Konopna pizza – dlaczego warto ją zrobić?

Pizza. Każdy lubi, ale… że niezdrowa, kaloryczna, itd. Proponujemy zatem wziąć na warsztat lubianą i pyszną pizzę w konopnej wersji. Na pewno będzie zdrowsza, ale równie dobra co ta klasyczna.

Z czego wykonamy naszą pizzę? Oczywiście z mąki, ale konopnej – pozyskiwanej z nasion konopi siewnych. Kilka słów, czego można się spodziewać po mące konopnej:

Mikroskładniki w mące konopnej

Co będzie potrzebne do zrobienia pizzy – składniki

Aby pizza miała wyborny smak i walor zdrowotny, ciasto będzie się składało z mąki pszennej oraz konopnej. Dodatki można wybrać według własnego uznania i fantazji. Poniżej nasza propozycja smacznej pizzy konopnej.


Oto czego potrzeba do jej wykonania – proporcje na małą pizzę dla jednej osoby.

Składniki na pizzę konopną:

  • mąka pszenna – 3/4 szklanki,
  • mąka konopna -1/2 szklanki,
  • sól do smaku – pół łyżeczki,
  • cukier – pół łyżeczki
  • pieprz do smaku wedle uznania,
  • drożdże instant -1/2 opakowania,
  • ciepła woda – ok. 1/2 szklanki,
  • oliwa – 2 łyżki,
  • cukinia – kilka plastrów,
  • papryka żółta lub czerwona – kilka plasterków,
  • pieczarki- 2 sztuki,
  • czarne oliwki – 3 szt.,
  • ser (może być mozzarella lub cheddar),
  • zioła – oregano, bazylia,
  • sos pomidorowy.

Co jeszcze możesz dodać do pizzy? Po upieczeniu pizzę można posypać ziarnami konopi siewnych (łuskanymi) lub delikatnie oprószyć białkiem konopnym.

Jak krok po kroku przygotować pizzę?

Teraz przechodzimy do wykonania – nie jest to sztuka skomplikowana. Zatem od czego zacząć:

  1. Do miski wsypujemy mąkę pszenną i konopną, dodajemy sól, cukier. Na środek wysypujemy drożdże, dodajemy wodę i oliwę. Mieszamy, a najlepiej wyrabiamy ręcznie. Ciasto powinno być sprężyste, ale nie może się kleić, można dodać mąki pszennej.
  2. Wyrobione ciasto odstawiamy na 15-20 minut.
  3. Rozgrzewamy piekarnik, blachę wykładamy papierem do pieczenia.
  4. Ciasto delikatnie rozwałkujemy i przekładamy na blachę. Rozsmarowujemy sos pomidorowy.
  5. Wykładamy dodatki, posypujemy ziołami, solą i pieprzem do smaku, na koniec rozkładamy ser.

Pizzę pieczemy w temperaturze 175-180 stopni około 25-30 minut, sprawdzając, czy ciasto się nie przypala.

Uwaga: Pizza nie wyrośnie spektakularnie, nie należy spodziewać się grubego, puszystego ciasta, ale będzie chrupka i pyszna. Smacznego!