Olej CBD 5% – 10 ml
HEMPLO.PL » Żywność konopna » Odżywianie » Jaką rolę pełnią nasiona konopi w diecie?
Żywność konopna coraz częściej gości na sklepowych półkach oraz w naszych kuchniach. I słusznie. Ilość dobroczynnych składników znajdujących się w konopiach może zadziwić. Ich wpływ na organizm jest udowodniony, dlatego warto włączyć produkty konopne do codziennej diety. Jednym z nich są nasiona konopi. Sprawdź, jakie mają właściwości i jak mogą wspomóc proces odchudzania.
Nasiona pozyskiwane z konopi dzielimy na:
Nasiona konopi siewnych zaliczamy do Superfoods, czyli naturalnych produktów – o doskonałych właściwościach odżywczych.Nasiona te znajdziemy w postaci: łuskanej (miękkie – białe), niełuskane (w łupinkach – brązowe). Czasem można znaleźć mielone nasiona konopi siewnych.
Nasiona konopi siewnych zaliczamy do Superfoods, czyli naturalnych produktów – o doskonałych właściwościach odżywczych.
Nasiona te znajdziemy w postaci: łuskanej (miękkie – białe), niełuskane (w łupinkach – brązowe). Czasem można znaleźć mielone nasiona konopi siewnych.
Które nasiona przeznaczone są do spożycia?
Jeść możemy, i nawet powinniśmy, nasiona konopi siewnych – bogactwo składników w nich zawartych jest ogromne. Dlatego, jeżeli myślisz o zmodyfikowaniu codziennej diety, wprowadź do niej cenne składniki i minerały.
Aby móc powiedzieć o jakimś produkcie, że to superfood, musi on spełniać szereg warunków – nie może być przetworzony, musi być bogaty w witaminy i minerały, mieć udowodnione, korzystne działanie na ludzki organizm.
Takie właśnie są nasiona konopi siewnych – są smaczne, mają lekko orzechowy smak.
Co się w nich kryje?
Zamiast suplementować się garścią aptecznych, kolorowych tabletek, może warto skorzystać z tego, co oferuje nam natura? Zawierają jedynie nieznaczne ilości soli i cukru.
Ich cennym składnikiem jest białko – więcej znajdziemy go w nasionach łuskanych. Za to kolejny pożądany składnik czyli błonnik, w większej ilości występuje w nasionach niełuskanych.
Porównaj:
2. NASIONA KONOPI NIEŁUSKANE – składniki odżywcze w 100 g
Na początek należy podkreślić oczywistość – bez aktywności fizycznej (choćby najmniejszej typu spacery), bez sensownej, czyli zdrowej diety, bez podjadania nie zgubimy ani kilograma. Same nasiona konopi zawierają składniki, które mogą wspomóc proces odchudzania.
Jakie składniki pomogą w walce z nadprogramowymi kilogramami?
Wszystkie składniki są trawione przez organizm powoli, co sprawia, że poziom energii jest na stałym poziomie, organizm ma wystarczająco mocy, by działać. Za przybieranie na wadze najczęściej odpowiada podjadanie, składniki nasion konopi eliminują ten problem.
Nasiona konopi mają realny wpływ na metabolizm. Należy wspomnieć, że przecież konopie, w tym nasiona, to bogactwo kannabinoidów, np. CBD czy THCV, które wpływają na przemianę materii. Kannabinoidy oddziałują na receptory CB1/CB2 (układu endokannabinoidowego), który odpowiada za takie stany czy reakcje organizmu – jak sen, apetyt, motywacja.
Nasiona konopne i ich przetwory są cenione ze względu na wartość odżywczą. Dostarczają do 25% pełnowartościowego białka o wysokiej wartości biologicznej i strawności. Na tle żywności pochodzenia roślinnego składem aminokwasowym ustępują praktycznie tylko soi. Najważniejszymi aminokwasami w nasionach konopi są: arginina, leucyna, izoleucyna, fenyloalanina, lizyna, metionina, treonina, tryptofan, walina. Są także dobrym źródłem fosforu, potasu, magnezu, wapnia, żelaza i witaminy E oraz błonnika. Według różnych źródeł frakcja tłuszczowa nasion sięga 30–40%, z czego do 90% stanowią niezbędne wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Największy udział procentowy przypada na kwas linolowy, alfa-linolenowy oraz kwasy gamma-linolenowy i stearydynowy. Stosunek kwasów tłuszczowych z rodziny n-6 i n-3 jest przy tym bardzo korzystny (pomiędzy 2:1 a 3:1). Konopie i CBD: superżywność czy lek? WSPÓŁCZESNA DIETETYKA, MAJ 2019
Nasiona konopne i ich przetwory są cenione ze względu na wartość odżywczą. Dostarczają do 25% pełnowartościowego białka o wysokiej wartości biologicznej i strawności. Na tle żywności pochodzenia roślinnego składem aminokwasowym ustępują praktycznie tylko soi. Najważniejszymi aminokwasami w nasionach konopi są: arginina, leucyna, izoleucyna, fenyloalanina, lizyna, metionina, treonina, tryptofan, walina. Są także dobrym źródłem fosforu, potasu, magnezu, wapnia, żelaza i witaminy E oraz błonnika. Według różnych źródeł frakcja tłuszczowa nasion sięga 30–40%, z czego do 90% stanowią niezbędne wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Największy udział procentowy przypada na kwas linolowy, alfa-linolenowy oraz kwasy gamma-linolenowy i stearydynowy. Stosunek kwasów tłuszczowych z rodziny n-6 i n-3 jest przy tym bardzo korzystny (pomiędzy 2:1 a 3:1).
Zazwyczaj znajdziemy je w sklepach w postaci łuskanej i niełuskanej.
Spożywać je można:
Lekko orzechowy posmak to ciekawe, smakowe urozmaicenie codziennych posiłków.
Przepisów na koktajl znajdziemy w sieci wiele. Każdy z nas może samodzielnie łączyć nasiona konopne z ulubionymi warzywami czy owocami.
Przedstawiamy, jako przykład, przepis na smaczny koktajl – sprawdziliśmy.
Koktajl z bananem, grejpfrutem, imbirem i nasionami konopi
Składniki:1 różowy grejpfrut1 dojrzały banan 1 łyżka surowego oleju kokosowego3/4 kubka mleka sojowego 1/3 łyżeczki imbiru w proszku1 łyżka łuskanego ziarna konopi (lub białka konopnego) 1 łyżka mielonego siemienia lnianego lub nasion chia (opcjonalnie)Całość miksujemy i pijemy.
Przepis z: https://zielonekoktajle.blogspot.com
Niepozorne nasiona konopi siewnych – małe ziarenka – zawierają cały wachlarz dobroczynnych składników. Utrzymują odpowiedni poziom energii organizmu, regulują metabolizm, korzystnie oddziałują na przewód pokarmowy. Dzięki tym właściwościom skutecznie mogą pomóc nam w utrzymaniu prawidłowej wagi ciała lub zgubieniu zbędnych kilogramów. Oczywiście przy odpowiednim poziomie aktywności fizycznej i zdrowej diecie.
O autorze:
Marzena Gburska-Bauszewska
Artykuły Marzena Gburska-Bauszewska