Z konopi wytwarza się wiele produktów – suplementy, kosmetyki, ubrania, papier, itd. Na sklepowych półkach znajdziemy też bogatą ofertę produktów spożywczych z konopi – mamy mąkę konopną, białko czy konopne herbaty. Ale czy słyszałeś o maśle z konopi? Jeśli nie, przeczytaj nasz artykuł. Może zechcesz przygotować je w domu?

Czym jest i z jakich konopi powstaje masło?

Masło konopne jest produktem spożywczym pochodzenia naturalnego. Dla ścisłości należy nadmienić, że możemy spotkać się również z masłem konopnym – kosmetykiem (preparat do smarowania skóry). Ten artykuł poświęcony jest żywności, zatem jest to dodatek do smarowania pieczywa, sosów, do pieczenia muffinek, placków, brownie czy do wyrobu czekolady.

Kiedy zadajemy pytanie, jakie właściwości ma masło konopne – odpowiedź jest prosta, dokładnie takie jak roślina, z której jest wykonane. Do produkcji masła może być wykorzystana praktycznie każda część konopi, kwiatostany, liście czy łodygi – a ściślej mówiąc, pozyskany z nich susz. Najwięcej kannabinoidów takich jak CBD i THC znajduje się w kwiatach.

  • Masło konopne może być wykonane z konopi siewnych (suszu/ nasion) – jest to legalny produkt, który możemy wykonać samodzielnie, o tym później. Tylko takie masło kupimy w sklepach.
  • Nielegalne jest natomiast masło pozyskiwane z konopi indyjskich, zawierających wysoki poziom związku psychoaktywnego, jakim jest THC (tetrahydrokannabinol).

Dlaczego warto spożywać masło konopne? Jakie ma właściwości?

Uwaga: Poza właściwościami, które wymieniamy poniżej, masło to ma jeszcze jedną zaletę. Doustne przyjmowanie kannabinoidów nie powoduje podrażnienia układu oddechowego, tak jak ma to miejsce w przypadku zażywania konopi na drodze inhalacji, waporyzacji czy palenia.

Właściwości masła konopnego

  • właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne – szczególnie korzystne w przypadku stanów zapalnych w obrębie żołądka czy jelit,
  • może korzystnie wpływać na regulowanie ciśnienia krwi i schorzenia sercowo-naczyniowe,
  • wspiera pracę układu odpornościowego,
  • pozytywnie oddziałuje na układ nerwowy.

Przy spożyciu jest ono delikatne w smaku, idealnie wzbogaca wiele potraw.

Czy masło konopne jest bezpieczne dla zdrowia?

Jeżeli rozpatrujemy bezpieczeństwo zażywania masła konopnego w kontekście masła z konopi siewnych, jak najbardziej. Ten gatunek konopi ma działanie prozdrowotne, uprawa konopi siewnych jest w Polsce legalna – zatem produkty z nich pozyskiwane wykazują dobry profil bezpieczeństwa.

Masło robione z konopi indyjskich wykazuje inne działanie, w zależności od ilości psychoaktywnego THC. Produkty z konopi indyjskich nie są legalne i oficjalne nie zakupimy ich w sklepach. Robienie samodzielne masła z tych konopi to ryzyko „przedawkowania” THC i niekorzystnych działań na organizm.

Pamiętaj, działanie kannabinoidów zawartych w konopiach jest szybsze, kiedy zażywamy je na drodze inhalacji czy palenia. W przypadku spożycia drogą pokarmową czas ten się wydłuża – pierwsze efekty odczuwa się po ok. 30-90 minutach. Natomiast czas trwania w organizmie w ogóle może sięgać nawet do 10 godzin. Zatem spożywając masło z THC efekt np. odurzenia może być rozciągnięty w czasie.

Powolne uwalnianie się kannabinoidów po spożyciu drogą pokarmową jest zaletą w przypadku masła konopnego CBD (z konopi siewnych), bowiem prozdrowotny efekt mamy zapewniony przez dłuższy czas niż np. w przypadku inhalacji.

Jak zrobić masło konopne

Jak zrobić masło konopne – przepis krok po kroku

Przygotowanie konopnego masła nie jest skomplikowane. Możesz z powodzeniem zrobić je samodzielnie w domu.

Co jest potrzebne do zrobienia masła z konopi?

W naszym tekście przedstawiamy przepis na masło konopne CBD, czyli robione z konopi siewnych.

Zatem do dzieła – potrzebujesz następujących składników:

  • susz CBD 5-10 g
  • masło 200-250 g
  • woda ok. 200 ml
  • dodatki (nie są obowiązkowe) np. natka pietruszki, pieprz, zioła, itp.

Oczywiście musisz mieć również garnek do gotowania, miskę i piekarnik (by zdekarboksylować susz konopny).

Od czego zaczynamy?

DEKARBOKSYLACJA, od tego wszystko się zaczyna…

  • Susz należy rozłożyć w żaroodpornym naczyniu, a następnie piec około 15 minut w nagrzanym do ok. 105 – 110 stopni piekarniku. Kolejnym krokiem jest zwiększenie temperatury do 140 stopni i dalsze pieczenie przez około 30 minut.

ROZPUSZCZAMY MASŁO, dodajemy susz…

  • W przygotowanym garnku zagrzewamy szklankę wody. Dodajemy masło i mieszamy, by składniki utworzyły jednolitą strukturę. Do rozpuszczonego masła dodajemy susz.

GOTUJEMY, powoli…

  • Mieszankę gotujemy około 2-3 godzin na wolnym ogniu, tak by całość się nie zagotowała. Należy dolewać niewielkie ilości wody, bo będzie jej ubywało w trakcie gotowania.
  • Odstawiamy mieszankę do wystudzenia.
  • Kolejny krok to przecedzenie mieszanki przez gazę – najlepiej umieścić gazę na sitku i wylać zawartość z garnka. Jeśli chcesz przyspieszyć cały proces, możesz ugniatać gazę z mieszanką.
  • Ostatni krok to odstawienie odciśniętego masła do lodówki na 2 godziny.

Oto efekt końcowy pracy – na powierzchni wyjętej z lodówki mieszanki unosi się masło – należy je oddzielić od wody i przełożyć do pojemnika.

Chcesz wzbogacić smak swojego masła? Dodaj pieprz, zioła, itp.

konopne masło

W zależności od ilości użytego suszu masło może mieć różną moc – sam decydujesz, jakie wykonasz.

Uwaga! Warto o tym pamiętać w kontekście samodzielnego robienia masła z konopi indyjskich (do czego nie zachęcamy – a jedynie informujemy).

Zbyt duża ilość THC wywoła niepożądane reakcje organizmu. Pamiętaj, że czas działania spożytego masła (THC) jest dużo dłuższy niż po wypaleniu marihuany – więc stosuj masło z konopi indyjskich z umiarem. Przykładowo, suszone kwiaty konopi indyjskich to THC na poziomie 20%. Zatem uzyskasz masło (tradycyjna kostka) o mocy 200 mg THC (przy zużyciu 1 g suszu!).

Kto może używać masła konopnego?

Każdy z nas. Masło wykonane z konopi siewnych to doskonały dodatek do smarowania pieczywa, składnik popularnych wypieków czy sosów. Masło takie jest delikatne, ma aksamitną konsystencję.

Masło wykonane z konopi indyjskich ma działanie psychoaktywne, jego siła zależy od ilości i mocy użytego suszu (różne odmiany konopi – np. White Widow/ Bubble Kush/ Sherbet Queen, itd.). Masło takie jest nielegalne, zatem spożywasz taki produkt na własną odpowiedzialność.

Czy można kupić gotowe masło?

Owszem, masło konopne CBD można kupić w sklepach ze zdrową żywnością konopną.

Ile zapłacimy za takie masło?

Około 20-30 zł za słoik.

Czy wiesz, że…

Masło konopne może być robione również ze zmielonych nasion konopi – ma trochę inną konsystencję od opisanego powyżej. Czasem nazywane jest też kremem z nasion konopi. Takie znajdziemy w sklepach.

Jest doskonałym dodatkiem do świeżych warzyw i placków.

Podsumowanie

Na hasło „masło konopne” wielu zapala się czerwona lampka – pt. marihuana. Owszem, można wykonać masło z konopi indyjskich, ale jest ono nielegalne. My podkreślamy i propagujemy zalety i ogrom właściwości prozdrowotnych konopi siewnych. Uzyskane z nich masło to bogactwo cennych witamin, minerałów i kwasów tłuszczowych. Warto włączyć je do codziennej diety, by móc korzystać z tego, co daje nam natura.