Jogurt to synonim zdrowia. Ale wyłącznie ten naturalny, bogaty w dobre bakterie. Odradzamy wszystkie jogurty o smaku truskawki, mango itp, bo jogurt taki ma tylko smak owoców, a w składzie jakieś mikroskopijne ilości owoców.
Czy możliwe jest stworzenie jogurtu konopnego, który połączy dobroczynne właściwości konopi i tradycyjnego jogurtu? Okazuje się, że tak. Ale niezbędnym składnikiem będzie mleko konopne – nasz przepis.
Lista składników potrzebnych do zrobienia pysznego i zdrowego jogurtu jest krótka, potrzebujesz (porcja na około 2 pojemniczki jogurtu):
Najważniejszą kwestią jest temperatura podgrzania mleka, nie może być zbyt wysoka, bo zniszczeniu ulegną dobre bakterie i witaminy – zatem preferowana temperatura to 35-40 stopni Celsjusza.
Jak to zrobić krok po kroku:
Jogurt konopny gotowy. Możesz do niego dodać ulubione owoce, nasiona chia czy łuskane nasiona konopi siewnych.
Przepis w oparciu o materiały smilingspoon.pl. Wywiad z autorką bloga SmilingSpoon, Małgorzatą Szakułą, znajdziesz na hemplo.pl
O autorze:
Marzena Gburska-Bauszewska
Artykuły Marzena Gburska-Bauszewska