Słyszałeś o mące konopnej? Jeśli nie, przybliżymy właściwości tego produktu i zaprezentujemy, w jaki sposób można ją wykorzystać na co dzień w kuchni. Mąka konopna ma delikatną konsystencję i zielono-brązową barwę. Co można z niej zrobić? Wiele. Przeczytaj nasz artykuł.
Czym jest mąka konopna?
- Mąka konopna to bardzo drobno zmielone i odtłuszczone nasiona konopi siewnych. Charakteryzuje się zielono-brązowym kolorem i delikatną konsystencją oraz lekko orzechowym smakiem.
Uwaga: Mąka konopna powstaje z konopi siewnych – których uprawa jest w Polsce legalna. Konopie siewne nie wykazują działania psychoaktywnego, ponieważ zawierają śladowe ilości THC (które odpowiada za odurzające działanie marihuany). Zatem wszystkie produkty powstałe z tego gatunku konopi są legalne i można je zakupić w wielu sklepach.
Czy warto jeść mąkę konopną?
Owszem, zaliczana jest do tzw. Superfoods, czyli nieprzetworzonych produktów pochodzenia naturalnego, bogatych w składniki odżywcze. Warto włączyć produkty konopne do swojej codziennej diety, jest to bowiem prosty sposób na zdrowie, a także urozmaicenie smaku i właściwości posiłków.
Mąka konopna i jej odżywcze składniki
Produkty pozyskiwane z konopi doceniane są za ich prozdrowotne działanie. Wynika ono z faktu, iż konopie bogate są w wiele cennych składników odżywczych, które wpływają na kondycję i funkcjonowanie całego organizmu. Również mąka z konopi zawiera cenne składniki:
- białko,
- aminokwasy
- nienasycone kwasy tłuszczowe: omega-3, omega-6,
- witaminy, np. E, z grupy B,
- błonnik,
- składniki mineralne, np. potas, żelazo, fosfor, magnez,
- polifenole (przeciwutleniacze).
Więcej o tym produkcie dowiesz się z wpisu: właściwości odżywcze mąki konopnej.
Jakie dania można przyrządzić z mąki konopnej?
Wachlarz możliwości mąki uzyskiwanej z konopi jest duży. Może być ona podstawą wielu dań lub dodatkiem do nich.
Co zatem możemy przygotować na bazie mąki konopnej?
Doskonale sprawdzi się, jako:
- składnik ciasta do naleśników/ omletu lub dodatek do pieczenia ciasta – pamiętaj, mąka konopna ma inną lepkość, ciasto zrobione z mąki konopnej nie urośnie (należy dodać ok. 15% zwykłej mąki, np. pszennej)
- dodatek do sałatek, musli, koktajli, owsianki, twarożku,
- zagęszczający dodatek do zup,
- można mąką posypać kanapkę, sałatkę.
Z mąki konopnej możemy zrobić również:
- chleb,
- muffinki,
- ciasteczka,
- racuchy,
- pizzę.
Mąka konopna może być spożywana na surowo, nie wymaga obróbki termicznej.
Masz ochotę na dania z wykorzystanie mąki z konopi? Przepisy znajdziesz w kolejnym akapicie.
Przepisy na dania z mąki konopnej – nasze trzy typy
Przepisów na dania z mąki konopnej znajdziecie wiele. My wybraliśmy trzy, które są pożywne, łatwe w przygotowaniu i świetnie prezentują się na talerzu. Zatem do dzieła.
Sprawdź również przepisy na dania z wykorzystaniem całych nasion konopi.
- Naleśniki z mąki konopnej
Składniki:
- mąka pszenna 1 szklanka
- mąka konopna 1 szklanka
- mleko 1 szklanka
- woda mineralna 1 szklanka
- jajko 3 sztuki
- cukier puder 2 łyżeczki
- olej roślinny 3 łyżki
- sól 1 szczypta
Przygotowanie:
1. W misce mieszamy obie mąki (pszenną i konopną), wbijamy 3 małe jajka, wlewamy mleko i wodę mineralną, która nada ciastu elastyczności. Dodajemy cukier puder trzcinowy, dużą szczyptę soli i wlewamy olej roślinny lub roztopione masło. Wszystkie składniki miksujemy do momentu powstania gładkiej i jednolitej konsystencji.
* Składniki na naleśniki powinny mieć temperaturę pokojową (jajka i mleko należy wcześniej wyciągnąć z lodówki).
2. Ciasto naleśnikowe odstawiamy na 20 – 30 minut, aby mąka napęczniała, a ciasto stało się aksamitnie gładkie. Po tym czasie rozprowadzamy partiami cienkie porcje masy na dobrze rozgrzanej, wysmarowanej olejem lub masłem patelni naleśnikowej i smażymy naleśniki z obu stron.
Naleśniki możemy podawać na słodko z dodatkiem masła orzechowego, syropu klonowego i ulubionych owoców, ale także na słono z dodatkiem hummusu, past warzywnych, twarożku lub szpinaku. Idealnie sprawdziły się z dodatkiem zielonego pesto, świeżego szpinaku baby oraz delikatnego serka koziego.
Życzę smacznego! 🙂
Przepis zaczerpnięty z: https://www.doradcasmaku.pl
2. Muffinki z mąki konopnej i czarnego sezamu
Składniki:
- 1 szklanka mąki ryżowej,
- 1 szklanka mąki z konopi
- pół szklanki namoczonego czarnego sezamu *odsączonego na sitku
- 3 łyżki daktyli w proszku
- 1 banan
- 2 czubate łyżeczki sody
- 50g wegańskiej margaryny
- łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny
- 200 ml mleka koksowego
Przygotowanie:
Składniki mieszamy/ miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Pieczemy ok 22-24 minuty w 190 stopniach bez termoobiegu. Muffinki są orzechowe w smaku.
Przepis z: https://vegannmuffins.blogspot.com
Było coś na słodko, to proponujemy jeszcze pyszną pizzę z mąki konopnej.
3. Pizza konopna
Składniki:
- 1 szklanka mąki konopnej
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 100 g drożdży
- ¼ szklanki mleka roślinnego
- ¼ szklanki wody mineralnej, gazowanej
- 1 cukinia
- 1 rukola
- ser mozzarella roślinny (np. z kiełkującego ryżu)
- oliwa z oliwek
- sos z pomidorów
- garść liści bazylii
- 1 ząbek czosnku
Przygotowanie:
Mąkę pszenną i konopną połączyć w wysokim naczyniu. Drożdże rozpuścić w mleku i wodzie gazowanej i połączyć z mąką. Ciasto ugniatać do otrzymania zwartej masy, wtedy odstawić na 20 min w ciepłym miejscu. Warzywa umyć i pokroić w plastry. Sos pomidorowy wraz z pokrojonym drobno czosnkiem poddusić na patelni do uwolnienia aromatu. Ciasto nakładać na posmarowaną tłuszczem blaszkę, można zastosować papier do pieczenia. Sos pomidorowy nałożyć na ciasto, całość przykryć pokrojonymi warzywami i serem mozzarella. Piec przez 15 – 20 min w piekarniku ustawionym na 250 stopni C. Pizzę podawać ze świeżą rukolą polaną oliwą z oliwek.
Przepis zaczerpnięty z: https://www.smilingspoon.pl
Co jeszcze można zrobić z mąki konopnej – przepis na energetyczny koktajl
Jak zobaczyliście powyżej, mąka konopna to baza wielu pysznych, sycących dań. Produkt ten doskonale sprawdzi się również jako składnik energetycznego koktajlu, który doda energii i dostarczy organizmowi cennych składników.
Jak przygotować taki koktajl? To bardzo proste – zajmie Ci to kilka chwil:
Koktajl energetyczny z mąką konopną
Składniki:
Na dwie duże szklanki koktajlu potrzebujemy:
- 1 banan
- 1 jabłko
- 350 g maślanki
- 2 płaskie łyżki mąki konopnej
Przygotowanie:
Do blendera wkładamy wszystkie składniki, to do Was należy wybór, czy jabłko obieracie ze skórki, czy nie, właściwie nie ma takiej potrzeby. Miksujemy na gładko i podajemy w wysokich szklankach.
Przepis: źródło: http://www.gotujimieszkaj.pl
Mąka konopna – gdzie ją kupić?
Mąka konopna, choć jest nowością na naszym rynku, dostępna jest w:
- sklepach ze zdrową żywnością,
- dobrych delikatesach,
- sklepach internetowych z produktami konopnymi.
My znaleźliśmy konopną mąką w sklepie spożywczym Merkus, upchniętą na najniższej półce 🙂
Podsumowanie
Mąka pozyskiwana z ziaren konopi, jak i pozostałe produkty konopne, budzi zaciekawienie, ale wciąż jeszcze niechęć. Konopie wielu kojarzą się wyłącznie z odurzającą marihuaną. Mąka konopna pozyskiwana jest jednak z legalnych konopi siewnych – tych, które mają udowodnione, prozdrowotne działanie. Włączenie do codziennej diety tzw. Superfoods to szansa na polepszenie własnego zdrowia i kondycji organizmu. Przedstawione w artykule przepisy pokazują, że konopna mąka może być składnikiem wielu pysznych i sycących dań.