W naszym pokarmie, lekach, czy nawet kosmetykach znajdują się związki nazywane biologicznie czynnymi. Związki biologicznie czynne to takie, którym naukowo udowodniono prozdrowotne działanie na ludzki organizm. Takimi związkami są flawonoidy, w skład tej bogatej grupy związków zaliczane są tzw. izoflawony. Przeczytaj, czym są i jak działają na ludzki organizm.

Czym są izoflawony?

  • Izoflawony to związki biologicznie aktywne, należą do grupy związków zwanej flawonoidami.
  • Związki te nie są jednak tak powszechne, jak inne rodzaje flawonoidów (flawonole).
  • Izoflawony określane są mianem fitohormonów.

Co to oznacza?

Izoflawony są fitohormonami – substancjami przypominającymi hormony, które w roślinach odpowiadają za prawidłowy wzrost rośliny i jej inne funkcje życiowe. Nazywane niekiedy fitoestrogenami, bowiem wykazują aktywność estrogenową, mają tym samym szerokie zastosowanie w produkcji leków dedykowanych kobietom w okresie menopauzalnym.

  • Najbardziej aktywnymi związkami w grupie izoflawonów są genisteina, daidzeina oraz glyciteina. Na rynku dostępne są produkty z izoflawonami najczęściej sojowymi, jednak coraz częściej na sklepowych półkach znaleźć można produkty z izoflawonami konopnymi.
  • Żywność z wysokim stężeniem izoflawonów nazywamy żywnością funkcjonalną, ze względu na prozdrowotne działanie na organizm.

Izoflawony przez swoje unikalne właściwości, m.in. wpływania na receptory estrogenowe występujące w komórkach ciała ludzkiego, zdobywają coraz większe znaczenie w medycynie oraz leczeniu chorób cywilizacyjnych.

Rodzaje i podział izoflawonów

Najlepiej udokumentowane jest działanie dwóch izoflawonów, a są to:

  • Daidzeina – jest związkiem występującym w roślinach, np. soi. Wykazuje właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne, ma duży potencjał w leczeniu chorób sercowo- naczyniowych. Zaliczana jest do fitoestrogenów.
Daidzeina - wzór chemiczny
  • Genisteina – naturalny związek występujący głównie w roślinach z rodzaju bobowatych (groszek, fasola, itp.). Odznacza się doskonałymi właściwościami cytostatycznymi, hormonopodobnymi. Jest stosowana w prewencji nowotworów piersi i raka gruczołu krokowego.
Genisteina - wzór chemiczny

Źródło izoflawonów w roślinach

Izoflawony naturalnie występują w wielu roślinach, w zależności od rośliny czy nawet warunków uprawy, ich stężenie może być różne. W niektórych roślinach można spodziewać się wyższego stężenia związków biologicznie czynnych i takie rośliny w największym stopniu wykorzystywane są do produkcji wyrobów specjalistycznych.

Wytwarzane są przez rośliny w celach wzrostu, dojrzewania, czy nawet ochrony ich przed światłem UV.

Gdzie należy szukać izoflawonów?

Rośliny, w których występuje duże stężenie izoflawonów to m.in.:

  • Rośliny strączkowe i produkty z nich – nasiona soi, mąka sojowa, soczewica, tofu,
  • Liściaste – koniczyna biała,
  • Kapustne – kapusta biała,
  • Konopne – nasiona konopi włóknistych.
Izoflawony - działanie i właściwości

Czy wiesz, że:

W konopiach izoflawony znajdują się głównie w nasionach, podczas tłoczenia przedostają się do oleju CBD.

Izoflawony i ich właściwości

Izoflawony łatwo przechodzą podczas procesu tłoczenia do oleju konopnego. Same izoflawony nie cechują się dużą trwałością i rozpuszczalnością w wodzie. Są one podatne na rozkład pod wpływem światła słonecznego.

  • Związki te jednak stają się stabilne w oleju konopnym, dobrze się z nim mieszając, ciemne opakowanie olejków chroni je przed rozkładem pod wpływem światła UV.
  • Izoflawony z oleju CBD szybko wchłaniane są przez ludzki organizm i utrzymują się w organizmie przez 5-9 godzin.
  • Nie są one odporne na działanie wysokiej temperatury, dlatego też paląc susze CBD nie ma możliwości przyswojenia ich do organizmu. Jedynym sposobem suplementacji tych związków jest przyjmowanie ich z pokarmem.
  • Podkreśla się właściwości izoflawonów w zakresie łagodzenia objawów okołomenopauzalnych, ale nadmienić należy, że jest to działanie dużo mniejsze niż w przypadku ludzkich hormonów.

Jakie jest działanie izoflawonów?

Udowodniono, że flawonoidy mogą być stosowane w leczeniu wielu chorób, w tym chorób cywilizacyjnych.

Jakie działanie mają izoflawony?

  • Działanie antyoksydacyjne – hamują utlenianie, przeciwdziałają starzeniu się komórek,
  • Działają przeciwzapalne – łagodzą stany zapalne,
  • Działają estrogennie – pobudzają układ rozrodczy, a u kobiet przeciwdziałają menopauzie, łagodzą jej objawy,
  • Cechują je również właściwości przeciwnowotworowe – substancje te wykazują powinowactwo w leczeniu nowotworów,
  • Wspomagają układ krążenia,
  • Pomagają w walce z miażdżycą, regulują poziom cholesterolu we krwi,
  • Wspomagają walkę z cukrzycą,
  • Zapobiegają osteoporozie, stymulując aktywność komórek kościotwórczych.

Flawonoidy mają wiele właściwości leczniczych, a ich przyjmowanie może pozytywnie wpłynąć na kondycję organizmu oraz pomóc w walce z wieloma schorzeniami.

Więcej o działaniu flawonoidów poruszono w wielu badaniach.

Czy warto zadbać o izoflawony w swojej diecie?

W XXI zbilansowana dieta jest niezwykle ważna. Stale jesteśmy narażeni na choroby cywilizacyjne, stres, nieustanny pośpiech , wiele chorób bezpośrednio związanych jest z nieprawidłową dietą, np. otyłość, czy cukrzyca. Dbanie zatem o właściwą dietę ma istotne znaczenie zarówno w krótkim okresie czasu, ale także pozwoli na zachowanie zdrowia w okresie późniejszym.

Flawonoidy, w tym izoflawony, zawarte w konopiach włóknistych separowane są do olejków, cechują się łatwością przyswajania, przyjemnym smakiem i zapachem. Nie trzeba stosować olejów CBD bezpośrednio, można suplementować je do sałatek, deserów, zup czy sosów.

Pamiętaj,

Stosowanie izoflawonów w diecie może przynieść wiele korzyści, takich jak np.:

Złagodzenie stanów zapalnych występujących w organizmie,

Poprawę funkcjonowania układu krążenia,

Pobudzenie układu rozrodczego,

Zmniejszenie zawartości cukru we krwi, itp.

Izoflawony - źródło w pokarmie

Uzupełnij swoją dietę w owoce, warzywa i rośliny strączkowe. Olejki konopne to również źródło izoflawonów.

Co mówią badania o izoflawonach?

Są znane ludzkości od niedawna, dopiero rozwój wyspecjalizowanych metod badań pozwolił na dokładniejsze zbadanie tych związków.

W 2001 roku wiedeńscy badacze wyodrębnili izoflawon. Następnie przeprowadzono badania na wyizolowanych izoflawonach, co pozwoliło stwierdzić, iż mają one zdolność do oczyszczania organizmu z wolnych rodników oraz zmniejszenia ich produkcji.

Prascy naukowcy z instytutu Technologii Chemii również przeprowadzili badania, co w rezultacie wykazało potencjalny wpływ tych związków na raka prostaty, raka piersi, spowolnienie menopauzy, choroby układu krążenia, czy leczenie osteoporozy.

  • Zgodnie ze stanem aktualnej wiedzy izoflawony mają działanie estrogenne, co w efekcie opóźnia menopauzę i łagodzi jej skutki.
  • Związki te wykazują działanie antyoksydacyjne, przeciwnowotworowe.
  • Przyjmując izoflawony zmniejszamy ryzyko wystąpienia miażdżycy.
  • Dieta bogata w izoflawony pozytywnie wpływa na stan skóry.

Przeczytaj, co mówią badania:

„Wiele badań wskazuje, że izoflawony mogą mieć istotne znaczenie także w przeciwdziałaniu osteoporozie. Stwierdzono, że genisteina i biochanina A pobudzają działanie osteoblastów, natomiast hamują działanie osteoklastów. (…) Badania epidemiologiczne potwierdzają przeciwnowotworowe działanie izoflawonów. Udowodniono, że genisteina m.in. opóźnia angiogenezę, działa hamująco na aktywność kinaz tyrozynowych, posiada właściwości antyproliferacyjne w stosunku do komórek estrogenozależnych i estrogenoniezależnych (19). Doświadczalnie wykazano, że daidzeina, genisteina i biochanina A wywołują proces apoptozy komórek w niektórych nowotworach, np. żołądka, piersi, prostaty.(…) Dieta bogata w izoflawony powoduje obniżenie stężenia triglicerydów, cholesterolu całkowitego i frakcji LDL oraz cholesterolu endogennego. Wykazano także przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne i przeciwbakteryjne działanie izoflawonów

źródło: http://www.czytelniamedyczna.pl , Prozdrowotne właściwości mikrokapsułkowanych fitoestrogenów z soi.

Więcej o izoflawonach i wpływie na organizm można dowiedzieć się tutaj.

Podsumowanie

Wiele badań naukowych donosi o skuteczności izoflawonów w leczeniu i prewencji, suplementacja izoflawonów w diecie jest więc skutecznym sposobem na polepszenie kondycji organizmu czy zapobieganie niektórych chorobom. Izoflawony zawarte w olejach CBD są dobrym źródłem izoflawonów w diecie, a ze względu na ich smak oraz zapach mogą być atrakcyjnym dodatkiem do dań.