Runek konopny z powodzeniem znalazł swoje miejsce również w sektorze spożywczym. Doskonałe, odżywcze właściwości konopi, a zwłaszcza CBD, wykorzystywane są do robienia konopnych herbat, ciasteczek, oleju konopnego, itp. Nowym produktem dostępnym na rynku jest miód konopny. Czym jest i jak można go wykorzystać dowiesz się z naszego artykułu.

Miód konopny – czym jest i z czego powstaje?

  • Miód konopny (domowej roboty) powstaje poprzez połączenie wybranego miodu z ekstraktem z konopi – np. olejem konopnym lub zdekarboksylowanym, a następnie zmielonym suszem. Całość podgrzewamy, nie gotujemy, by składniki się połączyły. Dzięki temu zabiegowi otrzymujemy wartościowy, bogaty w odżywcze składniki miód, który ma w swoim składzie również dobroczynne związki pochodzące z konopi (kannabinoidy, flawonoidy czy terpeny).
  • Miód z konopi powstaje również na drodze bezpośredniego przerabiania przez pszczoły tzw. kruszywa konopnego – wysuszonego i zmielonego materiału konopnego. To wyspecjalizowana współpraca rolnika z pszczołami.

Co znajdziemy w miodzie konopnym?

W miodzie konopnym dużą część stanowi tradycyjny miód – możemy wykorzystać do tego celu miód spadziowy, nektarowy.

Aby uzyskać doskonałej jakości miód konopny muszą być do tego celu wykorzystane konopie z najlepszych, ekologicznych upraw – bez zanieczyszczeń.

Co znajdziemy w miodzie konopnym? Wiele bardzo cennych i pożądanych składników, np.:

  • popularne kannabinoidy – CBD, CBDA, CBDV, CBG, CBGA, CBC i inne,
  • prozdrowotne flawonoidy,
  • uspokajające terpeny,
  • witaminy, np. A, z grupy B,
  • składniki mineralne, np. magnez, fosfor, potas, wapń czy żelazo.

Właściwości i działanie miodu z konopi

Do spożywania miodu dziś nie trzeba nikogo przekonywać. Jego szeroki wachlarz zalet znany jest od wieków, miód stosowano na wiele schorzeń. Nie wyobrażamy sobie rozgrzewającej herbaty bez miodu, każde przeziębienie wspieramy filiżanką ciepłego naparu z miodem. Gdy zamiast zwykłego miodu zaczniemy używać konopnego, zyskamy jeszcze bardziej wartościowy produkt, który może wykazać się działaniem prozdrowotnym.

Jakie właściwości ma miód konopny?

  • wykazuje działanie antybakteryjne,
  • wzmacnia odporność,
  • działa przeciwzapalnie,
  • przeciwbólowo,
  • antyalergicznie,
  • niweluje stany zapalne,
  • łagodzi np. podrażnione gardło,
  • poprawia samopoczucie,
  • relaksuje, niweluje stany lękowe,
  • odpręża,
  • pozytywnie wpływa na proces trawienia (odżywia dobre bakterie zasiedlające jelita).

A ile CBD, czyli dobroczynnego kannabidiolu znajdziemy w miodzie konopnym? Zawartość tego związku jest różna w poszczególnych produktach, najczęściej jest to przedział 1% – 5%.

Kiedy warto zastosować miód z konopi?

Często łapiesz infekcje? Chcesz wzmocnić odporność lub szybko uporać się z przeziębieniem? Miód konopny pomoże wrócić do zdrowia i formy.

Pamiętaj jednak, że miód konopny z CBD to nie jest lek.

Miód konopny w kuchni i diecie

Zastosowanie w kuchni – czy warto używać miodu z konopi?

Miód konopny jako wartościowy, prozdrowotny produkt znajduje zastosowanie w kuchni wielu osób. Zwłaszcza tych, którzy wzbogacają swoją dietę o produkty naturalne z udowodnionym działaniem.

Jak możesz wykorzystać miód konopny? Na wiele sposobów:

  1. Najprostszy wariant – dodaj miód do herbaty (ale nie gorącej, bo zniszczysz cenne właściwości miodu – bezpieczna temperatura to ok. 50 stopni Celsjusza).
  2. Miodu możesz również użyć do polania porannej owsianki, jogurtu czy tostów.
  3. Doskonale sprawdzi się jako środek słodzący do koktajli, smoothie.

Miodu z konopi jak najbardziej warto używać, bowiem łączy on w sobie cenne właściwości tradycyjnego miodu (np. bakteriobójcze, łagodzące, itp.) z właściwościami konopi (np. przeciwzapalne, przeciwbólowe, itd.).

Miód znajdziesz na półkach wielu sklepów z żywnością konopną, my widzieliśmy miód konopny nawet w popularnym sklepie Lidl 🙂

Czy miód z konopi siewnych zawiera THC?

Miód z konopi siewnych może zawierać śladowe ilości psychoaktywnego związku THC, jego poziom to maksymalnie 0,2% – patrz Ustawa o Przeciwdziałaniu Narkomanii. Konopie siewne i produkty z nich otrzymywane są legalne.

Miód z konopi indyjskich – czy to możliwe?

Owszem, jeden z pszczelarzy kilka lat temu przedstawił światu swój produkt, miód tworzony z konopi, zawierający THC. Francuz ten, o imieniu Nicolas, stwierdził, że nauczył pszczoły zbierać żywicę konopną i przerabiać na propolis, tworząc tym samym miód o właściwościach marihuany. Szczegóły są owiane tajemnicą owego pszczelarza, ale jeśli prawdziwe są analizy zawartości jego miodu, produkt ten jest bogaty w THC. Miód wg procesu Nicolasa charakteryzuje się roślinnym smakiem oraz zielono-żółtą barwą, w zależności od wykorzystywanej odmiany konopi.

Ale co z pszczołami – jak reagują na THC?

Pszczoły, co wykazały badania, nie posiadają receptorów kannabinoidowych, na które wpływa THC, a co za tym idzie, pszczoły raczej nie mogą odczuwać haju po spożyciu konopi.

Więcej na ten temat możesz przeczytać w pracy: https://www.researchgate.net/publication/11893143_Cannabinoid_receptors_are_absent_in_insects

I na koniec ważna uwaga:

Konopie nie wytwarzają kwiatowego nektaru.

Podsumowanie

Miód od wieków doceniany był za cudowne właściwości (spożywcze, ale też kosmetyczne). Połączenie miodu i konopi to synergia dwóch naturalnych składników, które działają prozdrowotnie na organizm. Miody konopne CBD zakupisz w dobrych sklepach ze zdrową żywnością. Kosztują około 50 – 70 zł za słoiczek.