Należysz go grona tych, którzy bez chleba nie wyobrażają sobie dnia? Zatem ten przepis jest dla ciebie. Prosty i łatwy w wykonaniu. A chleb, który otrzymasz, będzie pełen wartościowych związków. Nie zawsze trzeba rezygnować z chleba chcąc zadbać o sylwetkę i zdrowie. Konopne składniki w tym pomogą.

Właściwości chleba konopnego – po co go jeść?

Zanim przejdziemy do przepisu, na początek garść cennych informacji. Jak nazwa wskazuje, składnikiem chleba będzie mąka konopna. Co to takiego?

  • Mąka konopna zaliczana jest do tzw. Superfoods – czyli żywności nieprzetworzonej, naturalnej, o bogatym, prozdrowotnym składzie. Mąka pozyskiwana jest ze zmielonych nasion konopi siewnych, ma orzechowo-słonecznikowy posmak i zielonkawy kolor.
Zalety mąki konopnej w diecie

Jak samodzielnie stworzyć zdrowy, konopny chleb? Do dzieła.

Czego potrzebujesz, by upiec konopny chleb?

Lista składników na chleb z dodatkiem konopnej mąki nie jest długa ani skomplikowana. My proponujemy wersję orkiszowo-konopną. Podane proporcje są na mały chlebek.

Potrzebujesz następujące składniki i sprzęty:

  • mąkę konopną – ok. 35-40 g
  • mąkę orkiszową – ok. 175 g
  • drożdże świeże – 10 g
  • olej np. rzepakowy – 1 łyżeczka
  • małą łyżeczkę soli i cukru,
  • ciepłą (nie gorącą) wodę – ok. 150-160 ml,
  • miskę do wyrobienia ciasta,
  • robot kuchenny/ mikser,
  • małą foremkę (np. keksówkę) do upieczenia chleba.

Co możesz dodać, by urozmaicić domowy chleb?

Dosyp garść nasion konopi (łuskanych), czarnuszkę lub odżywczą, bezglutenową, komosę ryżową (quinoa) – 1/3 szklanki – ugotowaną wcześniej.

Pamiętaj: czarnuszka i komosa ryżowa to również bezglutenowe Superfoods, są źródłem cennego błonnika i białka.

Jak to zrobić?

mieszanie mąki konopnej
  1. Cały proces robienia zdrowego, domowego chleba zaczynamy od połączenia/ wymieszania łyżki mąki orkiszowej, 3 łyżek wody, drożdży i łyżeczki cukru. Całość odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut.
  2. Następnie mieszamy w dużej misce mąkę, oba rodzaje, dodajemy drożdże z cukrem i mąką, dolewamy ok. 150 ml ciepłej wody i wyrabiamy ok. 10-15 minut ciasto – ręcznie lub specjalną końcówką w robocie kuchennym. Ciasto powinno mieć gęstą, ale półpłynną konsystencję. Opcjonalnie dodajemy ziarna konopi, czarnuszkę lub wspomnianą komosę ryżową.
  3. Przelewamy ciasto do foremki (wysmarowanej olejem) i odstawiamy na około 30 minut. Następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika (200 stopni) i pieczemy 40-45 minut. Ciasto możemy na wierzchu również posypać np. ziarnami konopi.

I tak oto w niecałe dwie godziny masz na swoim stole pyszny, zdrowy, domowy chleb. A ten będzie doskonałą bazą do urozmaiconych kanapek, dodaj tylko sałatę, twarożek, rzodkiewki lub awokado i posyp dobroczynnymi nasiona konopi. Smacznego.

Dla kogo jest chleb konopny?

kanapka z chlebem konopnym

Dla wszystkich tych, którzy chcą zadbać o zdrowie i kondycję organizmu. I choć mąka orkiszowa, będąca częścią powyższego przepisu, zawiera gluten, odznacza się dobrym profilem aminokwasowym i lepszą strawnością niż tradycyjna mąka pszenna.

Chleb konopny jest szczególnie polecany osobom chorującym na cukrzycę, sportowcom, młodzieży czy osobom zmagającym się z problemami układu pokarmowego, a także chcącym obniżyć poziom złego cholesterolu i podwyższone ciśnienie krwi.