Flawonoidy to rozległa grupa związków biologicznie aktywnych, czyli takich, którym naukowo udowodniono pozytywny wpływ na organizm ludzki. Flawonoidy występują w wielu roślinach, w tym w konopiach. Substancje te występują praktycznie w całej roślinie, od łodygi po kwiaty. Odpowiadają za kolor, zapach czy nawet smak. W zależności od warunków uprawy, klimatu i nawodnienia, ilość flawonoidów jest różna.
Najprościej mówiąc flawonoidy to substancje biologicznie czynne, znajdujące się w wielu roślinach, w tym we wszystkich gatunkach konopi i produktach wytwarzanych z konopi. Rośliny produkują bioflawonoidy w celach ochronnych przed drapieżnikami jednak nie jest to ich jedyna rola. Duża grupa bioflawonoidów jest barwnikami i odpowiadają one za kolor roślin oraz kwiatów.
Flawonoidy posiadają właściwości prozdrowotne i mogą być wykorzystywane nawet w medycynie. Jednak spośród ponad 8 tysięcy flawonoidów znamy jedynie 500 z nich i nie wykorzystujemy ich pełnego potencjału.
Więcej o tym, czym są flawonoidy można dowiedzieć się w filmie poniżej:
Flawonoidy to grupa ponad 8000 związków, każdy z nich podzielony został według poszczególnych kategorii.
Podział i rodzaje flawonoidów:
Każda z ww. grup charakteryzuje się innymi właściwościami i wpływem na ludzki organizm. W zależności od typu substancji działają one w różny sposób i każda z nich inaczej jest przez organizm przetwarzana.
Flawonoidy są rozległą grupą substancji biologicznie aktywnych, większość z nich przyswajana jest do organizmu w niezmienionej formie, także te z olejów CBD. Wiele z nich:
Flawonoidy są dobrze rozpuszczalne w wodzie jak i tłuszczach, dlatego też np. ekstrakty CBD są bogate we flawonoidy.
Do innych właściwości flawonoidów można zaliczyć:
Mając na uwadze fakt, że bioflawonoidy to ogromna grupa związków, również ich działanie prezentuje szerokie spektrum dobroczynnych dla naszego organizmu właściwości.
Flawonoidy w ciele ludzkim mogą pełnić rolę ochronną oraz stymulacyjną. Ich rola w ludzkiej diecie wciąż pozostaje niedoceniona. Zauważyć należy, iż substancje te są jednymi z najskuteczniejszych antyoksydantów, czyli przeciwutleniaczy, które maja chronić organizm m.in. przed stresem oksydacyjnym czy zapobiegać starzeniu się organizmu.
Chcesz zadbać o zdrowie i równowagę organizmu? Bioflawonoidy Ci w tym pomogą.
Suplementacja izoflawonów w diecie może przynieść korzyści, takie jak:
Czy wiesz, że:
„Badania prowadzone w latach 70. i80. XX wieku dostarczyły wielu dowodów o aktywności przeciwnowotworowej flawonoidów. Wykazano, że niektóre z nich nie tylko obniżały aktywność mutagenną wybranych promutagenów/prokancerogenów in vitro, ale również zmniejszały częstość występowania nowotworów u zwierząt doświadczalnych [24]. Również obserwacje epidemiologiczne wskazują na odwrotną korelację między spożyciem flawonoidów z dietą a ryzykiem powstawania niektórych typów nowotworów u ludzi. Zaobserwowano, że dieta bogata w izoflawony (produkty sojowe zawierające genisteinę) u kobiet obniża ryzyko wystąpienia raka piersi, a u mężczyzn raka prostaty. Ostatnie badania wskazują także na możliwość prewencyjnego działania izoflawonów w nowotworach tarczycy, głowy i szyi. Picie dużej ilości zielonej herbaty (zawierającej katechiny) zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworu płuc”Flawonoidy w profilaktyce i terapii. Monika Majewska,Hanna Czeczot – Katedra i Zakład Biochemii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.
„Badania prowadzone w latach 70. i80. XX wieku dostarczyły wielu dowodów o aktywności przeciwnowotworowej flawonoidów. Wykazano, że niektóre z nich nie tylko obniżały aktywność mutagenną wybranych promutagenów/prokancerogenów in vitro, ale również zmniejszały częstość występowania nowotworów u zwierząt doświadczalnych [24]. Również obserwacje epidemiologiczne wskazują na odwrotną korelację między spożyciem flawonoidów z dietą a ryzykiem powstawania niektórych typów nowotworów u ludzi. Zaobserwowano, że dieta bogata w izoflawony (produkty sojowe zawierające genisteinę) u kobiet obniża ryzyko wystąpienia raka piersi, a u mężczyzn raka prostaty. Ostatnie badania wskazują także na możliwość prewencyjnego działania izoflawonów w nowotworach tarczycy, głowy i szyi. Picie dużej ilości zielonej herbaty (zawierającej katechiny) zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworu płuc”
Flawonoidy znajdują się w wielu roślinach, owocach, w tym w konopiach oraz produktach wytwarzanych z konopi.
Źródłem flawonoidów pochodzenia konopnego mogą być:
Oprócz produktów konopnych bogatych we flawonoidy, znaleźć je można w owocach oraz warzywach. Jakich?
Bioflawonoidów szukaj m.in. w: mandarynkach, porzeczkach, wiśniach, winogronach, truskawkach, pietruszce, rumianku, selerze, zielonej herbacie czy kakao.Pamiętaj: bogatym źródłem flawonoidów są również produkty konopne.
Bioflawonoidów szukaj m.in. w: mandarynkach, porzeczkach, wiśniach, winogronach, truskawkach, pietruszce, rumianku, selerze, zielonej herbacie czy kakao.
Pamiętaj: bogatym źródłem flawonoidów są również produkty konopne.
Konopie i oleje CBD mają bogaty skład, obfitujący w składniki bioaktywne, takie jak kannabinoidy, terpeny czy opisywane flawonoidy.
Flawonoidy zawarte w olejkach CBD mogą mieć wiele korzystnych efektów na ludzki organizm. Stosowanie olejków CBD dobrej jakości może mieć wpływ min. na:
Flawonoidy, zawarte w konopiach, odpowiadają za ich leczniczy potencjał, uzupełniają bowiem działanie kannabinoidów i terpenów.
A jak to się dzieje?
Flawonoidy dostają się do olejku w procesie produkcji, podczas tłoczenia bądź rafinacji konopi. Ze względu na swoje właściwości min. rozpuszczalność w wodzie i olejach, przechodzą one z surowca do produktu w bardzo dużej ilości.
Związki biologicznie aktywne znaleźć można jedynie w dobrych olejach CBD, które wyprodukowano z należytą starannością, a następnie były przechowywane w warunkach kontrolowanych, tj. były chronione przed dostępem światła i nie były narażone na wysoką temperaturę.
Zapamiętaj:
Aby zapewnić sobie dobre źródło flawonoidów z olejów CBD, należy wybierać jedynie sprawdzone i godne zaufania marki, ponieważ na rynku jest wiele produktów o bardzo niskiej jakości. Słabej jakości produkt nie przyniesie organizmowi żadnych pozytywnych efektów, a nawet może zaszkodzić.
Dużą rolę w przyswajaniu flawonoidów można przypisać jelitom i wątrobie, które odpowiadają za metabolizm związku. Współczesne badania jednoznacznie zachęcają, aby wprowadzić flawonoidy do naszych posiłków.
Wszechstronność i prozdrowotność tych związków pozwalają twierdzić, iż są one cennym ogniwem profilaktyki zdrowotnej. Nie jest jednak wskazane spożywanie zbyt dużych ilości substancji biologicznie aktywnej. Skoncentrowana dawka, którą znajdziemy w farmaceutykach, nie jest do końca przebadana. Może to znacznie wpłynąć na prawidłowy proces metabolizmu, a w konsekwencji zmniejszyć biodostępność witamin. Pogorszeniu może również ulec praca tarczycy.
„Flawonoidy obecne w suplementach diety wyprodukowanych w postaci kapsułek lub tabletek są jedynie uzupełnieniem normalnej diety wte aktywnie biologicznie związki. Przykładami powszechnie stosowanych preparatów farmakologicznych (prostych i złożonych), w których skład wchodzą flawonoidy są Rutinoscorbin, Urosan, Silimarol, Reumosan, Nervosol, Venoruton, Daflon, Cardiol, Bilobil i wiele innych. Nadmierna suplementacja preparatami zawierającymi flawonoidy może negatywnie wpływać na organizm. Dlatego dla ludzi korzystne i bezpieczne jest spożywanie naturalnych składników pokarmu bogatych w związki flawonoidowe”Flawonoidy w profilaktyce i terapii. Monika Majewska,Hanna Czeczot – Katedra i Zakład Biochemii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.
„Flawonoidy obecne w suplementach diety wyprodukowanych w postaci kapsułek lub tabletek są jedynie uzupełnieniem normalnej diety wte aktywnie biologicznie związki. Przykładami powszechnie stosowanych preparatów farmakologicznych (prostych i złożonych), w których skład wchodzą flawonoidy są Rutinoscorbin, Urosan, Silimarol, Reumosan, Nervosol, Venoruton, Daflon, Cardiol, Bilobil i wiele innych. Nadmierna suplementacja preparatami zawierającymi flawonoidy może negatywnie wpływać na organizm. Dlatego dla ludzi korzystne i bezpieczne jest spożywanie naturalnych składników pokarmu bogatych w związki flawonoidowe”
O prozdrowotności flawonoidów można mówić wiele. Nawet nie zdajemy sobie sprawy, jak często sięgamy po te związki. Badania nad tymi substancjami nie ustępują, a wszechstronność działania została wielokrotnie potwierdzona.
W Polsce legalnie mogą być uprawiane konopie siewne, które przetwarza się na olejki CBD. Jest to naturalny produkt z zawartością prozdrowotnych flawonoidów. Przy systematycznym przyswajaniu tej substancji nasz organizm zaczyna ,,lepiej działać”. Dochodzi do szybszej regeneracji i odczucia odprężenia. Problem z bezsennością ustępuję, a kondycja naszej cery poprawia się. Warto w codziennym pędzie sięgnąć po zdrowie płynące z flawonoidów.
O autorze:
Marzena Gburska-Bauszewska
Artykuły Marzena Gburska-Bauszewska