Słyszałeś o mące konopnej? Jeśli nie, przybliżymy właściwości tego produktu i zaprezentujemy, w jaki sposób można ją wykorzystać na co dzień w kuchni. Mąka konopna ma delikatną konsystencję i zielono-brązową barwę. Co można z niej zrobić? Wiele. Przeczytaj nasz artykuł.
Uwaga: Mąka konopna powstaje z konopi siewnych – których uprawa jest w Polsce legalna. Konopie siewne nie wykazują działania psychoaktywnego, ponieważ zawierają śladowe ilości THC (które odpowiada za odurzające działanie marihuany). Zatem wszystkie produkty powstałe z tego gatunku konopi są legalne i można je zakupić w wielu sklepach.
Owszem, zaliczana jest do tzw. Superfoods, czyli nieprzetworzonych produktów pochodzenia naturalnego, bogatych w składniki odżywcze. Warto włączyć produkty konopne do swojej codziennej diety, jest to bowiem prosty sposób na zdrowie, a także urozmaicenie smaku i właściwości posiłków.
Mąka pozyskiwana z nasion konopi siewnych jest zdrowa, pożywna i lekkostrawna.Nie zawiera glutenu. Ma niski indeks glikemiczny, co sprawia, że może być spożywana przez chorujących na cukrzycę.
Produkty pozyskiwane z konopi doceniane są za ich prozdrowotne działanie. Wynika ono z faktu, iż konopie bogate są w wiele cennych składników odżywczych, które wpływają na kondycję i funkcjonowanie całego organizmu. Również mąka z konopi zawiera cenne składniki:
Więcej o tym produkcie dowiesz się z wpisu: właściwości odżywcze mąki konopnej.
Wachlarz możliwości mąki uzyskiwanej z konopi jest duży. Może być ona podstawą wielu dań lub dodatkiem do nich.
Co zatem możemy przygotować na bazie mąki konopnej?
Doskonale sprawdzi się, jako:
Z mąki konopnej możemy zrobić również:
Mąka konopna może być spożywana na surowo, nie wymaga obróbki termicznej.
Masz ochotę na dania z wykorzystanie mąki z konopi? Przepisy znajdziesz w kolejnym akapicie.
Przepisów na dania z mąki konopnej znajdziecie wiele. My wybraliśmy trzy, które są pożywne, łatwe w przygotowaniu i świetnie prezentują się na talerzu. Zatem do dzieła.
Sprawdź również przepisy na dania z wykorzystaniem całych nasion konopi.
Składniki:
Przygotowanie:
1. W misce mieszamy obie mąki (pszenną i konopną), wbijamy 3 małe jajka, wlewamy mleko i wodę mineralną, która nada ciastu elastyczności. Dodajemy cukier puder trzcinowy, dużą szczyptę soli i wlewamy olej roślinny lub roztopione masło. Wszystkie składniki miksujemy do momentu powstania gładkiej i jednolitej konsystencji.
* Składniki na naleśniki powinny mieć temperaturę pokojową (jajka i mleko należy wcześniej wyciągnąć z lodówki).
2. Ciasto naleśnikowe odstawiamy na 20 – 30 minut, aby mąka napęczniała, a ciasto stało się aksamitnie gładkie. Po tym czasie rozprowadzamy partiami cienkie porcje masy na dobrze rozgrzanej, wysmarowanej olejem lub masłem patelni naleśnikowej i smażymy naleśniki z obu stron.
Naleśniki możemy podawać na słodko z dodatkiem masła orzechowego, syropu klonowego i ulubionych owoców, ale także na słono z dodatkiem hummusu, past warzywnych, twarożku lub szpinaku. Idealnie sprawdziły się z dodatkiem zielonego pesto, świeżego szpinaku baby oraz delikatnego serka koziego.Życzę smacznego! 🙂
Przepis zaczerpnięty z: https://www.doradcasmaku.pl
2. Muffinki z mąki konopnej i czarnego sezamu
Składniki mieszamy/ miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Pieczemy ok 22-24 minuty w 190 stopniach bez termoobiegu. Muffinki są orzechowe w smaku.
Przepis z: https://vegannmuffins.blogspot.com
Było coś na słodko, to proponujemy jeszcze pyszną pizzę z mąki konopnej.
3. Pizza konopna
Mąkę pszenną i konopną połączyć w wysokim naczyniu. Drożdże rozpuścić w mleku i wodzie gazowanej i połączyć z mąką. Ciasto ugniatać do otrzymania zwartej masy, wtedy odstawić na 20 min w ciepłym miejscu. Warzywa umyć i pokroić w plastry. Sos pomidorowy wraz z pokrojonym drobno czosnkiem poddusić na patelni do uwolnienia aromatu. Ciasto nakładać na posmarowaną tłuszczem blaszkę, można zastosować papier do pieczenia. Sos pomidorowy nałożyć na ciasto, całość przykryć pokrojonymi warzywami i serem mozzarella. Piec przez 15 – 20 min w piekarniku ustawionym na 250 stopni C. Pizzę podawać ze świeżą rukolą polaną oliwą z oliwek.
Przepis zaczerpnięty z: https://www.smilingspoon.pl
Jak zobaczyliście powyżej, mąka konopna to baza wielu pysznych, sycących dań. Produkt ten doskonale sprawdzi się również jako składnik energetycznego koktajlu, który doda energii i dostarczy organizmowi cennych składników.
Jak przygotować taki koktajl? To bardzo proste – zajmie Ci to kilka chwil:
Koktajl energetyczny z mąką konopną
Na dwie duże szklanki koktajlu potrzebujemy:
Do blendera wkładamy wszystkie składniki, to do Was należy wybór, czy jabłko obieracie ze skórki, czy nie, właściwie nie ma takiej potrzeby. Miksujemy na gładko i podajemy w wysokich szklankach.
Przepis: źródło: http://www.gotujimieszkaj.pl
Mąka konopna, choć jest nowością na naszym rynku, dostępna jest w:
My znaleźliśmy konopną mąką w sklepie spożywczym Merkus, upchniętą na najniższej półce 🙂
Mąka pozyskiwana z ziaren konopi, jak i pozostałe produkty konopne, budzi zaciekawienie, ale wciąż jeszcze niechęć. Konopie wielu kojarzą się wyłącznie z odurzającą marihuaną. Mąka konopna pozyskiwana jest jednak z legalnych konopi siewnych – tych, które mają udowodnione, prozdrowotne działanie. Włączenie do codziennej diety tzw. Superfoods to szansa na polepszenie własnego zdrowia i kondycji organizmu. Przedstawione w artykule przepisy pokazują, że konopna mąka może być składnikiem wielu pysznych i sycących dań.
O autorze:
Marzena Gburska-Bauszewska
Artykuły Marzena Gburska-Bauszewska