, młodzież, osoby zmagające się z cukrzycą, na diecie bezglutenowej oraz z zaburzonym funkcjonowaniem układu pokarmowego. Warto wypróbować kilka przepisów, by znaleźć najlepszy wariant dla siebie. Miłośnicy żywności konopnej szczególnie polecają naleśniki i pizzę na bazie konopnej mąki. To doskonały smak oraz wiele dobroczynnych dla organizmu składników. Sprawdź sam, co pysznego można przygotować z tego produktu.
Zastanawiasz się, gdzie szukać mąki konopnej – bez problemu dostępna jest w sklepach ze zdrową żywnością, można ją kupić również w dobrych delikatesach. Nie jest droga – za 1 kg zapłacisz około 15 złotych.