Opis szczepu
Sour Cream to szczep marihuany o interesującej historii i pochodzeniu. Powstał w wyniku krzyżowania dwóch kultowych odmian: G-13 Haze i Sour Diesel. Jego twórcą jest DNA Genetics, renomowany bank nasion z Holandii, który jest odpowiedzialny za wiele innowacyjnych i unikalnych szczepów. Inne banki nasion, które oferują ten szczep, to między innymi Seedsman, ILoveGrowingMarijuana oraz Nirvana Seeds. Zdobył on wiele nagród na różnych konkursach marihuany, w tym na High Times Cannabis Cup. Jest doceniany przez użytkowników rekreacyjnych i medycznych za swój wyjątkowy smak i aromat, który łączy nuty cytrusów, sosny i kremowego słodkiego akcentu.
Roślina Sour Cream charakteryzuje się długimi, smukłymi pędami oraz jasnozielonymi liśćmi. Pąki tego szczepu są gęste, żywiczne i pokryte białawym nalotem, co sprawia, że wyglądają, jakby były posypane cukrem pudrem. Roślina osiąga wysokość od 120 do 180 cm, co sprawia, że nadaje się do uprawy zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz. Czas kwitnienia Sour Cream wynosi około 10 tygodni.
Jego uprawa nie jest szczególnie trudna – jest odporny na pleśń i szkodniki, co ułatwia uprawę. Plony są zazwyczaj duże, wynoszące nawet 500 gramów na metr kwadratowy, jeśli roślina jest odpowiednio pielęgnowana.
Sour Cream jest hybrydą, z przewagą genów sativy (70% sativa, 30% indica), co oznacza, że działanie tego szczepu będzie miało tendencję do pobudzenia umysłu. Oczekiwane działanie to orzeźwiające, euforyczne i energetyzujące uczucie, które sprawia, że jest to idealny szczep dla osób poszukujących kreatywnego bodźca. Ze względu na dominację sativy, szczep może być również pomocny dla tych, którzy borykają się z lękiem, depresją lub stresem.
Wrażenia i doznania
Doznania
- Szczęśliwość
- Relaks i odprężenie
- Uniesienie
Działania lecznicze
- Stres
- Depresja
- Ból
Skutki uboczne
- Suchość ust
- Suchość oczu
- Oszołomienie
Charakterystyka uprawy
Wymagane doświadczenie w uprawie
Niskie
Wysokość rośliny
120-180 cm
Wydajność uprawy(plantacji)
500 g/m2
Czas kwitnienia
ok. 10 tygodni