Bataty, czyli słodkie ziemniaki, coraz częściej królują na naszych stołach. I słusznie, bogactwo witamin i innych cennych związków obecnych w batatach aż się prosi o wykorzystanie ich w kuchni. Z batatów można przygotować wielu pożywnych i jednocześnie zdrowych dań. My proponujemy frytki, których smak możesz dopełnić jogurtem z konopi siewnych (możesz również przekroić bataty na pół i upiec w takiej formie). Taki miks dobroczynnych składników to prawdziwa uczta. Zatem do dzieła.
Zanim przystąpisz do robienia frytek z batatów, zobacz, co dobrego w nich znajdziesz oraz jakie właściwości wykazuje konopny jogurt.
A co z batatami? To także źródło wielu cennych związków, m.in.:
- witamin: A, D, E, C, K, wit. z grupy B, związków mineralnych – wapń, potas, magnez, fosfor, żelazo, cynk, miedź i inne, białka, błonnika pokarmowego.
- 100 g batatów to około 80 kcal.
Składniki potrzebne do przygotowania frytek
Aby przygotować dwie – trzy porcje smakowitych i wartościowych frytek, będziesz potrzebował:
- bataty (duże) – 3 szt.
- mąka ziemniaczana – 3 łyżki
- olej rzepakowy – 4 łyżki
- przyprawy – sól, słodka papryka, chilli i inne wg uznania
- Jogurt konopny – przepis znajdziesz tutaj: Konopny jogurt – jak przygotować zdrowy jogurt z konopi siewnych. Dla przypomnienia: do zrobienia jogurtu konopnego potrzebne będzie mleko konopne – przepis. Mleko wykonujemy z nasion konopi siewnych i wody. Nasiona należy połączyć z wodą i zmiksować, by uzyskać jednolitą konsystencję mleka. Aby z mleka otrzymać jogurt, dodajemy bakterie probiotyczne – szczegółowy przepis znajdziesz powyżej.
Jak zrobić frytki z batatów
Sam proces robienia domowych frytek z batatów zajmie około 1,5 godziny. Poniżej przedstawiamy, ja to zrobić krok po kroku:
- Obierz dokładnie bataty i pokrój w słupki/ frytki.
- Bataty należy włożyć do wody na 30 minut, usuwa to skrobię i sprawia, że bataty będą chrupkie.
- W tym czasie w misce robimy „panierkę” – mąkę ziemniaczaną łączymy z przyprawami.
- Osuszamy frytki i obtaczamy dokładnie w mące z przyprawami.
- Na koniec polewamy frytki olejem i rozkładamy na blaszce.
- Pieczemy w piekarniku około 30-40 minut (180-200 st. C), sprawdzając, czy frytki się nie przypalają. Można w połowie czasu pieczenia przemieszać/ przełożyć frytki, by piekły się równomiernie.
Tak upieczone frytki, chrupiące i pachnące przyprawami, maczamy w jogurcie konopnym – podanym w małej miseczce. Do jogurtu możesz dodać świeżą pietruszkę, koperek lub inne zioła. Smacznego!