Flawonole to związki organiczne, które znajdziemy w wielu owocach czy roślinach. Odpowiadają również za pigmentację konopi i kwiatów. Możesz ich nie znać, ale nawet w codziennej diecie przyjmujesz je nieświadomie, szkoda tylko, że w tak małych ilościach. Przeczytaj i dowiedz się, czym się charakteryzują i gdzie je znajdziemy.
Flawonole to organiczne związki chemiczne znajdujące się w roślinach i owocach. Stanowią jedną z wielu podgrup flawonoidów.
Flawonole, poza kannabinoidami i terpenami, odpowiedzialne są za leczniczy potencjał konopi.
Ilość tych związków w danych roślinach czy owocach uzależniona jest od gatunku czy warunków, w jakich były one uprawiane. Gdzie zatem znajdziemy flawonole? Są to np.:
W ww. produktach znajduje się duża ilość tych związków. W roślinach znajdziemy je w liściach, kwiatach czy np. korze.
Flawonole znajdziemy również w konopiach – szukaj ich np. w olejkach CBD. Związki te wpływają na lecznicze właściwości konopi.
Flawonole stanowią podgrupę bioflawonoidów. Zobacz, na jakie związki się dzielą:
Podobnie jak inne związki należące do bioflawonoidów, tak i flawonole wykazują się szerokim spektrum korzystnego oddziaływania na ludzki organizm. Powinniśmy dostarczać te związki organizmowi wraz z codzienną porcją warzyw i owoców.
Właściwości flawonoli:
Flawonole są obiektem wielu badań. Szczególnie dobrze poznano działanie przeciwalergiczne kwercetyny, która hamuje wydzielanie histaminy, odpowiedzialnej za reakcje alergiczne. Kwercetyna ma, wg najnowszych badań, wspomagać również odchudzanie.
„Oprócz ogólnego działania przeciwzapalnego niektóre flawonoidy wykazują właściwości przeciwalergiczne. Zaobserwowano, że mogą dodatkowo oddziaływać na komórki układu odpornościowego. Ich działanie polega na hamowaniu proliferacji limfocytów, zahamowaniu syntezy Ig klasy E, G, M, A oraz uwalnianiu cytokin. Mogą również hamować aktywność enzymów lizosomalnych, biorących udział w procesach zapalnych i alergicznych. Przykładami flawonoidów o właściwościach przeciwalergicznych są kwercetyna i luteolina, które oprócz obniżania syntezy mediatorów zapalnych hamują również uwalnia-nie histaminy z mastocytów pobudzonych wcześniej IgE”Flawonoidy w profilaktyce i terapii, Monika Majewska, Hanna Czeczot – Katedra i Zakład Biochemii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.
„Oprócz ogólnego działania przeciwzapalnego niektóre flawonoidy wykazują właściwości przeciwalergiczne. Zaobserwowano, że mogą dodatkowo oddziaływać na komórki układu odpornościowego. Ich działanie polega na hamowaniu proliferacji limfocytów, zahamowaniu syntezy Ig klasy E, G, M, A oraz uwalnianiu cytokin. Mogą również hamować aktywność enzymów lizosomalnych, biorących udział w procesach zapalnych i alergicznych. Przykładami flawonoidów o właściwościach przeciwalergicznych są kwercetyna i luteolina, które oprócz obniżania syntezy mediatorów zapalnych hamują również uwalnia-nie histaminy z mastocytów pobudzonych wcześniej IgE”
Przeczytaj, co jeszcze mówią badania naukowe o właściwościach flawonoli:
„Flawonoidy określane są jako potencjalne leki przeciwcukrzycowe, ponieważ oddziałują zarówno hipoglikemicznie, jak i przeciwhiperglikemicznie [Cazarolli i in. 2008]. Aktywność taką stwierdzono dla kwercetyny, kemferolu i rutyny, wskazując, że flawonoidy mogą utrzymywać homeostazę glukozy w surowicy krwi [Fontana Pereira i in. 2011]. Jadhav i Puchchakayala [2012] dowodzą, że niektóre flawonoidy zwiększają wchłanianie glukozy. Spośród badanych związków największą aktywnością przeciwcukrzycową i przeciwhiperlipidemiczną odznaczały się rutyna i kwercetyna”Wybrane aspekty aktywności biologicznej flawonoidów, RENATA NURZYŃSKA-WIERDAK, Katedra Warzywnictwa i Roślin Leczniczych, Wydział Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie.
„Flawonoidy określane są jako potencjalne leki przeciwcukrzycowe, ponieważ oddziałują zarówno hipoglikemicznie, jak i przeciwhiperglikemicznie [Cazarolli i in. 2008]. Aktywność taką stwierdzono dla kwercetyny, kemferolu i rutyny, wskazując, że flawonoidy mogą utrzymywać homeostazę glukozy w surowicy krwi [Fontana Pereira i in. 2011]. Jadhav i Puchchakayala [2012] dowodzą, że niektóre flawonoidy zwiększają wchłanianie glukozy. Spośród badanych związków największą aktywnością przeciwcukrzycową i przeciwhiperlipidemiczną odznaczały się rutyna i kwercetyna”
Flawonoidy, w tym opisane flawonole, to związki o dużym leczniczym potencjale. Dostępnym dla każdego. Znajdziemy je w popularnych owocach czy warzywach. Również konopie przychodzą nam z pomocą i dają możliwość wykorzystania ich potencjału (dzięki zawartości flawonoidów) w leczeniu wielu schorzeń. Podkreślić trzeba zwłaszcza przeciwzapalne i przeciwalergiczne właściwości flawonoli.
O autorze:
Marzena Gburska-Bauszewska
Artykuły Marzena Gburska-Bauszewska