W codziennym zabieganiu szukamy produktów żywnościowych, które możemy szybko przygotować i mieć pewność, że dostarczają nam cennych składników. Chcemy mieć w kuchni coś, co doda smaku nawet zwykłej kanapce. Taki produktem (składnikiem) może być pesto. Zrobione z oleju konopnego, pozyskiwanego z nasion konopi siewnych. Próbowałeś? Jeśli nie, sprawdź nasz prosty przepis.

Co wyjątkowego znajdziesz w konopnym pesto?

Co zawierają nasiona konopi

Tradycyjne, włoskie pesto (zielone) to połączenie bazylii, orzeszków piniowych oraz czosnku, które miksuje się z dodatkiem oliwy. W sklepach znajdziemy kilka odmian pesto, również czerwone, z suszonymi pomidorami.

Czego potrzebujesz by przygotować konopne pesto?

bazylia
olej konopny
ser
czosnek
orzechy

Lista składników to:

pesto
  • olej konopny – 1/2 szklanki
  • bazylia – garść
  • rukola – garść
  • natka pietruszki – garść
  • sok z cytryny – 1 łyżeczka
  • parmezan (starty) – 1 łyżka
  • sól do smaku,
  • czosnek – 1 ząbek
  • orzeszki – piniowe, nerkowca, słonecznik, pestki dyni (podprażone) – 1 łyżeczka

Pesto w 5 minut – jak je zrobić?

Do zrobienia pesto potrzebujesz zwykłego blendera, którym w kilka chwil zmiksujesz wszystkie wyżej wymienione składniki.

makaron z pesto
  1. Umyj sałatę, zioła.
  2. Wrzuć wszystkie składniki do blendera, dolej olej konopny.
  3. Miksuj kilka chwil, do uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji.
  4. Dopraw przyprawami i gotowe!

Jak możesz wykorzystać przygotowane pesto?

Idealnie nadaje się do kanapek, grzanek, do makaronu, sałatek, zup, mięsa, ryb czy nawet sera. Smacznego!