Ciężko wyobrazić sobie weekendowy wypad na grilla bez keczupu. Jest to jeden z najpopularniejszych sosów na świecie – w USA znajdziemy go w 97% gospodarstw domowych[1], w Polsce natomiast wartość jego rynku wynosi ponad pół miliarda złotych.[2] Ciężko znaleźć na świecie osobę, która nie wie czym jest ten uwielbiany przez wielu pomidorowy sos. Teraz można połączyć miłość do ketchupu i konopi – firma Reypol wprowadziła na rynek pierwszy w Polsce ketchup z nasionami konopi.
Zapomniane właściwości keczupu
Na temat właściwości zdrowotnych keczupu pojawiają się sprzeczne informacje. Dzieje się tak poniekąd dlatego, że różnorodność produktów, które tak nazywamy, jest duża. Istnieją tanie keczupy, które zawierają dużo cukru, wody i konserwantów, ale także produkty droższe, których skład jest niemal identyczny do domowego sosu. Dlatego też zarówno głosy za, jak i głosy przeciw nie są w błędzie. Dobry ketchup daje nam dużo dobrego, zły natomiast może prowadzić np. do otyłości.
Jeżeli jest dobry, to może być świetnym źródłem potasu i likopenu, który jest przeciwutleniaczem. To właśnie on jest odpowiedzialny za czerwony kolor pomidorów. Ma działanie przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne oraz przeciwbakteryjne, ogranicza ilość wolnych rodników w organizmie, które mogą być potencjalną przyczyną rozwijania nowotworów. Hamuje syntezę cholesterolu i pomaga usuwać go z krwi. Co ciekawe, pozytywnie wpływa także na liczbę i aktywność plemników. Przetwory pomidorów zawierają większe jego ilości niż surowe pomidory! Dzieje się tak ze względu na większe zagęszczenie w wyniku utraty wody. W efekcie przetworzone produkty pomidorów są głównym źródłem likopenu w diecie.[3]
Dodatkowo dobrej jakości ketchup jest stosunkowo niskokaloryczny, jeżeli porównamy go z innymi sosami, nie mówiąc np. o majonezie.
Skład keczupu – co jest dobre a czego unikać?
Najważniejszym składnikiem ketchupu są pomidory – odpowiedniej jakości i w jak największej ilości. Jak rozpoznać, że ta cecha produktu jest spełniona? Według ekspertów dobry ketchup zawiera pomiędzy 230 a 250 gramów pomidorów na 100 gramów produktu.[4]
Dobre pomidory są z natury słodkie, nie potrzebują więc dużej ilości cukru. Najlepsze keczupy na rynku zawierają go mniej niż 20 gramów na 100 gramów produktu. Niestety niektóre zawierają go bardzo dużo – nawet 35 gramów i więcej. Takich należy unikać.
Niekoniecznie pożądane są także sztuczne zagęszczacze, takie jak skrobia, guma guar czy guma ksantanowa. Stosowane bywają konserwanty: sorbinian potasu czy benzoesan sodu, które mogą szkodzić osobom z astmą lub skłonnością do alergii.
Dlatego warto dołożyć kilka złotych do keczupu lepszej jakości – bo może to być sos zdrowy i pożywny, a może być wprost przeciwnie. Teraz na rynku pojawiła się nowa propozycja dobrej jakości. Duże znaczenie mają w tym przypadku… konopie!
Nasiona konopi – znane superfoods
Konopie stosowane są w kuchni od dawna, w różnych formach – głównie oleju lub nasion. Nie inaczej jest w tym przypadku. Składnikiem konopnym nowego keczupu są nasiona. W pierwszej chwili jedzenie nasion może wydawać się nieintuicyjne, ale to samo robimy przecież ze słonecznikiem czy dynią. Nasiona konopne są pod tym względem bardzo podobne do słonecznikowych.
Ciężko jednak dorównać im pod względem wartości zdrowotnych i odżywczych. Zawierają mnóstwo witamin (A, B, K, E), a także składników mineralnych, m.in. wapnia, cynku, magnezu i fosforu. Są przy tym doskonałym źródłem błonnika pokarmowego i białka roślinnego. W łuskanych nasionach znajdują się nawet 32 gramy białka na 100 gramów produktu! Takie wartości są niemal niespotykane, nawet w produktach mięsnych i nabiale. Wszystkie te cechy sprawiają, że ziarna konopi uważane są za superfoods.
Zainteresowanych włączeniem takich nasion do swojej diety zapraszamy do naszej sekcji przepisów z wykorzystaniem konopi.
Keczup konopny – naturalne połączenie?
Naturalnym wydaje się więc połączyć te dwa zdrowe produkty w jeden ketchup premium. Z taką myślą powstał pierwszy w Polsce ketchup z nasionami konopi.
Superfood w postaci nasion konopi wzbogaca sos – już wcześniej bogaty w potas i likopen – o dodatkową zawartość białka, witamin i minerałów. Zwłaszcza, że reszta składu produktu też nie pozostawia nic do życzenia. Powstaje on bowiem z aż 235 gramów pomidorów na każde 100 gramów produktu, które następnie wzbogacane są o naturalne przyprawy i aromaty z polskich pól. Wszystkie składniki pochodzą z lokalnych upraw Lubelszczyzny, która słynie z czystego powietrza i żyznych gleb.
Dodatek nasion konopi do takiego produktu nie tylko wzbogaca jego wartości odżywcze, ale także konsystencję i smak. Nasiona dodają tekstury i pozostają delikatnie chrupkie.
Ważne jest także to, że w ketchupie nie ma niczego, czego byśmy tam nie chcieli. Ketchup z nasionami konopi Reypol nie zawiera:
- skrobi,
- gumy guar,
- gumy ksantanowej,
- sorbinianu potasu,
- benzoesanu sodu.
Jest to więc bardzo dobry keczup, z jednym z najlepszych składów na rynku, na dodatek jako jedyny jest wzbogacony o niezwykle zdrowe nasiona konopi. Wnioski wysuwają się same.
Gdzie kupić keczup konopny?
Keczup z nasionami konopi można nabyć z dowolnego miejsca kraju za pośrednictwem oficjalnego sklepu internetowego firmy Reypol. Stacjonarnie natomiast może pojawiać się w ramach akcji czasowych w różnych sklepach.
Źródła
- https://www.npr.org/sections/codeswitch/2013/12/02/248195661/ketchup-the-all-american-condiment-that-comes-from-asia?xid=PS_smithsonian
- https://www.portalspozywczy.pl/owoce-warzywa/wiadomosci/euromonitor-wartosc-rynku-ketchupu-wzrosla-do-509-9-mln-zl,139024.html
- https://nutritiouslife.com/eat-empowered/is-ketchup-unhealthy/
- https://zywienie.medonet.pl/produkty-spozywcze/keczup-moze-byc-dobry-dla-zdrowia-kupujac-zwroc-uwage-trzy-detale/xnj38xc
- https://reypol.com.pl/produkt/ketchup-ziolowy-premium-z-nasionami-konopi/