Jogurt to synonim zdrowia. Ale wyłącznie ten naturalny, bogaty w dobre bakterie. Odradzamy wszystkie jogurty o smaku truskawki, mango itp, bo jogurt taki ma tylko smak owoców, a w składzie jakieś mikroskopijne ilości owoców.
Czy możliwe jest stworzenie jogurtu konopnego, który połączy dobroczynne właściwości konopi i tradycyjnego jogurtu? Okazuje się, że tak. Ale niezbędnym składnikiem będzie mleko konopne – nasz przepis.
Składniki potrzebne do przygotowania jogurtu konopnego
Lista składników potrzebnych do zrobienia pysznego i zdrowego jogurtu jest krótka, potrzebujesz (porcja na około 2 pojemniczki jogurtu):
- mleko konopne – 1/2 litra
- bakterie probiotyczne – 1 kapsułka (dowolne)
Jak przygotować jogurt konopny?
Najważniejszą kwestią jest temperatura podgrzania mleka, nie może być zbyt wysoka, bo zniszczeniu ulegną dobre bakterie i witaminy – zatem preferowana temperatura to 35-40 stopni Celsjusza.
Jak to zrobić krok po kroku:
- Podgrzewamy mleko do wskazanej temperatury.
- Dosypujemy probiotyk i mieszamy, przelewamy do pojemnika, najlepiej szklanego.
- Następnie odstawiamy słoiczek (przykryty gazą, ściereczką) na około 6-8 godzin (temperatura pokojowa).
- Ostatni krok to odstawienie jogurtu do lodówki na kilka godzin.
Jogurt konopny gotowy. Możesz do niego dodać ulubione owoce, nasiona chia czy łuskane nasiona konopi siewnych.
Przepis w oparciu o materiały smilingspoon.pl. Wywiad z autorką bloga SmilingSpoon, Małgorzatą Szakułą, znajdziesz na hemplo.pl