Jogurt to synonim zdrowia. Ale wyłącznie ten naturalny, bogaty w dobre bakterie. Odradzamy wszystkie jogurty o smaku truskawki, mango itp, bo jogurt taki ma tylko smak owoców, a w składzie jakieś mikroskopijne ilości owoców.

Czy możliwe jest stworzenie jogurtu konopnego, który połączy dobroczynne właściwości konopi i tradycyjnego jogurtu? Okazuje się, że tak. Ale niezbędnym składnikiem będzie mleko konopne – nasz przepis.

Co jest w mleku konopnym

Inspiracją do tego przepisu jest receptura z bloga Smiling Spoon.

Składniki potrzebne do przygotowania jogurtu konopnego

mleko konopne
Mleko konopne
probiotyk
Probiotyki

Lista składników potrzebnych do zrobienia pysznego i zdrowego jogurtu jest krótka, potrzebujesz (porcja na około 2 pojemniczki jogurtu):

  • mleko konopne – 1/2 litra
  • bakterie probiotyczne – 1 kapsułka (dowolne)

Jak przygotować jogurt konopny?

Najważniejszą kwestią jest temperatura podgrzania mleka, nie może być zbyt wysoka, bo zniszczeniu ulegną dobre bakterie i witaminy – zatem preferowana temperatura to 35-40 stopni Celsjusza.

Jak to zrobić krok po kroku:

  1. Podgrzewamy mleko do wskazanej temperatury.
  2. Dosypujemy probiotyk i mieszamy, przelewamy do pojemnika, najlepiej szklanego.
  3. Następnie odstawiamy słoiczek (przykryty gazą, ściereczką) na około 6-8 godzin (temperatura pokojowa).
  4. Ostatni krok to odstawienie jogurtu do lodówki na kilka godzin.

Jogurt konopny gotowy. Możesz do niego dodać ulubione owoce, nasiona chia czy łuskane nasiona konopi siewnych.

Przepis w oparciu o materiały smilingspoon.pl. Wywiad z autorką bloga SmilingSpoon, Małgorzatą Szakułą, znajdziesz na hemplo.pl